Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η Φωτογραφία Της Εβδομάδας: Ο Ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου


Γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου του 1919, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε σκέτο "Αντρέας". 18 χρόνια μετά τον θάνατο του, όταν λέμε "Αντρέας" εννοούμε απλά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Αντρέας ή λατρεύτηκε ή μισήθηκε. Μέση οδός δεν υπήρξε. Κι εκείνος το ήξερε πολύ καλά. 

Απόλυτος ηγέτης ή απόλυτος λαοπλάνος;;.....το ερώτημα πλανιόταν ανάμεσα σε οπαδούς και μη. Μέσα στα 22 χρόνια που υπήρξε -εκτός από ιδρυτής, και- πρόεδρος του κινήματος του, ήταν λιγότεροι εκείνοι που δεν τον είχαν ψηφίσει έστω και μια φορά στη ζωή τους, από εκείνους που τον ψήφισαν. Άλλωστε, εκείνες τις εποχές, οι περισσότεροι πολίτες δήλωναν εν ενεργεία. 

Δεν θα παραθέσω τα βιογραφικά του στοιχεία εδώ σήμερα. Γι' αυτά υπάρχουν οι αρμόδιοι. Σε μια χώρα που είχε βγει από μια Χούντα κι ύστερα από μια συντηρητική κυβέρνηση, όπως εκεί
νη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Αντρέας φάνταζε ως απόλυτα σοσιαλιστής κι ιδεολόγος.
Μια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη σχέση του με τον λαό που τον στήριζε: Χημεία. 

Όταν ο Αντρέας ανέβαινε στο βήμα κι από κάτω υπήρχε λαοθάλασσα -λέξη που αγαπούσε να χρησιμοποιεί- αρκούσε ένα και μόνο του νεύμα για να κάνει το πλήθος να παραληρεί. Τελεία. Αναμφισβήτητα, ηγέτες όπως ο Αντρέας και ο Καραμανλής της εποχής του, δεν θα υπάρξουν. Κι όμως, αυτό το δέσιμο ανάμεσα σε ψηφοφόρους και ηγέτη, το κατέκτησε ο Αντρέας μακράν.

"Βυθίσατε το "Χόρα", "Θα κλείσουμε τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας", "Το λάβαμε το μήνυμα". "Όποιος διαφωνεί να κατέβει από το τρένο", "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", "Το όνομα μας είναι η ψυχή μας", "Δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο λαός", είπε και πέρασε στην Ιστορία.
Το σπίτι του στο Καστρί και οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ήταν τόποι λατρείας για τους εν θερμώ ψηφοφόρους του, που λάτρευαν τον Αντρέα ως star και τον θεωρούσαν "δικό τους"! Εξάλλου, όπως όλες οι συγκεντρώσεις του, έτσι κι η κηδεία του, μετατράπηκε σε λαοθάλασσα.

Δεν θα πάψουν ποτέ μέχρι σήμερα, οι υποστηρικτές του να τον μνημονεύουν και να του τα συγχωρούν όλα κι οι ορκισμένοι εχθροί του να τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που κατέστρεψε την Ελλάδα. Αυτό το δεύτερο σίγουρα θα τον αδικούσε, όπως εξακολουθεί να δείχνει η πορεία.

_____________________ "o pio pistos filos tou skylou" ______  Foto Google ___________________

78 σχόλια:

  1. Καλημερα αδυναμια μου!
    Εμενα μου αρεσε που ηταν απλα ο Ανδρεας. Τιποτα περισσοτερο, τιποτα λιγοτερο.

    Εγω θελω να πω πως αγαπω τη σημερινη ημερα γιατι σαν σημερα γεννηθηκε ο μπαμπας μου και καλυτερο δεν υπαρχει! χιχιχι

    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μιλήσουμε για το παρόν λοιπόν γλυκούλα μου: να τον χαίρεσαι τον μπαμπά και να τον καμαρώνεις κι εκείνος εσένα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Με τους πολιτικούς δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις...ιδίως με εκείνους που βάζουν πάνω από το λαό τους παντός είδους αδυναμίες και γκόμενες....είναι σαν τους γονείς με τα χίλια απωθημένα που μπροστά στα δικά τους ασήμαντα, δεν λογαριάζουν ούτε παιδιά ούτε σκυλιά....θα μπορούσε να σώσει τη χώρα πάντως αν δεν έμπλεκε σε "σκοτεινά" μονοπάτια και διάλεγε καλύτερους συνεργάτες....κι αυτό δεν του το συγχωρώ!!
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! Καλά! Πάει το σχόλιο που σου έγραψα... Έλεγα στο περίπου πως με γκομενικά και "σκοτεινά" μονοπάτια μπλέκουν οι περισσότεροι, (και) στην πολιτική, ας μην γελιόμαστε. Η διαφορά του Αντρέα από άλλους πολιτικούς, ήταν πως εκείνος τα αποκάλυπτε ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιποι -τα πράττουν μεν- αλλά τα αποκρύπτουν (αρκετές φορές) επιτυχώς. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
    2. Η προσωπική πορεία του καθένα, μου δείχνει και την εντιμότητα ή τις αξίες που έχει γενικότερα...δεν μπορείς να βάζεις την μαιτρέσα του σε ροζ βίλες εις βάρος ενός ολόκληρου λαού ας πούμε...και κατηγορώ το ίδιο όσους τα πράττουν κρυφά ή φανερά...δείχνει πόσο λίγοι είναι και πόσο τους κουμαντάρει το απαυτό τους...γιατί σιγά μην ξέρουν να ερωτεύονται!...

      Διαγραφή
    3. Μαρία καλημέρα. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, επειδή με ενδιαφέρει το "είναι" κι όχι το "φαίνεσθαι" -κάτι που ενδιαφέρει κι εσένα επίσης- θα σου έλεγα πως, εγώ προτιμώ να γνωρίζω (όσο γίνεται) την αλήθεια όσων μας κυβερνούν. Το να έχει κάποιος πολιτικός (μιας και περί αυτού ο λόγος) μια "μετρέσα" στα φανερά δείχνει την ανηθικότητα του ως άνθρωπο, ενώ αν την έχει στα κρυφά (κι εγώ ο πολίτης δεν το γνωρίζω) σημαίνει πως είναι ηθικός;;; Και στις δυο περιπτώσεις (είτε το δημοσιοποιεί είτε όχι) ο άνθρωπος είναι χαλαρών ηθών και έχει αδυναμίες και δυστυχώς έτσι θα δρα και στον πολιτικό του βίο (κι ας κρατά τα προσχήματα, μόνο και μόνο για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών) Συνεπώς, ας το έχει βγάλει τουλάχιστον στη φόρα, να ξέρουμε κι εμείς οι ψηφοφόροι, τι μας γίνεται. (*Άχρηστη πληροφορία, αλλά ο περί ου ο λόγος τη "μετρέσα" του την παντρεύτηκε. Πως είναι ο Μπερλουσκόνι ας πούμε;; Καμία σχέση)

      Διαγραφή
    4. Δεν θα διαφωνήσω σε όσα λες...τώρα το ότι την παντρεύτηκε κιόλας (ενώ τις άλλες όχι) καλό είναι?...ας συζούσαν τα παιδιά...τώρα θα της πληρώνουμε και μια ζωή σύνταξη επειδή παντρεύτηκε...

