Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Μην αφήνετε τα τηγάνια σας να λάμπουν περισσότερο από εσάς!


Έλεγε η γιαγιά μου.. Μην αφήνετε τα τηγάνια σας να λάμπουν περισσότερο από εσάς! Μην παίρνετε τόσο σοβαρά την καθαριότητα τού σπιτιού! Όταν παντρεύτηκα, περνούσα 24 ώρες τής ημέρας προσπαθώντας να κρατήσω τα πάντα καθαρά και τακτοποιημένα σε περίπτωση που ''ερχόταν κάποιος να με επισκεφτεί'', αλλά μετά διαπίστωσα ότι είναι όλοι απασχολημένοι, περπατούν, διασκεδάζουν, εργάζονται κι απολαμβάνουν τη ζωή. - Κι αν εμφανιστεί κάποιος ξαφνικά;

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω την κατάσταση στο σπίτι μου σε κανέναν.
Η ζωή είναι μικρή, απολαύστε την!

Ξεσκονίστε… αν χρειάζεται. Αλλά αφιερώστε χρόνο για να ζωγραφίσετε μια εικόνα ή να γράψετε ένα ποίημα, να κάνετε μια βόλτα ή να επισκεφτείτε έναν φίλο, να μαγειρέψετε ό,τι θέλετε, να ποτίσετε τα φυτά σας... δώστε στον εαυτό σας ελεύθερο χρόνο για να πιείτε μια μπύρα, να κολυμπήσετε στην παραλία (ή στην πισίνα), σκαρφαλώστε στα βουνά, παίξτε με σκύλους, ακούστε μουσική, διαβάστε βιβλία, μιλήστε με τους φίλους σας και απολαύστε τη ζωή.

Ξεσκονίστε αν χρειαστεί, αλλά η ζωή συνεχίζεται εκεί έξω.
Σκεφτείτε ότι αυτή η μέρα δεν θα επιστρέψει ποτέ!
Ξεσκονίστε αν χρειαστεί, αλλά μην ξεχνάτε ότι θα γεράσετε και ότι πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα δε θα είναι τόσο εύκολο να τα κάνετε στα γεράματά σας.

Και όταν φύγεις, αφού θα φύγουμε όλοι μια μέρα, θα γίνεις και εσύ σκόνη!
Και κανείς δε θα θυμάται πόσους λογαριασμούς πλήρωσες, ούτε το καθαρό σου σπίτι, αλλά θα θυμάται τη φιλία σου, τη χαρά σου, και όσα δίδαξες..

*•˛˛•*✰♡*•˛˛•*✰*•˛˛•*✰

Το κείμενο είναι αλιευμένο από το διαδίκτυο χωρίς αναφορά πηγής ~ Έχει κοινά με 
ένα άλλο κείμενο εδώ: διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο ~ Foto: Pinterest

...........οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο...........

22 σχόλια:

  1. Το θυμάμαι αυτό το κείμενο Πέτρα μου!
    Το θυμάμαι γιατί δεν μου αρέσει το ξεσκόνισμα και βρήκα δικαιολογία να απέχω όσο γίνεται.
    Έχει δίκιο, όποιος το έγραψε.
    Η ζωή είναι μικρή κσι δεύτερη ζωή δεν έχει, δια στόματος Αρβανίτη.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη πληγή το ξεσκόνισμα, προτιμώ το διάβασμα χαχαχα! 🧡😘

      Διαγραφή
  2. Απολύτως σωστά τα λέει, ισχύει κατ΄ αναλογία και για μας, η καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής έχουν μεγαλύτερη αξία απ΄ όλα εκείνα που κατατρώγουν την καθημερινότητά μας.
    Την καλημέρα μου, Πέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Βασίλη μου, είναι πολλοί που τους τρώνε τη ζωή ένα σπίτι και μια δουλειά..

