Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

*Καλημέρα Βιετνάμ!.. Δεύτερο μέρος και τελευταίο! Προλάβετε!..


Έλα μαζί μου σήμερα κι έχε μου εμπιστοσύνη. Πάρε μια ανάσα κι αφέσου στο Ταξίδι. Αν την προηγούμενη φορά σ' έφερα απλά μέχρι το Βιετνάμ και σε άφησα να προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις κι εσύ όπως κι εγώ, που βρίσκεσαι, σήμερα θα περιπλανηθείς μαζί μου σε όλη τη χώρα. Θα πάρουμε λεωφορεία, ποταμόπλοια, αλλά κι άλλες δυό εσωτερικές πτήσεις και θα σε πάω από την Σαϊγκόν μέχρι το Ανόι, χαρίζοντάς σου άρωμα Βιετνάμ!


Αν είναι ακόμα πρωί, θα σου πρότεινα να...άνοιγες μια καρύδα! Να έπινες τον χυμό της και μετά να έτρωγες έναν ανανά και μια μπανάνα. Αν είναι μεσημέρι, θα σε παρότρυνα να δο-κίμαζες λαχανικά στον ατμό με γαρίδες και κάσιους, αχνιστό ρύζι, πάπια ψητή με ανανά και για το τέλος μια μπανάνα φλαμπέ! Αν είναι απόγευμα, φτιάξε έναν αρωματικό καφέ από το Βιετνάμ (πρόσεχε μόνο γιατί είναι δυναμίτης!) ή ένα τσάι με άρωμα γιασεμιού και μια μπάρα ρυζιού με μέλι και φιστίκι. Για βραδινό πιες ένα κοκτέιλ εξωτικών φρούτων!

Επάνω: βαρκάδα στο Χάλονγκ Μπέι!
Το Βιετνάμ, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το είχανε εφεύρει! Σπάνια ένας λαός έχει υποστεί τέτοιο μένος και τέτοια συμφορά (λόγω του πολέμου από τους Αμερικανούς κι όχι μόνο) και δεν έχει απλά επιβιώσει ως έθνος, αλλά έχει δυναμώσει κι έχει ενωθεί σε γροθιά!
Όταν το Βιετνάμ το άφησε...ήσυχο η Γαλλία (ναι, παντού έχουν βάλει το χεράκι τους οι.. "είμαστε όλοι Γάλλοι"!), όταν οι Βιετναμέζοι μάζεψαν τα κομμάτια τους και κομμάτιασαν τους Αμερικανούς και τους έδιωξαν με τις κλωτσιές, όταν οι νότιοι και οι βόρειοι κάτοικοι της χώρας κατάλαβαν ότι ο εμφύλιος το μόνο που προσφέρει είναι δηλητήριο στις ψυχές, ένωσαν τις δυνάμεις τους, έγιναν ένα αυτόνομο κράτος και γύρισαν σελίδα στην Ιστορία.

Από τους κατακτητές Γάλλους κράτησαν τις γαλλικές γειτονιές στη Σαϊγκόν και στο Ανόι, συντηρώντας όμως ευλαβικά την αρχιτεκτονική των κτηρίων, κι αντί να καταστρέψουν τα κτήρια, απλά πρόσθεσαν δίπλα τους και τα δικά τους, με την δική τους αρχιτεκτονική και κουλτούρα, έτσι ώστε, να περπατάς στους δρόμους και δίπλα στο γαλλικό ταχυδρομείο να συναντάς τη βιετναμέζικη Όπερα, να 'χεις μόνο να θαυμάζεις και να ζηλεύεις το μεγαλείο.
Ο κομμουνισμός ως πρακτική εφαρμογή, εξασφάλισε ένα σπίτι σε κάθε οικογένεια. Η γη τού Βιετνάμ, ένας πλούσιος, εύφορος κι ευλογημένος τόπος, στάθηκε πάντα σύμμαχος κι 
όχι εχθρός, γεννώντας χιλιάδες στρέμματα με ορυζώνες, μπανανιές κλπ, τα χωράφια άνοι-ξαν τις αγκαλιές τους και φιλοξένησαν ζώα και πουλιά, η φύση, θέλοντας να αγκαλιάσει αυτόν τον τρυφερό και ήρεμο λαό, του χάρισε λίμνες, ποτάμια, βουνά, θάλασσες, ήλιο

Επάνω και κάτω: η πόλη Χοϊάν. Η ομορφιά της σου έκοβε την ανάσα!