      Διαγραφή
    5. Μαρία, από έναν λαό που, ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσοστό του, αποκρύπτει το θάνατο των δικών του ανθρώπων, για να "τσεπώνει" τη σύνταξη, επειδή "σιγά! αφού το κάνουν κι άλλοι!", ας μην έχουμε απαιτήσεις να δουν με κακό μάτι ανθρώπους χαλαρών ηθών. Εδώ ψηφίζονται όλα τα αρχιλαμόγια του κερατά, μετά Βαϊων και κλάδων, τι να λέμε τώρα! (άλλωστε, οι κυβερνήσεις πάντα αντικατοπτρίζουν τους λαούς που τις εκλέγουν)

      Διαγραφή
  3. Καλή σου μέρα Πέτρα μου, δεν ξέρω πολλά για τον Αντρέα, πάντως του αναγνωρίζω την λαοθάλασσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την "λαοθάλασσα" μάλλον δεν θα μπορούσε κανείς να την αμφισβητήσει. Συνεπώς, διέθετε αυτό "το κάτι". Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Με τα καλά τους και τα στραβά τους, δύο μεγάλες προσωπικότητες αναδείχτηκαν τον 20ό αιώνα: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
    Προσωπικότητες μοναδικές στην ικανότητά τους να εμπνέουν τον κόσμο, να συντάσσουν οράματα και να ξεσηκώνουν τις καρδιές του κόσμου.
    Όσα λάθη κι αν έκαναν και οι δύο, δεν παύουν να είναι οι μόνοι που πήγαιναν στην Ευρώπη, χτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι και οι Ευρωπαίοι βγάζαν το σκασμό.
    Δε βγαίνουν συχνά τέτοιες προσωπικότητες. Είναι θέμα ταμπεραμέντου, δεν αρκεί η θέληση.
    Και παρά τη μονότονη αντιανδρεϊκή προπαγάνδα των μμε, δεν είναι τυχαίο που σε δημοσκόπηση πριν κάνα χρόνο (δε θυμάμαι ακριβώς), στο ερώτημα "ποιος ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης;", αυτός βγήκε μακράν πρώτος σε προτιμήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Δεν τον συμπάθησα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του": Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε έρευνα της Καθημερινής (συντηρητικής -ας σημειώσουμε- εφημερίδας) το 2007, η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναδείχτηκε η καλύτερη της μεταπολίτευσης και ο ίδιος, ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου.

      Διαγραφή
  5. Έτσι δεν είναι οι ηγέτες; Και φυσικά σπάνιοι. Άντε να βρεις άτομο φυσιολογικό που να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά τους!
    Και για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα σου ο μπαμπάκας μου ακόμα τον μνημονεύει και συγκινείται όταν τον θυμάται!
    Καλημέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μπαμπάς βλέπω παραμένει πάντα (και στις πολιτικές) επάλξεις!! Καλό απόγευμα, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  6. "Η βασική μας υποχρέωση είναι να μην παίρνουμε τα σλόγκαν των πολιτικών για λύσεις" Edward R. Murrow,
    Εμείς σαν λαός σταθήκαμε σ' αυτά Πετροκόριτσο, με τον Ανδρέα! Σαν προσωπικότητα όμως ήταν σπουδαία!
    Για την πολιτική του, η ιστορία θα τον κρίνει ή ήδη κρίνεται!
    Να είσαι καλά Πέτρα μου και να έχεις μια όμορφη Τετάρτη! Φιλιά πολλά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικώς, με όλους τους πολιτικούς και σε όλη την διαδρομή μας ως λαός Κατερίνα μου, εξακολουθούμε "να παίρνουμε τα σλόγκαν των πολιτικών για λύσεις".... Και μετά τα ρίχνουμε όλα σε εκείνους και αποποιούμαστε τις ευθύνες μας. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Ψύχραιμη η ανάρτησή σου, αγαπητή μου Joan.
    Αδιαμφισβήτητες οι ικανότητες του Ανδρέα, αδιαμφισβήτητα και τα πάθη του. Αυτά δυστυχώς καθόρισαν την πορεία του.
    Ένας ηγέτης όμως υπάρχει, εφόσον υπάρχουν οι οπαδοί. Και οι οπαδοί είναι τελικά εκείνοι που διαμορφώνουν το τοπίο. Οι οπαδοί όφειλαν, πριν το 1989, να δείξουν την οριστική έξοδο στον ηγέτη. Το μέγεθος των παθών του είχε γίνει εμφανές πολύ νωρίς, όταν γύρω του μάζευε ασήμαντους θαυμαστές του και παρακολουθούσε απαθής την αποστασιοποίηση ικανών στελεχών. Άντεξε την αθλιότητα ο μεγάλος Γιώργος Γεννηματάς, μέχρι το θάνατό του, και λίγοι ακόμα. Άντεξε και ο μετριότατος Κώστας Σημίτης. Και η τραγική συνέχεια, το κόμμα απορφανίστηκε και κυριάρχησαν οι χειρότεροι. Και οι οπαδοί στη συνέχεια, κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ φιλοδοξοασήμαντων, με τις γνωστές συνέπειες.

