Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΡΑΒΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΑ ΟΡΗ...


Κανείς από μας δεν μπορεί να φανταστεί τι είναι "τυφώνας". Οι Φιλιππίνες το γνωρίζουν καλά. Μια χώρα που πλήττεται συχνά από τέτοια φαινόμενα, μια χώρα τόσο φτωχική μα και τόσο άτυχη. Καράβια βγήκαν στη στεριά στην κυριολεξία! Στη μετεωρολογία τυφώνας ονομάζεται η σφοδρή καταστρεπτική θύελλα που την ακολουθεί πολλές φορές ανεμοστρόβιλος και βροχή.

Διαβάζω από το site in.gr: 8/11/2013: "Μανίλα: Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος στον Ειρηνικό φέτος, πλήττει τις Φιλιππίνες, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές κτιρίων στις πιο εκτεθειμένες περιοχές της χώρας. Το σύστημα κακοκαιρίας, κατηγορίας 5, φέρνει ανέμους 300 χλμ/ώρα και σηκώνει κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων στο νησιωτικό σύμπλεγμα, αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο. 
Η ηλεκτροδότηση έχει κοπεί σε ορισμένες περιφέρειες ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν πέσει στο κεντρικό τμήμα της χώρας". Ο τυφώνας κατευθύνθηκε ήδη στο Βιετνάμ και τη νότια Κίνα.

Οι Φιλιππίνες δεν γνώριζαν ακόμα το μέγεθος της καταστροφής. Όχι μόνο σε ανθρώπινες ψυχές, αλλά και σε καταστροφές σε κτήρια. Οι δρόμοι γέμισαν με πτώματα. Τα νοσοκομεία 
με τραυματίες. Το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες σκόρπισε θάνατο και απελπισία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 νεκρούς, ανάμεσα τους πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών, αριθμός ο οποίος τροποποιείται όσο περνούν οι μέρες, ευτυχώς προς τα κάτω. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για 2.500-3.000 νεκρούς, πάντα στο περίπου.

Ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών κι ενός κακού μύρια έπονται: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πολύ δυνατές βροχές που πλήττουν την περιοχή, θρηνώντας τα αγαπημένα πρόσωπα ανάμεσα στα χαλάσματα, με την έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα και με κάποιες ασθένειες, ως φυσικό επακόλουθο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, είναι οι λεηλασίες σε πολυκαταστήματα κυρίως τροφίμων, αλλά και πρόσφατα, η επέλαση σε μια κρατική αποθήκη ρυζιού, η οποία κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άλλα 8 άτομα. 

Σίγουρα δεν είναι η φύση εκείνη που διαχώρισε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, διαχωρισμός ο οποίος έγινε προφανώς, από κάποιους "ανθρώπους" που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερα όντα. Κι όπως πολύ σοφά έγραψε και ο πολύ καλός φίλος blogger Λωτοφάγος: "Η Φύση δεν εκδικείται. Κάνει απλώς τη δουλειά της, επειδή είναι ένας ζωντανός και ενιαίος οργανισμός. Η άρχουσα τάξη στέλνει τους πιο φτωχούς, τους 
πιο ευάλωτους να ζήσουν σε επικίνδυνες περιοχές. Εκτεθειμένοι σε φυσικά φαινόμενα. Σαν αποσυνάγωγοι. Ας μην αποδίδουμε στη Φύση τη δική μας ελεεινή και απάνθρωπη φύση".

Στην κάτω φωτό, διακρίνω να χαράσσεται ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των επιζώντων του "τρίτου κόσμου" (τι φρικτός χαρακτηρισμός!) ο,τι δεν διανοούμαστε οι του "πρώτου κόσμου"!!

_____________ "o pio pistos filos tou skylou" ___________________________ Foto ___________

25 σχόλια:

  1. Εμείς είμαστε του πρώτου ε;
    Μάλιστα!
    Καλημέρα στα γρήγορα! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πότε θα την πιάσω στα χέρια μου αυτή την άρχουσα τάξη να την κανονίσω!!!
    Την κοινωνία μου μέσα!!!!
    @$#&%*&^(^^$^%$##@#$%$%^&%@#@%$#%%#$@#%$#$^$^%#$%$!!
    Με έφτιαξες πάλι πρωί πρωί.
    Η φύση κάνει την δουλειά της εκατομμύρια χρόνια τώρα.
    Δεν έχει αλλάξει κάτι.
    Εμείς τα κάναμε σκατά!!!
    Αιντε καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι ακριβώς αυτό που λέμε, όπου φτωχός και η μοίρα του....
    οι "κόσμοι" χωρίζονται σε δύο: στους έχοντες και κατέχοντες και στους μη. μοναδικό κριτήριο το χρήμα και πάλι το χρήμα...