Όλα αυτά δεν θα είχαν καμιά αξία. Στην κυριολεξία, θα ήταν αδιάφορα, αν οι Βιετναμέζοι δεν είχαν γεννηθεί, μεγαλώσει, γαλουχηθεί, με την φιλοσοφία να τρέχει στο αίμα τους 
και τη νοοτροπία να ευχαριστούν τους Θεούς για όσα τους δώρισαν και κάθε τουρίστα που φτάνει στη χώρα τους, για την τιμή που τους έκανε και πάτησε το πόδι τους στη γη τους!
Ο λαός αυτός ζει τη ζωή ως δώρο. Την σέβεται ακριβώς επειδή τού χαρίστηκε, προσκυνά ή προσεύχεται επειδή το νιώθει, δίνει μεγάλη σημασία στα σημάδια (πότε γεννήθηκε ένα παιδί, αστρολογικός χάρτης κλπ), είναι λάτρης των προβλέψεων μέσω χειρομαντείας και θεωρεί τους αριθμούς ιερούς. Οι άνθρωποι (κατά βάσει στην επαρχία) μεγαλώνουν κι ακολουθούν τα "μονοπάτια" της ζωής (επάγγελμα, τόπο κατοικίας, σύζυγο) σύμφωνα με τις προβλέψεις από τους σοφότερους, ακολουθούν τα επαγγέλματα που ο γεωμάντης θεωρεί ως τυχερά, παντρεύονται τα άτομα που ταιριάζουν οι "χάρτες" τους κι ορίζουν ημε-
ρομηνία γάμου τις ημέρες που το ημερολόγιο δείχνει στρογγυλούς αριθμούς! Τις ημέρες που ο μήνας περιείχε 6-8-9 είδαμε τόσους γάμους, όσους δεν είχαμε δει σ' όλη μας τη ζωή!

Κατά τα άλλα, ναι, ο λαός είναι πολύ φτωχός, όμως έχουν όλοι από μια δουλειά, η νεολαία σπουδάζει, διασκεδάζει, χαίρεται, οι μεγαλουπόλεις σφύζουν από μαγαζιά και διασκέδαση.
Στα χωριά οι πλατείες, τα μεγάλα πάρκα και τα δάση δίπλα στα ποτάμια, είναι εκείνα που αποτελούν τόπο συνάντησης-διασκέδασης των κατοίκων. Η περίθαλψη είναι για όλους,
το καραόκε είναι μέρος της ζωής τους, στα χωράφια οι εργασίες είναι ομαδικές, οι μαθητές κάθε Σάββατο -που είναι κλειστά τα σχολεία- επισκέπτονται μουσεία, πάρκα, τα μνημεία.

Αυτή η φωτογραφία με τα πρωτάκια, είναι μακράν η αγαπημένη μου! Προσοχή στο τρίτο από αριστερά: και γραβάτα και σαλιάρα!

Θα'ταν λάθος αν πιστέψετε ότι η ζωή στο Βιετνάμ είναι ιδανική. Ιδανικά δεν είναι πουθενά
Σε καμία χώρα δεν λύθηκαν ποτέ όλα τα προβλήματα. Το Βιετνάμ απλά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, για το πόσα πράγματα μπορεί να καταφέρει ένας λαός κι ο αγώνας δεν έχει τέλος έτσι κι αλλιώς. Οι μέρες περνούν κι η επιστροφή είναι κοντά. Αν κρατώ κάτι μέσα μου από το Βιετνάμ, είναι εκείνες οι βαρκάδες μέσα στα ποτάμια και στο Χάλονγκ Μπέι (Τοπίο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προστατεύει η UNESCO). Δήλωσα ευτυχισμένη.. 
Άσχετο: αν είχα λεφτά, θα αγόραζα υφάσματα! Υπέροχα χρώματα, ποιότητα, φινέτσα!