    Παράλληλος ο βίος και της άλλης παράταξης.
    Οι οπαδοί καθόρισαν τις εξελίξεις…

    Τα παραπάνω, εμμέτρως, στις αναρτήσεις μου «Στο Κόμμα», «Τριάντα χρόνια» αλλά και σε αρκετές άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν θα την χαρακτήριζα ψύχραιμη την ανάρτηση μου φίλε Άρη, ουδέτερη πάντως θα την χαρακτήριζα, για μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί μια ψύχραιμη συζήτηση! Ο μετριότατος Κώστας Σημίτης είχε τους λόγους του που άντεξε, από ο,τι αποδείχτηκε αργότερα... Να είσαι καλά και σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  8. Γεια σου Πετροκόριτσο
    Αμφισβητούμενη προσωπικότητα
    ο μίστερ Ανδρέας και για μένα
    μέγας λαοπλάνος και καθόλου
    αιρετικός,,,,αντί για το "χώρα"
    βύθισε την Ελλάδα με τον
    ιδιότυπό του σοσιαλισμό!!!

    φιλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πολιτικές Ελένη μου στην Ελλάδα, είναι όπως οι έθνικ μαγειρικές συνταγές των άλλων λαών: εφαρμόζονται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τη νοοτροπία του ελληνικού λαού. Κι η Ιστορία εξακολουθεί να αποδεικνύει πως, οι Έλληνες μόνο "ιδιότυπο σοσιαλισμό" θα μπορούσαν να αντέξουν και πάλι και πολύ το(ν) άντεξαν τον "σοσιαλισμό"... Ως λαός, προτιμούμε την πιο.....λάιτ "πολιτική κουζίνα".... Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Τι να τις κάνεις τις προσωπικότητες, αν τα χαρίσματα τους τα δίνουν απλόχερα, μόνο για να κατευθύνουν λαοθάλασσες! Τους είδαμε τους ηγέτες, ας δούμε επιτέλους και ανθρώπους να πονούν την χώρα τους! Να θέλουν το λαό, πολίτες και όχι μάζες που να τρέχουν πίσω από τον κώλο τους! Θεός σχωρέστον τον αείμνηστο είχε ισχυρή προσωπικότητα! Και μας άφησε και δυνατή προίκα, το ΠΑΣΟΚ που πάει να τον βρει οσονούπω και τον γιόκα του τον μάγο της πολιτικής!!! Ας τον κρίνει η ιστορία κι εμείς ας δράσουμε, μπας και γράψουμε ιστορία, γιατί η Ελλάδα δεν ανήκει πια στους Έλληνες. Άντες να την πάρουμε πίσω, δεν μας χρειάζονται Καραμανλήδες και Παπανδρέου! Λύσσιαξα καλέ, ένα μνημόσυνο του έκανες του πολιτικού κι εγώ παρεκτράπην ! Συγχώρα!!! Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Ειρήνη μου πιστεύω πως πάντα θα μας χρειάζονται Καραμανλήδες και Παπανδρέου (και μιλάμε σαν τους παλαιότερους!!) αλλά που να τους βρούμε! Οι Ηγέτες πάντα πάνε τους λαούς τους ένα βήμα πιο πέρα και πιο πάνω. Απλά τώρα πια έχουν χαθεί οι ηγέτες βεληνεκούς Αντρέα, αφού ο λαός μας αποδεικνύεται "του γλυκού νερού". Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Πάντως πέρα από τις ενστάσεις για το έργο του, εγώ παραδέχομαι ένα πράγμα στον Αντρέα, σου γέμιζε βρε παιδί μου το μάτι για ηγέτης, είχε τσαγανό, καμία σχέση με κάτι μισές μερίδες του σήμερα και εννοώ πριν αρρωστήσει προφανώς. Παρ'όλα αυτά εγώ δεν τον ψήφισα ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι ενηλικιώθηκα 6 χρόνια μετά το θάνατό του χαχα!

    Καλή υπόλοιπη μέρα Πέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6 χρόνια μετά το θάνατο του, ο Αντρέας πέθανε το 1996, έχουμε και λέμε: 1996+6=2002!!! 2002;;;;; Βρέφος είσαι μάνα μου;;;;; Δε μιλάω με μωρά!!! Αχαχαχα! Καλό απόγευμα! :)

      Διαγραφή
  11. Κι εγώ θυμάμαι αν και ήμουν ανήλικη για να ψηφίσω, ότι πάντα στις προεκλογικές δηλώσεις Παπανδρέου και Καραμανλή γινόταν χαμός στο Πεδίο του Αρεως, γιατί έχουμε πει ότι μένω Κυψέλη, χεχε, και κλείναν οι δρόμοι Πατησίων, Αλεξάνδρας, παράδρομοι.. Κακός χαμός!!!! Σίγουρα είχε φανατισμένους οπαδούς και μη.. Ο Γιωργάκης πως βγήκε έτσι?????? Μέχρι κι ο πατέρας του ΔΕΝ τον ήθελε ηγέτη, φαντάσου!!!!
    Φιλάκια ντάρλινγκ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Άλλο.......ανήλικο από δω!! Αχαχα! Ε, ρε που πάμε;;
      2) Κι εγώ Κυψέλη έμενα, το' ξερες εσύ αυτό μάνα μου;;
      3) Λίγα με τον Γιωργάκη, γιατί τώρα μας ετοιμάζει τον μικρό Ανδρέα (τον αρραβωνιασμένο γιά!) και βλέπω νέο (παπανδρεϊκό) γύρο στο προσκήνιο!! Πολλά φιλιά κυψελιώτικο συμπεθερόνι!

      Διαγραφή
  12. Κι εγώ ψήφισα πρώτη φορά μετά το θάνατο του. Βέβαια έχω δει κι έχω ακούσει πολλά... Το μόνο που μπορώ να πω ειναι ότι στο πέρασμα των χρόνων, υπήρξαν πολλοί που κατέστρεψαν αυτή τη χώρα και μάλιστα με εξαιρετική μαεστρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς οι πολίτες έχουμε το χάρισμα να τους ψηφίζουμε και να τους ξαναψηφίζουμε με εξαιρετική μαεστρία επίσης και με εξαιρετικά εξασθενημένη μνήμη..... Καλό απόγευμα Σοφάκι μου!