    καλημέρα να πω; ας την πω. όμως, ότι και αν πεις αυτή το δικό της δρόμο θα πάρει...
    φιλιά γλυκό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ αποτυπώνεται το μέγεθος της εκμετάλλευσης του “πρώτου κόσμου” και της άρχουσας τάξης, Πέτρα μου..
    Διαχειρίζονται φτωχές ανθρώπινες ψυχές ως “ανθρώπινες εγκαταστάσεις” σε περιοχές επικίνδυνες από καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο. Δυστυχώς, η κοινή λογική έχει ηττηθεί από τις κυνικές πολιτικές και τις πολυεθνικές υπερδομές!
    Η ανάρτηση σου Πετροκόριτσο είναι φόρος τιμής στις χαμένες ζωές!!! Εγείρει βέβαια και προβληματισμό σ’ εμάς του... πρώτου κόσμου είπαμε??? Αλίμονο μας!!! Να έχεις μια ήρεμη συνέχεια! Πολλά φιλιά:))
    (Χωρίς ...πονόδοντο εννοείται, καταπληκτική ανάρτηση κι εκείνη, αλλά δεν πρόλαβα ν' αφήσω μήνυμα) :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα κοπελιτσα μου!
    εκφραστηκες με τετοιο τροπο στην αναρτηση που δεν εχω παρα να συμφωνησω σε οσα ειπες.
    ειναι κριμα παντως. μεγαλο ομως.

    φιλακια πολλα αγαπη. να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ας μην αποδίδουμε στη Φύση, τη δική μας ελεεινή και απάνθρωπη φύση..."
    Αυτό ακριβώς...
    Εμείς οι... πολιτισμένοι του "πρώτου κόσμου" τί κάνουμε?
    Στεναχωριόμαστε και μετά... ξεχνάμε, ως συνήθως...
    Φιλάκια, γλυκιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσε Πέτρα μου!! Δίκιο απόλυτο έχεις... Αυτές τις μέρες κι εμείς εδώ συνέχεια το συζητάμε.. Η φύση ναι οργίασε για τα καλά αλλά τι σπίτια ήταν αυτά.. Σε τι συνθήκες ζούσαν εκεί οι άνθρωποι.. Φτωχογειτονιές κι άνθρωποι του μεροκάματου με πλήνθινα σπίτια.. Αυτό όμως που είναι αδιανόητο για μένα, πέρα από θανάτους και καταστροφές κτηρίων και πέρα από την κυβερνητική αδιαφορία είναι οι ελεεινές λεηλασίες σε γκρεμισμένα σπίτια και καταστήματα, οι τρισάθλιοι βιασμοί ανυπεράσπιστων γυναικών που πέρασαν ότι περάσαν κι έχουν και τους ανώμαλους που φτιάχνονται στα χαλάσματα...Μα σε κάθε καταποντισμό τα ίδια!! Σε κάθε ανά την υφήλιο... Ανθρωπιά μηδέν εις το πηλίκο.
    Πάντως περί κατάταξης κόσμων, για κάποιους κι εμείς νοούμαστε τριτοκοσμικοί θαρρώ... Και το κακό είναι δεν αλλάζουν προς το καλύτερο τα πράγματα... Που θα πάει.. Προσδοκώ!!!! Τα φιλιά μου και την αγάπη μου στο πονεμένο δόντι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από μικροί θεοί
    μετατρεπόμαστε
    σε μεγάλους δαίμονες
    με μόνη επιλογή
    το κέρδος και τη καλοπέραση μας


    φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλίμονο , οι τυφώνες παρασύρουν τα πάντα και δη ανοχύρωτους πληθυσμούς . Κρίμα τόσοι άνθρωποι νεκροί στο δρόμο και άλλοι ξαπλωμένοι στα αφράτα στρώματα , ο ύπνος του δικαίου! Ποιού δικαίου?
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να σου κάνει μάνα μου η Φύση αν εσύ της φέρεσαι βάναυσα,την καταπατάς και δεν την υπολογίζεις?Με σταυρωμένα τα χέρια να κάτσει,θα αντιδράσει και θα την φας την σφαλιάρα για να πας από εκεί που ' ρθες!
    Σούπερ ευαίσθητο κείμενο το σημερινό Πετρούλα μου και συμφωνώ απόλυτα με την γνώμη του Λωτοφάγου.
    Φιλάρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οπου φτωχός και η μοίρα του...
    Γιατί ο πλούσιος έχει τρόπο να γλυτώσει.
    Και στην τελική το σπίτι του πλουσίου δεν θα είναι παράγκα!
    Ασε που μπορεί να πάρει το αεροπλάνο του να φύγει.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!!!

    Φιλάκια πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποιοι είναι του "πρώτου κόσμου", εμείς;!

    Έχω και μια ένσταση: αν συνέβαινε κάτι τέτοιο εδώ στο Ελλαδιστάν (χτύπα ξύλο), σ΄εμάς τελοσπάντων τους "προνομιούχους", πιστεύεις ότι θα έμενε τίποτα όρθιο; Χειρότερα θα ήταν τα πράγματα. Όχι μόνο από την καταστροφική μανία! Λείπουν τσιμέντα, λείπει άμμος, λείπουν σιδεριές από γέφυρες, κτίρια και δρόμους... Ας όψονται οι υπεύθυνοι που τσεπώσανε τα λεφτά και μειώσανε αναλόγως τα υλικά.
    Συνεπώς, συμφωνώ διαφωνώντας με το Λωτοφάγο... εξίσου "επικίνδυνη περιοχή" είναι κι εδώ...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα μιλούσα γενικά, για όλο τον πλανήτη. Δεν αναφερόμουν μόνο στις Φιλιππίνες.
      Ούτε στην Ελλάδα είμαστε όλοι προνομιούχοι. Τηρουμένων των αναλογιών, κάποιοι μένουν σε φθηνές και προχειροφτιαγμένες πολυκατοικίες και άλλοι στην Εκάλη. Ακούσατε να πάθει τίποτε η Εκάλη από το σεισμό του 1999; Ο Διόνυσος ελάχιστα ένιωσε τα ρίχτερ τότε.
      Ωστόσο, είναι γεγονός πως ένας σεισμός στο Μπαγκλαντές ή ένας τυφώνας στις Φιλιππίνες θα σκοτώσει χιλιάδες, ενώ στην Ιαπωνία ελάχιστους.

      Διαγραφή
  13. Μικρός είχα την εντύπωση πως υπήρχε μια παράξενη (ας μου επιτραπεί ο όρος, μικρός ήμουν) …“αρμονία”. Άκουγα για καταστροφικούς τυφώνες στις ΗΠΑ και φονικούς σεισμούς στην Ιαπωνία και σκεφτόμουν πως όλα αυτά γίνονται για λόγους …ισορροπίας. Νόμιζα πως οι δύο πιο ισχυρές/προηγμένες χώρες του κόσμου δέχονται βαριά χτυπήματα ώστε να “φρενάρουν” λίγο, μιας και τεράστια ποσά δαπανούνταν για την αποκατάσταση των ζημιών.
    Μεγαλώνοντας - και επειδή δεν υπήρχε πια μόνο η ΥΕΝΕΔ - μάθαινα πως παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλα σημεία του πλανήτη, “λιγότερο όμως σημαντικά” για να δίνεται η δέουσα προσοχή.
    Και οι Ιάπωνες θα βγάλουν κανα νέο smartphone για να μαζέψουν χρήμα.
    Οι Αμερικάνοι όλο και κάποιον δικτάτορα που φτιάχνει πυρηνικά θα βρουν για να του αρχίσουν πόλεμο και να πουλήσουν βόμβες στους …συμμάχους!
    Εκείνοι οι Φιλιππινέζοι τι σκ@τά θα κάνουν για να ορθοποδήσουν;
    Μάλλον θα πέσουν στα τέσσερα και θα προσεύχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από εδώ πέρασε (και ακόμα περνάει) ο τυφώνας ΔΝΤ. Θυγατρικός του υπερτυφώνα "Νέα Τάξη Πραγμάτων" .
    Τα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, κάποτε τελειώνουν. Τα ανθρωπογενή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταυτίζομαι απόλυτα με την άποψή σου, Άννα, και δεν έχω να προσθέσω τίποτα!!!
      Με ελάχιστα λόγια τα είπες όλα...
      Γλαύκη