Η Ντόχα, πρωτεύουσα τού Κατάρ, μας φιλοξένησε για μια διανυκτέρευση και βρεθήκαμε ..κακομοίρηδες ανάμεσα σε εμίρηδες αφού η Ντόχα είναι γεμάτη με κυριλέ ουρανοξύστες
που ξεφυτρώνουν στην έρημο, δίπλα στο κύμα και τους φοίνικες. Η Qatar-air άνοιξε τα φτερά της και πάλι και -αποφεύγοντας...Συρία-Αίγυπτο-Σινά- μας γύρισε στην πατρίδα. 
Προσγείωση. Ένα Ταξίδι Ζωής όμως, δεν φεύγει ποτέ από μέσα μας... "Πολλά ταξίδια συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου έχει σταματήσει η κίνηση στο χρόνο και στο χώρο" (John Steinbeck). Άλλωστε ακόμα κι αφότου γύρισες "γυρίζεις ένας διαφορετικός άνθρωπος. Ποτέ δεν επιστρέφεις εντελώς" (Paul Theroux) Με το βλέμμα στα επόμενα!

Χα! Όχι αγάπες μου! Δεν...νοείται Petra χωρίς καπελαδούρα!
.......................................................................................................
Υ.Γ Το παρόν κείμενο υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή! Οι...συνήθεις ύποπτοι το πιάσανε το υπονοούμενο...
.......................................................................................................
Η αρχική Φωτό είναι το περίφημο Χάλονγκ Μπέι Πηγή Εικόνας: pinterest
.......................................................................................................
Δείτε όλο το ταξίδι: Εδώ και Εδώ και Εδώ!
.......................................................................................................

Όπως κάθε τι που αξίζει στη ζωή, ένα ωραίο 
ταξίδι είναι έργο Τέχνης, είναι δημιουργία!..
 Andre Suares

❤¸¸.•*¨*•♫ ............................ο πιο πιστός φίλος του σκύλου.............................❤¸¸.•*¨*•

96 σχόλια:

  1. Ε, λοιπόν, αν χτυπήσει το τηλέφωνό σου να ξέρεις, ο πρέσβης του Βιετνάμ θα είναι, να σου εκφράσει τις ευχαριστίες του.
    (Έλληνες μετανάστες δέχεται το Βιετνάμ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως και πως το περιμένω αυτό το τηλεφώνημα! :))
      Εκεί που καταντήσαμε, προς τα εκεί μας βλέπω.
      Πρόπερσι πάντως που πήγα Ταϊλάνδη,
      ναι, πάνε πολλοί Έλληνες για δουλειές :)
      Είναι βλέπεις πιο τουριστικός προορισμός.

      Διαγραφή
  2. Εντάξει το 2ο μέρος είναι ακόμα πιο συγκλονηστικό, πιο μαγευτικό, πιο..... τι να πω; Νομίζω ότι αυτός ο λαός, παρά τοα τόσα που έχει περάσει είναι όντςω πιο δυναμικός, πιο ανθρώπινος... (μια σκέψη στο μυαλό μου: "Εμείς σαν λαός τι κάνουμε; δυναμώνουμε ή αυτοκαταστραφόμαστε όλο και περισσότερο;" Συγγνώμη αλλά έπρεπε να το πω αφού διαβάζοντας τούτη την ανάρτηση έκανα αυτό το ερώτημα στον ευατό κου!) Είναι ένα ταξίδι ζωής, μεγαλείο από όλες τις πλευρές κι αν το δεις και χάιρομαι Πέτρα μου, που μας γνώρισες αυτή την χώρα (με τις εικόνες, τις περιγραφές σου), αυτό τον λαό, αυτές τις ομορφιές που ίσως οι περισσότεροι το Βιετνάμ το έχουμε αλλιώς στο μυαλό μας.
    Σου στέλνω τα φιλιά μου για ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο...εξωτικό! :) Σας το κρατούσα για έκπληξη!
      Ήθελα πολύ να σας δείξω τις πραγματικές ομορφιές του Βιετνάμ :)
      Ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου και καλή σου μέρα! :)