      Διαγραφή
  13. αν εβαζε ένα προφυλακτικό ίσως και να ειμασταν και σε καλύτερη κατάσταση, για τον Γιωργάκη λέω
    τέλος παντων
    ήταν σταρ ο Αντρέας και ηγέτης , άλλαξε την χωρα , τώρα τι ευθύνες έχει γι αυτό που ζούμε θα το αναλύσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος
    πάντως αν ζούσε δε θα μπαίναμε σε μνημόνια η αυτός η ο Καραμανλής γιατί κακά τα ψέματα είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζι τους είχαν τσαγανό
    αυτό που ειλικρινά αγάπησα στον Αντρέα ήταν η κίνηση στο αεροπλανο να βγάλει τη Δήμητρα έξω, να την καθιερώσει
    αυτός ο ερωτας ττου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε, άμα το πάμε στην....έλλειψη προφυλακτικών, έχω να σου αραδιάσω μια λίστα, μα μια λίστα, από δω ίσαμε εκεί πέρα, που λέει ο λόγος! Όσο για τη κίνηση του στο αεροπλάνο, ας πούμε πάλι για την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, που θεωρεί μια χαρά ωραιότατο το κέρατο, αλλά μόνο στα μουλωχτά, κι όχι να φτάσει και να διαλύσει και την οικογένεια του στα φανερά!!.....συνεπώς, αρκετοί (παντρεμένοι Ελληνάρες) τον ψήφισαν ακριβώς για το τσαγανό του, για κάτι που οι ίδιοι δεν θα είχαν ποτέ τα @@@@ να έκαναν..... Κι όσοι δεν τον ψήφιζαν -με το επιχείρημα πως ήταν....αμαρτωλός- απλά υποκρίνονταν! Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία: εκείνοι που τον ψήφιζαν γι' αυτό που έκανε, αλλά δεν θα τολμούσαν ποτέ να το παραδεχτούν, μη φάνε καμιά παντόφλα!! Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
    2. Πλάκα κάνετε ε?....ελπίζω!!!
      Η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα εδώ έδωσε ρέστα όμως...οι περισσότεροι συγκινήθηκαν με τον άδολο(:) έρωτα και θαύμασαν(:) την ηρωική κίνηση, αλλά δεν είδαν πέρα από τη μύτη τους...και η συνέχεια δεν ήταν ροζ όσο η βίλα...στα αλήθεια θαυμάζετε όσους δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή στα γεροντάματα ξεμωραίνονται?

      Διαγραφή
    3. Και για να συνεχίσω να σου εξηγώ τι εννοώ, ο Παπανδρέου εν προκειμένω, είχε πάντα ερωμένες, παράλληλα με (σχεδόν) όλους τους γάμους του (επιπλέον είχε και παιδιά εκτός γάμου) Άρα η Δήμητρα ήταν άλλη μια τέτοια περίπτωση παράλληλης σχέσης. Δυο πράγματα θα πω ακόμα και θα το κλείσω αυτό το θέμα: 1) Την εποχή που ο Παπανδρέου έκανε το περιβόητο νεύμα δεν είχε ξεμωραθεί νομίζω, αφού όλη του τη ζωή την είχε περάσει με παράλληλους βίους. Οι Έλληνες πέσαμε από τα σύννεφα και πάθαμε σοκ (αρχικά), εκείνος όμως ήταν αυτός που ήταν από πάντα και δεν το έκρυψε ποτέ (υδροχόος γαρ!) 2) Μην ξεχνάμε πως τα ΜΜΕ(νημέρωσης;; ή προπαγάνδας;;) φέρθηκαν όσο πιο χυδαία θα μπορούσαν απέναντι στον Παπανδρέου, για τα δικά τους συμφέροντα εννοείται και όχι λόγω της αδιάσειστης ηθικής τους η οποία είχε θιγεί, εξαιτίας της ανυπέρβλητης αξιοπρέπειας τους!! Όταν έφευγαν τα "ροζ" dvd και οι βαλίτσες με τα εκατομμύρια στα εξωτερικά (επειδή πολεμούσαν μέχρις εσχάτων τον Παπανδρέου, με "ροζ" πρωτοσέλιδα κι ακριβοπληρώνονταν από τα μεγαλοαφεντικά τους γι' αυτό, ήταν καλά;; Ή γινόταν για....ηθικούς λόγους;;; Πολιτικά παιχνίδια παίζονταν κι ο λαός απλά τα παρακολουθούσε μέσω μιας παράνομης σχέσης). Προφανώς και η συζήτηση είναι ατελείωτη κι έχει πολλές παραμέτρους, αλλά σταματώ εδώ. Α! Κι ο σκοπός μου όταν έγραφα αυτήν την ανάρτηση, δεν ήταν να υπερασπιστώ τις προσωπικές επιλογές του Παπανδρέου, αλλά η συζήτηση μέσω σχολίων με οδήγησε στο να διαλευκάνω τη θέση μου απέναντι σε κάποια θέματα που αφορούν αυτό που λέγαμε πιο πάνω: το "είναι" και το "φαίνεσθαι" των πολιτικών.

      Διαγραφή
    4. Απλά αναρωτιέμαι κιόλας, μήπως το περιβόητο νεύμα ήταν η παρενέργεια του ξεμωράματος που τόσο θαυμάστηκε από πολλούς, ενώ οι άλλες ερωμένες έμεναν στη σκιά χρόνια και χρόνια για να συντηρείται το "φαίνεσθαι"...
      Για τους δημοσιογράφους δε θα πω τίποτα...δεν μου το επιτρέπει η ..."ηθική τους"!!

      Διαγραφή
    5. Μαρία........πείνασα!!! Αχαχα! Πολλά φιλιά! :)

      Διαγραφή
  14. Ανδρέας, ο ανθρωπος που πολλοί στηριξαν τις ελπίδες τους σ αυτον , κι αυτος τους πούλησε......
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ............
    ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ , ΑΥΤΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ......
    ΑΥΤΟΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. (υπαρχει και υπογεγραμμενο πωλητηριο )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;
      ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ , ΑΥΤΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ;;
      ΑΥΤΟΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ;;
      ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α;;......και νομίζεις πως όλα αυτά, άμα δεν είναι κάποιος χαρισματικός, μπορεί να τα καταφέρει;;;

      Το "μαθαίνω να κλέβω" αγαπητέ φίλε Αdaris έχω να σου πω, πως έχει να κάνει με την παιδεία και την αγωγή του καθενός από το σπίτι του, συνεπώς, αν η οικογένεια δεν μας έχει μάθει ως παιδιά, να κλέβουμε, δεν θα κλέψουμε ποτέ και δεν θα μας παρασύρει κανένας (ειδικά, αν είμαστε ενήλικοι, αλλά για να ψηφίζουμε, προφανώς και είμαστε). Κι από την άλλη, αν μας έχει μάθει η οικογένεια μας να ψηφίζουμε κλέφτες και λωποδύτες, αυτό θα πράξουμε. Η κλεψιά δεν είναι Σπουδή, είναι χούι, ή το έχει κάποιος ή δεν το έχει.