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ με όσα λέει το κείμενο και τα ακολουθώ κατά γράμμα. Όχι γιατί έτσι με συμφέρει αλλά γιατί...η ζωή είναι μικρή!
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σοφά τα όσα μας έγραψες, Πέτρα, και με βρίσκουν σύμφωνη (λίγο προς την εκδοχή της Ρένας κλίνω, ομολογώ). Και, να σου πω και κάτι άλλο: η φύση φροντίζει ώστε όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, να μην την παίρνει καν είδηση την σκόνη. Ας είναι καλά η πρεσβυωπία!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρεσβυωπία (μας) είναι καλή μέχρι να μας επισκεφτεί κάποιος που δεν έχει 😛

      Διαγραφή
  5. Πέτρα μου της ίδιας φιλοσοφίας είμαι και εγώ. Προτιμώ πιο ευχάριστα πράγματα . Και αν κάποιος έρθει στο σπίτι μου μόνο και μόνο για να με κρίνει για το ξεσκόνισμα καλύτερα να μην έρθει.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, μα! Εκεί που διαβάζουμε με την ησυχία μας, ντριν, χτυπάει το κουδούνι! 😁🎁

      Διαγραφή
  6. Επειδή βρίσκομαι ακριβώς στην φάση "γεράματα" Πετρίνα μου, (είδες που τα έβαλα μέσα σε εισαγωγικά; 😉) δεν υπάρχει πιο αλήθεια από αυτό το κείμενο...
    "Ξεσκονίστε αν χρειαστεί, αλλά μην ξεχνάτε ότι θα γεράσετε και ότι πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα δε θα είναι τόσο εύκολο να τα κάνετε στα γεράματά σας."
    Από την ίδια φάση έχω περάσει του ξεσκονίσματος στα νιάτα μου, όμως μεγαλώνοντας ευτυχώς κατάλαβα εγκαίρως , πως υπάρχουν πολύ πιο ωραία πράγματα να κάνω από το ξεσκόνισμα!
    Ντάξει μια φορά την βδομάδα να χαλαλίσουμε λίγο χρόνο...να μην αραχνιάσουμε κι όλας!🤣, αλλά αφού κάνουμε όλα τα άλλα που μας αρέσουν!
    Να περνάς και εσύ καλά Πετρίνα μου με ότι σου αρέσει να κάνεις. στέλνω αγκαλά κι αγάπη! 🤗🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα όρια τής αράχνης χαχαχα! Απολαυστικό Σμαράγδι μου! 😘🧡🎁

      Διαγραφή
  7. Η γιαγιά μου έλεγε, το ¨λαμπόγυαλο¨ (το γυαλί από τη λάμπα πετρελαίου), ο καμπινές ή αποχωρητήριο ή μέρος ή τουαλέτα ή σαλόν...ντε πιπί ή ...τελος πάντων όπως θες πέστο, πρέπει να αστράφτει από καθαριότητα και επίσης η καλή νοικοκυρά απ' το λαμπόγυαλο και την αυλή της φαίνεται. Εξ αυτού, πέρασα από αρκετά στάδια μέχρι να προσαρμόσω την ηλικία με τα θέλω και μπορώ. Όπως και να 'χει ένα δίκιο τό 'χεις! Ψέματα να πω!
    Φιλιά Πέτρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "σαλόν ντε πιπί" (😂) όντως πρέπει να το φροντίζουμε, πριν το διάβασμα! 😻

      Διαγραφή
  8. Οι προτροπές σου είναι ολόσωστες, Πέτρα. Η ζωή νομίζω προηγείται. Και ήδη την έχουμε υποβιβάσει όσο δεν γίνεται. Βέβαια αυτό δεν οδηγεί στο να ...βρωμίσουμε ε; Όλα μπορούν να έχουν τη δέουσα ισορροπία και αρμονία. Μήτε η καθαριότητα να γίνεται ψυχαναγκαστική μήτε να εγκαταλείπεται.
    Θεωρώ ότι και ένας όμορφος χώρος μέσα στον οποίο ζούμε, συνηγορεί σε μια καλύτερη ζωή.
    Ας ζήσουμε λοιπόν, φιλενάδα μου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον ψυχαναγκασμό νομίζω πως θέλει να τονίσει το κείμενο, Γιάννη μου! 🎁