      Διαγραφή
  3. Αυτή την ανάρτηση πολύ την αγάπησα!
    Είναι πολύ @ριστέα στη ψυχοσύνθεση του το Βιετνάμ.
    Άσε που βρήκα ότι θα μου ταίριαζε απόλυτα η κουζίνα μου! αχαχαχα!
    "τσάι με άρωμα γιασεμιού και μια μπάρα ρυζιού με μέλι και φιστίκι" τι είπες τώρα;
    μου έτρεξαν τα σάλια!
    Έκανες υπέροχη παρουσίαση Πετρούλα μου ( γελάω με το σχόλιο του Καμπάνα)
    Μα'σαι καλά να κάνεις κι άλλα τέτοια ταξίδια...τόσο που τ΄αγαπάς! :)
    ( κι επιτέλους! Καπελαδούρααααααααααα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σε δω να φεύγεις για Βιετνάμ, κάνα τέτοιο πες μας τώρα! :)
      Η κουζίνα του είναι φοβερή όπως και η ταϊλανδέζικη άλλωστε :)

      Διαγραφή
  4. Τώρα αν σου γράψω πως ήθελα κι άλλο? (Να, σαν Δυτικός τύπος αποκάλυψα την απληστία μου!)
    ;-)
    Δεν γίνεται όμως να έρθεις να διαβάσεις αυτή την ανάρτηση-ξενάγηση και να μην χαθείς στις όμορφες φωτογραφίες!
    -Προσωπικά, τουλάχιστον, δεν τα κατάφερα!-
    Ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου και ήταν να γαλήνεψε λίγο το μέσα μας...
    Φιλί γλυκό! ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυτικιά...... (χαχα)..για κάνε μας τη χάρη που θες και τρίτο μέρος...δωρεάν! :))))))
      Φιλιά και καλημέρες και σε ευχαριστώ πολύ που ήρθες μαζί μου σε αυτό το οδοιπορικό!

      Διαγραφή
  5. Μα να μη με μαγευουν καθόλου αυτες οι περιοχες!! Μα καθόλου...Κίνα-Ιαπωνία-Βιετνάμ- Ταιλάνδη τα βάζω όλα μαζί σε ενα καζάνι και κρατώ αποστάσεις... Η Ασία μάλλον δεν είναι το φόρτε μου...

    Κατα τα άλλα χαίρομαι που πέρασες καλά και όπως λες και εσύ είναι ένας ταξίδι που λίγοι κάνουν. Ενας προορισμός πολύ διαφορετικός από ότι έχουμε συνηθίσει...Αντε και στα επόμενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Χριστίνα μου. Πάντως, αν έχεις ταξιδέψει
      (σχεδόν) όλη την Ευρώπη, η Ασία πια είναι (σχεδόν) μονόδρομος!

      Διαγραφή
  6. Εχω μεινει με το στομα ανοιχτο!!! Δεν υπαρχουν αυτες οι φωτογραφιες!! Υπεροχες και τι ωραια μεροι! Το'χεις Πετρα μου!!! Ο τροπος ζωης τους μου θυμιζει πολυ τους αγαπημενους μου Ινδους φτωχος αλλα τοσο πλουσιος χαρη στην φιλοσοφια τους!! Παω γρηγορα να δω και το προηγουμενο ποστ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι αυτοί οι λαοί είναι φιλοσοφημένοι,
      τίποτα δεν είναι τυχαίο Αθηνούλι μου :)

      Διαγραφή
  7. Διάβασα και τις δύο αναρτήσεις σου μονορούφι (φυσικά και θέλω κι άλλο).Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν αυτό:https://www.youtube.com/watch?v=B97osvdbmNc
    Τι χρώματα,τι εικόνες,πόσα αρώματα και σχήματα,αισθήματα και γεύσεις να χωρέσει το θολωμένο μου μυαλό!
    Εσύ από την άλλη τα χώρεσες όλα αυτά σε λίγες λέξεις και εικόνες και έκανες την καρδιά μου να πετάξει ψηλά!
    Σ'ευχαριστώ Πετρούλα μου γι' αυτό το ταξίδι ζωής και ψυχής που μου χάρισες!Ανεπανάληπτη εμπειρία!
    Υγ.του ξεχασιάρη : πόσο όμορφη πχια!
    Υγ.κατόχου Αλτσχάιμερ : πάντα τέτοια σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου και να τα ζούσες τα αρώματα και τα χρώματα...
      Ειλικρινά πάντως, δεν κατάφερα να χωρέσω εδώ όσα έζησα/ένιωσα...
      Υ.Γ Ευχαριστώ Λαχανάκι μου! ♥