      Υ.Γ Αν τα έκανε όλα αυτά ο Ανδρέας Παπανδρέου, απορώ πως βρέθηκαν τόσα πολλά εγκλήματα στη συνέχεια της πολιτικής σκηνής, που τα έκαναν όλοι οι επόμενοι πολιτικοί κι ακόμα δεν έχουν τελειωμό.... Κι εμείς (οι πολίτες) εξακολουθούμε να νίπτουμε τας χείρας μας; Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  15. Εμένα ως μαθήτρια τότε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού πολύ με εξυπηρέτησε ο Ανδρέας!
    α. κατάργησε τα μαθήματα το Σάββατο
    β. κατάργησε το πολυτονικό που πολύ με παίδευε το άτιμο με τις περισπωμένες κλπ
    γ. το κυριότερο, κατάργησε τις ποδιές που τις απεχθανόμουν και έψαχνα συνέχεια δικαιολογίες να μην φοράω!
    Από κει και πέρα, άλλαξε το οικογενειακό δίκαιο, θεσμοθέτησε τον πολιτικό γάμο, κατοχύρωσε νομικά την ισότητα των γυναικών, δημιούργησε το ΕΣΥ, έδωσε έμφαση στον πολιτισμό (θυμάστε τον πολιτιστικό Αύγουστο;) κι έδωσε ευκαιρίες στους φτωχούς και μικρομεσαίους για μια καλύτερη ζωή. Από την άλλη, οι ευκαιρίες αυτές βασίζονταν σε δανεικά και σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και μόνο που εξελίχθηκαν σε πρώτης τάξεως κομματόσκυλα, τα χρήματα από τα Μεσογειακό Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) και μετέπειτα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης κατασπαταλήθηκαν σε "αέρα" επενδύσεις και, μεταξύ των συνθημάτων που αναφέρεις, είναι αυτός που είπε το "Τσοβόλα δώστα όλα" και ότι μπορεί ένας υπουργός να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, νομιμοποιώντας έτσι τη μίζα στα πολιτικά πρόσωπα.
    Για μένα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι πολιτικοί (αφού είναι άνθρωποι) είναι νομίσματα με δυο όψεις.
      Όσο για το: "Τσοβόλα δώστα όλα" (φράση που ειπώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι, στις 20 Απριλίου 1989. Οι αντίπαλοι του Παπανδρέου την ερμήνευσαν ως ψηφοθηρική και δημαγωγική, ενώ οι υποστηρικτές του ως απόδειξη ότι μετά το δύσκολο αλλά αποτελεσματικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα 1985 - 1987, η Κυβέρνηση μπορούσε ξανά να ασκήσει κοινωνική πολιτική). Οι πληροφορίες είναι από το link που έχω παραθέσει πιο πάνω στο κείμενο, από το "Βικιπαίδεια".

      Διαγραφή
  16. Το 81 εβγαλε στην επιφάνεια εναν κόσμο,που ειχε να δει θεού προσωπο απ'το 1935,οι νεότεροι ξεχνούν οτι πριν το 81 δεν υπήρχε χωρος στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα εργασίας ούτε για αριστερό ρουθούνι,μεσα απ'αυτον τον κόσμο ξεπεταχτηκαν και απατεωνες,αλλά δε θα το φορτωσουμε αυτό μόνο στον Αντρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "ούτε για αριστερό ρουθούνι" πες το, γιατί οι Έλληνες ξεχνούν εύκολα, όχι μόνο τα άσχημα, αλλά και τα καλά που έχουν αποκομίσει από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και φυσικά, μετά το 1981, όσοι διάβαζαν Ριζοσπάστη, μπορούσαν να τον κρατούν ελεύθερα στα χέρια τους περπατώντας στο δρόμο, χωρίς τον φόβο πως θα βρεθούν στη μπουζού στα καλά του καθουμένου.

      Διαγραφή
  17. Εκανε και αυτός τις χαριτωμενιές του με τα ταμεία, δεν ήταν αγγελούδι και δικά του λάθη πληρώνουμε τώρα!
    Βρε με αυτή την οικογένεια τι πάθαμε δεν θα ησυχάσουμε ποτέ;;;
    Να φύγετε παιδί μου να πάτε αλλού!
    Φιλί παρολο που με σύγχισες πάλι σήμερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην γινόμαστε και πάλι ψάρια, με την ανάλογη μνήμη, 3 οικογένειες διαφεντεύουν τον τόπο στη νεότερη Ελλάδα: Παπανδρέου-Καραμανλή-Μητσοτάκη (και τα "παρακλάδια" συγκοινωνούντα δοχεία αυτών) κι όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά (εναλλάξ θα έλεγα) κι ο λαός (κατά βάσει) είναι πιστός σε μια από αυτές τις 3 επιλογές, αλλά του φταίει πάντα κάποιος άλλος, εκτός από τον εαυτό του και τις επιλογές του.

      Διαγραφή
    2. Δεν ψήφισα ποτέ κανέναν απο τους τρεις πετροκόριτσο και ούτε πρόκειται και ναι φταίνε αυτοί και η παρέα τους ΠΑΝΤΑ!!!

      Διαγραφή
    3. Κι αν δεν τους ψήφισες εσύ, τους ψηφίσαμε (κι εξακολουθούμε) τόσοι άλλοι, που είμαστε αρκετοί για να κάνουμε τη ζημιά!

      Διαγραφή
  18. Οι συντριπτικά περισσότεροι σχολιαστές ξέρουν τι γράφουν.
    Επειδή όμως διάβασα και κάτι αρλούμπες εδώ μέσα θα τα πούμε στο μέιλ.
    Μάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα ο δημόσιος λόγος σου επί του θέματος γενικότερα.
      Έστω και συνοπτικά. Τεσπά. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  19. Καλά, θυμάμαι εκείνες τις συγκεντρώσεις που γίνονταν κάποτε - από την tv, εγώ δεν πήγαινα - λαοθάλασσα πραγματική, πολύ αδρεναλίνη μιλάμε! Ήταν όμως άλλες εποχές. Σήμερα δεν μπορεί να ξαναγίνουν αυτά και ίσως καλύτερα. Σήμερα έχουμε άλλες δυνατότητες. Αλλά Πιστέ φίλε η αλήθεια είναι οτι με την υπόθεση Λιάνη ξέφτισε η θεϊκή εικόνα του, βγήκε προς τα έξω ένας ξεμωραμένος γεράκος στα τελευταία. Και μετά έδωσε το κόμμα στο Σημίτη! Αν είναι δυνατόν. Άσε που όλη του τη ζωή είχε μαζέψει γύρω του τη σάρα και τη μάρα, βλέπε Άκη, μάλλον για να ξεχωρίζει αυτός που αναμφισβήτητα ήταν χαρισματικός. Μόνο το μέταλλο της στεντόρειας φωνής του να άκουγες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, γιατί το σχόλιό μου βγήκε ως Ανώνυμου;