      Διαγραφή
  9. Πόσο συμφωνώ με αυτό το κείμενο. Και μάλιστα είχα μία σχετική συζήτηση πρόσφατα.
    Είναι πολύ εγκλωβιστικό να σκέφτεσαι συνεχώς την καθαριότητα του σπιτιού (που είναι μισή αρχοντιά - αν είναι δυνατόν) και να χάνεις στιγμές από τη ζωή σου.
    Ναι, το σπίτι να είναι όμορφο, περιποιημένο. Αλλά χωρίς να τρελαινόμαστε και χωρίς να μας νοιάζει "τι θα πουν οι άλλοι γι' αυτό". Οι άλλοι πάντα θα έχουν κάτι να πουν. Εμείς ας φροντίσουμε το μέσα μας πρώτα.
    Σε φιλώ αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα με μέτρο, αυτό νομίζω είναι το καλύτερο, γιατί η ζωή είναι πολύτιμη! 😘🧡

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Ναι, και γραμμένο από άτομα που έχει φύγει το περισσότερο τής ζωής τους..

      Διαγραφή
  11. Εντελώς καθυστερημένη ήρθα για να αφήσω την αιρετική μου σκέψη- στον αντίποδα όλων των σχολιαστών και στην καθόλα υπέροχα γραμμένη ανάρτησή σου! ( Σε είχα διαβάσει, αλλά, καθώς εσύ πολύ καλά γνωρίζεις, προβλήματα υγείας σοβαρά με κράτησαν μακριά!)

    Καταρχάς, συμφωνώ. Το ξέρεις ότι ταυτίζομαι. Η ζωή είναι μικρή και πρέπει να την απολαμβάνουμε. Κοίτα όμως... Αν κάποιος απολαμβάνει το ξεσκόνισμα και όχι το διάβασμα, τα ποιήματα, μία βόλτα, τη ζωγραφική, το κολύμπι, μία μπίρα, ετσετερά; Θέλω να πω, ότι όλοι πάνω κάτω θεωρούμε ότι όσα προαναφέρθηκαν είναι τα υπέροχα και το ξεσκόνισμα το κακό σπυρί! Εντελώς αυθαίρετα, αφού πιθανά να υπάρχουν κάποιοι που θα τρελαίνονται για το ξεσκόνισμα (Εγώ το μισώ! ☺) και σίγουρα θα υπάρχουν άπειρες άλλες λίστες με τα ωραία της ζωής. Όσοι και οι άνθρωποι. Αν κάποιος μου πει ότι απολαμβάνει τη ζωή ξεσκονίζοντας κι όχι διαβάζοντας ( και ξέρεις ότι λατρεύω το διάβασμα!) δεν έχω λόγο να σκεφτώ ότι χάνει τα καλύτερα από τη ζωή!
    Δέχομαι ότι συμφωνούμε ή ταιριάζουμε στα ωραία που ανέφερες, αλλά γνωρίζω επίσης ότι είναι η δική μας λίστα με τα ωραία. Και ναι, σίγουρα θα υπάρχουν εκείνοι που θα διαφέρουν από μας...

    Σε φιλώ! (Έχω να ξεσκονίσω σήμερα και βαριέμαι αφόρητα! 🤣)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστάκι, δεν πιστεύω να σου έχω λείψει από το πρωί, ε; 😛 Το κείμενο το είδα ως "νόρμα" μιας γενικότερης φιλοσοφίας. Αυτό που εισέπραξα εγώ, είναι ότι -όπως αναφέρει- κάποια πράγματα είναι αφενός μεν εκτός σπιτιού, κι αφετέρου, μπορεί να μην έχει ευκαιρίες μεγαλώνοντας ο καθένας μας, να τα ζήσει. Για να αναφερθώ ξανά στο κόλλημά μου, ένα ταξίδι πχ (θέλω ΠΟΛΛΑ ταξίδιαααα), όσο μεγαλώνουμε είναι όλο και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

      Επίσης, δεν είναι μόνο όσα αγαπά ο καθένας από εμάς να κάνει (σεβαστό), αλλά κι αυτό το πλέον κλασσικό "τί θα πει ο κόσμος" το οποίο επισημαίνει το κείμενο. Ότι δηλαδή οι επιλογές μας -οι όποιες- πρέπει να έχουν την έγκριση τού οικογενειακού όσο και κοινωνικού περιβάλλοντος.. Αμ δε; Σιγά μην τους κάνουμε τη χάρη! Μάκια 🧡😘

      Διαγραφή