      Διαγραφή
  15. Τι σχόλιο να κάνω μπροστά σε αυτήν την καταστροφή;
    Καλύτερα να μην μιλήσω γιατί ότι και να πω θα είναι από την θέση του.....πρώτου κόσμου!
    Ως....πρώτος κόσμος μάλλον είναι αδύνατον να κατανοήσω αυτό το δράμα και το μόνο που θα κάνω
    θα είναι μια δήλωση........ βαθιάς θλίψης!
    Η βαθιά θλίψη όμως δεν μαζεύει τα καράβια από την στεριά!
    Άστα Joan!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναρωτιέμαι... αυτή η φύση, ξεσπάει μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές;
    Σεισμοί και καταποντισμοί μόνο εκεί συμβαίνουν;
    Άδικο δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μεγάλο θέμα έπιασες Πετρούλα μου και αρκετά ενδιαφέρον για τον τομέα μου!
    Είναι κρίμα για όλες αυτές τις καταστροφές, μα νομίζω πως οι του "πρώτου κόσμου" βιώνουν άλλου τύπου καταστροφές..
    Πάντα λυπάμαι με τέτοια γεγονότα.. όμως η φύση δε φταίει σχεδόν ποτέ!
    Φιλάκια και καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η φύση είναι άγρια, αλλά πιο άγριοι είναι οι άνθρωποι...
    Το όπου φτωχός κι η μοίρα του δεν είναι καθόλου τυχαίο πάντως...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εκατό χιλιάρικα ΜΟΝΟ θα στείλει η Κίνα ως βοήθεια στις Φιλιππίνες, Τζόαν, επειδή έχουν διαφορές για κάποια νησιά! Η απέραντη χώρα, με τη μπετονένια κυβέρνηση, για την οποία οι Κινέζοι είναι κατσαρίδες, "τιμωρούν" τους φτωχούς για κάποια φιλονικεία με τους πλούσιους!
    Ακόμα κι η βοήθεια είναι ταξική!
    Να είσαι καλά και πάντα ευαίσθητη. Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ! φιλεναδα!Νιωθω την καταθλιψη να με πλησιαζει επικινδυνα,στερεψαν πια οι αντοχες μου!Μα τι οντα ειμαστε τελος παντων!Καληνυχτα,Κεμαλ!Αττος ο κοσμος δε θ αλλαξει ποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέρετε που βρίσκονται οι Φιλιππίνες; Και βέβαια ξέρετε.
    Κι όμως, για δεκαετίες θεωρούσαμε πολύ φυσιολογικό το να συναντάμε τις υπηρέτριες των ψωριάρηδων ελίτ μας στην καθημερινότητά μας, να μην ασχολούμαστε μ αυτήν την εκμετάλευση, να μην αναρωτιόμαστε καν από πόσο μακριά έφτασαν εδώ για να γίνουν υπηρέτριες.
    Μια χώρα κοντά 100 (εκατό!) εκατομμυρίων στου διαόλου το κέρατο.
    Τότεςςςς βέβαια είχαμε σοσιαλισμό του αντρέα και που καιρός και σκέψεις για εκμετάλευση και μαύρη εργασία.
    Αλήθεια, που βρίσκονται πια όλες αυτές; Υπηρετούν την ψώρα μας, ή αντικατασταθήκανε από φτηνότερες κι ομορφότερες πρώην ανατολικής ευρώπης;

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ας μη σταθω στην καταστροφη αλλα στι χαμογελο.Τους εχω δει κι εγω..αυτοι οι ‘τριτοκοσμικοι‘ μετα απο τετοιο χαμο ακομα γελανε. Εμεις οι του ‘πρωτου‘ κοσμου χανουμε τη δουλεια μας η ακομα χειριτερα την πορσε και πεφτουμε σε καταθλιψη...και μια απορια,ο δευτερος κοσμος ποιος ειναι;καλημερα πετρουλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλοι μου αγαπημένοι,
    σας ευχαριστώ και πάλι που μείνατε πιστοί αναγνώστες, αυτές τις μέρες του διαβολοπονόδοντου! Είμαι πολύ καλύτερα, σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και εύχομαι καλό βράδυ σε όλους! Σας φιλώ γλυκά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.