      Διαγραφή
    2. Με τα υπέρ και τα κατά κυβέρνησε κι εκείνος "κ.κ". Πάντως δεν είχε μαζέψει όλη του τη ζωή τη σάρα και τη μάρα, για να μην αδικούμε ανθρώπους που έγραψαν ιστορία και θήτευσαν δίπλα του: Γιώργος Γεννηματάς, Μελίνα Μερκούρη, Αντώνης Τρίτσης κ.α. Τα υπόλοιπα τα καταγράφει η Ιστορία και κατακάθονται στη μνήμη μας με το πέρασμα του χρόνου. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  20. Μπα, δεν θα συμφωνήσω μαζί σου απόψε.
    Λαοφιλής & καλός ρήτορας ήταν ήταν και βρέθηκε σε μια ιστορική στιγμή που θα μπορούσε να απογειώσει την Ελλάδα.
    Δυστυχώς, αποδείχτηκε πως ήταν η αρχή της παρακμής μας.
    Πέτρα, το Χάρβαρντ βγάζει επιστήμονες, όχι πατριώτες...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αρχή της παρακμής είναι Νομοτέλεια Μαρία. Ότι αποτέλεσε εκκίνηση για μια σειρά από πρωτοποριακές αλλαγές, που ως τότε ο Έλληνας δεν τις είχε δει ούτε στον ύπνο του, δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να το αγνοήσουμε. Παρεμπιπτόντως, οι Έλληνες ψηφοφόροι όλα τα χρόνια πορευόμαστε με επιστήμονες του Χάρβαρντ. Κι αν δούμε κάναν άλλον να "σκάει μύτη" από κανένα άλλο μετερίζι, τον κοιτάμε με μισό μάτι και τον θεωρούμε "λίγο" και....άπλυτο για τα "γούστα" μας. Αλήθεια, τι είναι "πατριώτης";

      Διαγραφή
  21. Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από τους ηγέτες της.
    Έτσι λοιπόν τότε ήταν η εποχή των ελπίδων.
    Τέτοια λόγια που ξεσήκωναν τον κόσμο
    και αναπτέρωναν το ηθικό ήταν αυτά που χρειαζόταν
    να ακούνε τα αυτιά των ανθρώπων...
    Όμως τα χρόνια περνάνε και οι συνέπειες φαίνονται αρκετά αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις πόσο περιμένω να ξανάρθει η εποχή των Ελπίδων, αφού τώρα όλα δείχνουν πως δεν μας έχει απομείνει καμιά...

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα! Σημαντική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδος αλλά και μέγας λαοπλάνος! Και έτσι να μην ήτανε μόνο και μόνο ότι από την δική του εποχή και μετά ξεκίνησε ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός και οι προσλήψεις λόγω του...χρώματος και της πολιτικής πεποίθησης (και εννοείται πως συνεχίστηκε και από την Δεξιά όταν κυβέρνησε) φτάνει και περισσεύει. Καραμανλής και Παπανδρέου ξεκίνησαν μια κόντρα μεταξύ ανθρώπων (που τα ήθελε βέβαια ο...πωπός τους) χωρίς ουσία (σημαίες, συνθήματα, κόρνες και γεμάτα λεοφωρεία στις προεκλογικές συγκεντρώσεις). Ο κόσμος ακόμα κα τώρα λέει..."τότε έτρωγε ψωμάκι ο λαός". Συμφωνώ. Μόνο που αυτό το ψωμάκι αργότερα και μεχρι και σήμερα (μιας και οι μετέπειτα πολιτικές Δεξιών και Σοσιαλιστών ήταν στην ίδια λογική) το πληρώσαμε και το πληρώνουμε για παντεσπάνι! Σε μεγαλύτερη κλίμακα βεβαίως βεβαίως! Για να μην αναφέρω τις υπόνοιες και της κατηγορίες σε διάφορες περιόδους της...αυτοκρατορίας του. Η σχέση του με την πάντα...καλοπροαίρετη Αμερική, τα δάνεια που ξεκίνησαν τα φέσια μας, η Υπόθεση Κοσκωτά και μερικά ακόμα που δεν βγήκαν προς τα έξω, γιατί σε αυτες τις περιπτώσεις το Κράτος λειτουργεί προπαγανδιστικά και μυστικιστικά... Συμφωνω στα περι προσωπικότητας. Δυναμικός, ρήτορας και ηγέτης αλλά με πολλά ερωτηματικά για το πόσο καλό μας έκανε τελικά... Κλείνοντας να υπενθυμίσω πως υπάρχει κει ένα γνωμικό που λέει πως κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μάκη, αυτό που προσπάθησα να αποτυπώσω μέσω της ανάρτησης μου, ήταν η προσωπικότητα του, η σχέση του με το λαό και η ικανότητα του να "αγγίζει" το πλήθος, με τη στόφα ενός -ιδιαίτερα επικοινωνιακού πολιτικού- της νεότερης Ελλάδας. Αφορμή από ο,τι είδες, στάθηκε η 5η Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του. Το πως εξελίχθηκε στην πορεία η κυβέρνηση Παπανδρέου (κι οποιαδήποτε άλλη) φυσικά και φαίνεται σε βάθος χρόνου. Αλλά, όπως έγραψα και παραπάνω, η φθορά είναι νομοτελειακή γενικώς και η πολιτική δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Για το γνωμικό στο τέλος, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  23. Εγω γλυκια μου θα ηθελα ενα λαο που δε θα ιχε αναγκη τους ηγετες(χαρισματικους η μη!)Σε γλυκοφιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι πως η επιθυμία σου Βάσω μου έχει γίνει πια πραγματικότητα, με αυτά τα ολέθρια για όλους μας, αποτελέσματα. Αν και θα με ενδιέφερε να μου εξηγούσες εκτενώς, αν όχι ηγέτες, τότε τι; Πως να είναι άραγε το μοντέλο; Πολλά φιλιά και να είσαι καλά! Μου λείπει η καθημερινή μας παρεούλα, αλλά ευελπιστώ να επανέλθεις σύντομα δριμύτερη.

      Διαγραφή
  25. ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ε.α. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
    Η ιστορία πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, φίλε αναγνώστη. Ας την δούμε από την αρχή.Από τότε που η Margharet Tschad (σύζυγος του μελλοντικού πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου) εργαζόταν στις ΗΠΑ ως γραμματέας της γνωστής οικονομικής δυναστείας Rotschilds. Eίναι γνωστό τοις πάσι πως ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, έλαβε ΄΄εντολές΄΄ το 1974 να επιστρέψει στην Ελλάδα με έναν σκοπό: Να ΄΄πουλήσει΄΄ αντι-αμερικανισμό! Να ανακόψει το ανερχόμενο μετά από 7 χρόνια δικτατορίας ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας). Και έτσι έγινε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τα λεφτά των Rotschilds ίδρυσε το 1974 το ΠΑΣΟΚ,με σκληρά αντιαμερικανική γραμμή και συνθήματα που όλοι θυμούμαστε (΄΄έξω οι αμερικανικές βάσεις΄΄, ΄΄έξω το ΝΑΤΟ΄΄ κτλ) και έτσι΄΄έκλεψε΄΄ από το ΚΚΕ τα συνθήματα και τους αριστερούς ψηφοφόρους. Φυσικά, όταν το 1981 ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έγιναν κυβέρνηση, ΄΄ξέχασαν΄΄ τον αντιαμερικανισμό. Το ΚΚΕ έμεινε εκτός κυβερνήσεων, καθηλωμένο στο 8-9%, όπως ήθελαν οι ΗΠΑ.Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στα γραφεία της ΄΄πλανηταρχικής΄΄ οικογένειας Rotschilds, ο γνωστός σε όλους μας υπέρμαχος της διάλυσης των εθνικών κρατών και των Βαλκανίων George Soros, παρουσιάζει τον Άλεξ Ρόντος, τον αόρατο σημερινό υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας. Τότε, και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πιά πρωθυπουργός, όπως σοβαρότατη διπλωματική πηγή μου αποκάλυψε δυό χρόνια μετά στη Νέα Υόρκη, George Soros και Rotschilds κάνουν τις πρώτες σκέψεις για το πολιτικό μέλλον του υιού Γιώργου Παπανδρέου, υπό το βλέμμα της υπερφιλόδοξης μητέρας του Margharet Tschad.Έκτοτε, ο Ρόντος ανέλαβε να είναι (αυτό του ανετέθη) ο ΄΄αόρατος αρχηγός΄΄ των πολυπλόκαμων δράσεων των Rotschilds και Soros, ιδίως στα Βαλκάνια. Οι τεράστιοι επικοινωνιακοί μηχανισμοί των Rotschilds και Soros, δούλευαν από τότε πυρετωδώς να φτιάχνουν το πολιτικό προφίλ του νεαρού Παπανδρέου, του οποίου η ανέλιξη στην Ελλάδα θα είναι σπουδαία....

    Τα συμπεράσματα δικά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω το δικό μου συμπέρασμα; Που, κοίτα να δεις, είναι δικό μου, όχι copy/paste από αλλού;
      Διαβάζεις ΜΑΛΑΚΙΕΣ και κάνεις το λάθος να τις αναπαράγεις όπου να΄ναι.
      Καλό ψέκασμα μάτια μου.
      Όταν ξυπνήσεις άλλαξε πλευρό γιατί τόσα χρόνια με το ίδιο ... πιάστηκες.

      Διαγραφή
    2. "Ανώνυμε" 7:48 π.μ:
      Μέσα σε όλα αυτά που αντέγραψες, δεν έγραψες κουβέντα για το λαό! Προφανώς είναι ανύπαρκτος ή πολύ καλοκουρδισμένα ρομποτάκια-στρατιωτάκια. Όχι ότι δεν είναι σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν είναι και αόρατος (ο λαός). Όταν λες ΚΚΕ, εννοείς εκείνο το κόμμα (του 8-9%) που είχε μένος απέναντι στον Παπανδρέου (μόνο) και για να τον...εκδικηθεί (εκείνον άραγε ή έναν ολόκληρο λαό;;) συνεργάστηκε με την Δεξιά του Μητσοτάκη και βρέθηκε ο λαός του ΚΚΕ να έχει ψηφίσει ΝΔ μέσω...."αριστερού" κόμματος;;;;; Θύμισε μου αλήθεια, πόσο πήγε (κι εξακολουθεί) το ποσοστό του ΚΚΕ από κει και πέρα;;

      Υ.Γ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ε.α) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ή ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ;

      Διαγραφή
    3. "Ανώνυμε" 1:37 π.μ:
      Δεν τρέφω αυταπάτες πως θα πάμε ποτέ μπροστά ως λαός.
      Ανακυκλώνουμε τα ίδια σφάλματα και η "μαρμελάδα" έχει βουλώσει τα αυτιά μας, τα οποία αρνούμαστε να καθαρίσουμε...

      ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ.

      Διαγραφή
  26. Λοιπόν ….ψήφισα πρώτη φορά το 81 φαντάρος
    Δύσκολος ψήφος , στη γραμμή μας πήγαιναν για ψήφο
    Και το έκανα ) και δεν το μετάνιωσα από τότε έως να πεθάνει , απλά δήλωνα αντρεικος
    Και τον ψήφιζα
    Μετά την 7ετια ότι δικαίωμα καταργείτε σήμερα εργασιακό κοινωνικό κλπ κερδήθηκε κατά 90% η με αγώνες των αντρεικων η με κυβέρνηση αντρεικων
    Έδωσε ψωμί και σπίτι στον λαό
    Μετά τον Αντρέα δεν ξαναψήφισα εκτός την τελευταία φορά το 2012 που ψήφισα σύριζα και το μετάνιωσα αμέσως μετά τους επόμενους 2-3 μήνες
    Την φθορά που είχε ο Αντρέας με τα πάθη του σαν κυβέρνηση την έπαθε ο συριζα σήμερα πριν γίνει κυβέρνηση
    Χρειαζόμαστε έναν Αντρέα επειγόντως


    ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ, ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ.....:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα πως....μετά την 7ετια ο,τι δικαίωμα καταργείται σήμερα -εργασιακό κοινωνικό κλπ- κερδήθηκε κατά 90% από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά είπαμε, ο λαός ΞΕΧΝΑ τι σημαίνει δεξιά και επιτρέπει, τόσα χρόνια μετά, σε μη συμβατά κόμματα, να ενωθούν εναντίον του και να τον πατήσουν κάτω, μέχρι να ξεράσει το γάλα της μάνας του...

      ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ, ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ...

      Διαγραφή
  27. Aγαπημενη φιλη μιλησα για ενα λαο που ΔΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ τους ηγετες δηλ θα ηταν ικανος να δημιουργησει ενα διαφορετικο κοσμο κι οχι ασφαλως αυτο που συμβαινει σημερα Το πως θα γινει αυτο,ειναι μεγαλη κουβεντα που ελπιζω να την κανουμε καποτε Παντοτε ομως ειμαι κουμπωμενη προς τους καθε λογης Μεσσιες και"πατερουληδες"Πετρα μου μαζευω δυναμεις και θα επανελθω δριμυτερη!ΦΙΛΑΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου, εσύ μιλάς για έναν λαό με πολύ ανοιχτούς ορίζοντες, συνεπώς φοβάμαι πως μιλάμε για κάποιον άλλον λαό! Εμείς αμφιβάλλω αν θα φτάσουμε ποτέ σε τέτοια επίπεδα. Είμαστε σε έναν δικό μας κόσμο....

      Διαγραφή
  28. Ήταν λαοπλάνος και μάζεψε τη σάρα και τη μάρα, που έκαναν το ρουσφέτι επιστήμη. Το δικό του ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την παιδεία και την έκανε σκέτη εκπαίδευση, για να την κατεδαφίσει και αυτήν η Διαμάντω.
    Πέρασε στους ανθρώπους την πεποίθηση ότι μπορούν να πλουτίζουν με ελάχιστο κόπο, να κλέβουν τους πάντες και να βλέπουν τους έντιμους ως κορόιδα.
    Ό,τι έφτιαξε, υπήρχε στις άλλες χώρες από το 1955 και εξελισσόταν από τότε. Δεν πρωτοτύπησε, παρά μόνο στη λαμογιά.
    Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, μα είναι αργά και νυστάζω. Για να παραφράσω αυτό που έλεγαν οι Άγγλοι,
    :I still hate Andreas"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άλλες χώρες το 55 είχαν αναγνωρίσει την εθνική αντίσταση …?
      Συμφιλίωσε τον λαό , βγαίναμε σε πολιτική συγκέντρωση και δεν κινδύνευε το κεφάλι μας
      Δες τι συμβαίνει σήμερα με τους φασίστες
      Αυτά επί ημερών Αντρέα δεν θα τα έβλεπες ποτέ το παρακράτος αυτού του είδους είχε τελειώσει
      Μη μπερδεύεις τον Αντρέα με το πασοκ
      Ο Αντρέας απλά ήταν ηγέτης που τον ακλούθησε ο λαός
      Η αυλή του πουλήθηκε και πούλησε και αυτόν και τον λαό και ότι έκανε για τον λαό

      Διαγραφή
    2. @ Φίλε Λωτοφάγε,
      ας αναρωτηθούμε: αν ένας λαός (ένα πολύ μεγάλο τμήμα του έστω) μπορεί να παραπλανηθεί (ή γουστάρει να παραπλανάται, για να μπορεί κι εκείνος με τη σειρά του να παραπλανεί και να ελίσσεται κατά το δοκούν) μήπως έχει κάποιες ευθύνες κι ο ίδιος ο λαός;; Ίσως να έχει έρθει η εποχή να αναλάβουμε επιτέλους ως λαός τις ευθύνες μας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται μέσω των επιλογών μας διαχρονικά. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
    3. Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης ήταν το επόμενο βήμα μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ που έγινε από τον Καραμανλή. Το ίδιο και το κάψιμο των φακέλων, οι οποίοι λένε πως έγιναν μικροφιλμ.
      Ο εκσυγχρονισμός έπρεπε να γίνει. Όποιο κόμμα ανέβαινε, ήταν υποχρεωμένο να το κάνει, προκειμένου να συμβαδίζουμε με την τότε ΕΟΚ.
      Ο Ανδρέας σφετερίστηκε τα συνθήματα της Αριστεράς και έπεισε έναν στερημένο λαό πως η ζωή τού όφειλε τα πάντα.
      Τα πάντα, εκτός από αξιοκρατικές προσλήψεις. Τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς ρουσφέτι, ούτε τεχνολόγος τροφίμων σε εργοστάσιο δεν μπορείς να βρεις δουλέψεις πλέον. Και τα εργοστάσια τροφίμων δεν είναι δημόσια.
      Η πασοκική νοοτροπία πότισε τόσο πολύ τους πολίτες επί 33 χρόνια, ώστε θα χρειαστούν άλλα τόσα για αποτοξίνωση. Ακόμα κι αν δεν συμμετείχες στο πάρτι, ο ατομισμός έγινε θρησκεία.
      Η γενιά σου, Πέτρα μου, μόνο ΠΑΣΟΚ γνώρισε. Δεν αναρωτιέσαι γιατί είναι αδρανής;

      Διαγραφή
  29. αηδιάζω τόσο πολύ από την απολιτίκ προσέγγισή σου που απλά απορώ γιατί ήμουν εγγεγραμμένος στο μπλογκ σου τόσο καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. έστω και καθυστερημένα να σχολιάσω αυτή την όμορφή σου ανάρτηση, και είναι όμορφη και της δίνεις χρώμα..., διότι τη σχολιάζεις ακριβώς στη μέση...
    Εσύ, απλά, γράφεις το πραγματικό γεγονός : Πολλοί τον Λάτρεψαν, πολλοί τον Μίσησαν...
    Όπως και πολλά σχόλια ενδιαφέροντα, αναφορές σε συγχωρεμένους κλπ.
    Εγώ θα σχολιάσω μονάχα αυτό..., επειδή πολλοί σχολιάζουν ότι απ' αυτόν άρχισε η καταστροφή της Ελλάδας...:
    Μήπως, εμείς ως άτομα...δεν εκτιμήσαμε σωστά την ελευθερία που μας έδωσε μέσα στην κοινωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα G & M.
      Κι εγώ πίστευα πως κράτησα ισορροπίες (εξάλλου, αφορμή στάθηκε η επέτειος γέννησης του Παπανδρέου), αν και αυτές οι αναφορές -σε μεγάλες προσωπικότητες, πολιτικές ή μη- πάντα περικλείουν κινδύνους. Όσο για την φράση στο στο τέλος, νομίζω πως είμαστε ένας λαός φτιαγμένος να περνά με μια ιδιαίτερη ευκολία, από την ελευθερία στην ασυδοσία. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, ας μην ρίχνουμε τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας ΜΟΝΟ σε εκείνους που ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ να μας κυβερνούν.

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.