      Διαγραφή
  8. φανταστικό και μαγικό ταξίδι ,που μόνο σε ντοκυμαντερ βλέπουμε οι υπόλοιποι και προσωπικά ξερογλύφομαι να ταξιδέψω!
    Κάτι τέτοια μέρη με ελκύουν! Οι φωτο σου καταπληκτικές,τα παιδάκια θέλω να τα ''ζουλάω'' ένα ένα!
    Εχει και συνέχεια; Θα μας πεις τι έφαγες ,κατι παραξενο - περίεργο που συνεβη; Πες λεπτομερειες καλε ,που σε έφαγε η καπελαδούρα!
    Πολλά φιλιά ,να ταξιδευεις όπου κι όποτε θελεις! Εμένα η μοίρα μου με έριξε στην Αριστέα να τρωω ηλιόσπορους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχαχα! Νάσια μου, όχι, νομίζω τρεις αναρτήσεις έδωσαν μια εικόνα.
      Άλλωστε, το "μενού" βρίσκεται ήδη εδώ σε αυτήν την ανάρτηση, στην αρχή της :))

      Διαγραφή
  9. Τι φοβερή εμπειρία ένα τέτοιο ταξίδι !!!!!
    Πολύ ωραία ξενάγηση και ωραίες φωτο !!! Ελπίζω να έχουμε και λίγο ακόμα !!!!!!
    Σου εύχομαι πάντα να κάνεις τόσο ωραία ταξίδια και να μαζεύεις εμπειρίες !!!
    Τα φιλιά μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου, δεν έχει συνέχεια.
      Προτιμώ να μην σας κουράσω άλλο. Πάντως σε ευχαριστώ πολύ! :))

      Διαγραφή
  10. Αχ νιωθω πολυ ομορφα που με πηρες μαζι σου εικονικα και οχι μονο, μαζι σου σε αυτο το ταξιδι
    Με εκανες να χαμογελασω και να αφεθω σε εναν αλλο πολιτισμο που μου εδωσε χαρα και μου ανοιξε αλλους ειδους οριζοντες
    Μπραβο αγαπημενη μου'
    Ευχομαι πολλα πολλα ταξιδια και πολλες εμπειριες
    Φιλια πολλα και να περνας ομορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παν είναι αυτό: οι νέοι ορίζοντες! Ευχαριστώ πολύ Κική και να είσαι καλά! :))

      Διαγραφή
  11. Τι μέρη!! Ωραία μας ταξίδεψες κι εμάς Πέτρα μου!! Μάλλον, σίγουρα δηλαδή, δεν θα βρεθώ ποτέ σε αυτά τα μέρη εξωτικής ομορφιάς οπότε και το χάρηκα πολύ!! Ωραία κουζίνα ακούγεται αν και παπάκι δεν θα τρωγα!! :)))
    Η φωτό με τα παιδάκια είναι αξιολάτρευτη!! Μπράβο τους που μέσα από τις δυσκολίες κατάλαβαν πως έπρεπε να γίνουν μια γροθιά, και τα κατάφεραν και παλεύουν ακόμα!! Μήπως θα πρεπε να παραδειγματιστούμε;; Λέω εγώ..
    Πόσο συμφωνώ ότι ποτέ δεν επιστρέφεις ίδιος κι ότι το ταξίδι δεν τελειώνει με την επιστροφή!! Πόσο σοφά λόγια!!
    Να κρατήσεις ανέπαφους στον χρόνο τους θησαυρούς του ταξιδιού σου συμπεθέρα μου και όσο μπορείς να αφήνεις τα ίχνη σου στον κόσμο και να γεμίζουν τα μάτια εμπειρίες!!
    Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστώ για το ταξιδάκι!! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...όσο μπορείς να αφήνεις τα ίχνη σου στον κόσμο και να γεμίζουν τα μάτια εμπειρίες!"...άλλη μια υπέροχη ευχή και σας ευχαριστώ -εγώ!- όλους σας πολύ...! ♥

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Πέτρα μου
    Δε σε χόρταινα...τι όμορφη παρουσίαση!!
    Τι τόπος φοβερός λες και το νερό αχόρταγα να
    προσπαθεί να τον καταλύσει οργιαστική η φύση
    Πάντως όντως καλύτερη διαφήμιση δεν θα
    μπορούσε να γίνει (ακούς πρέσβη;;)
    Να το κρατήσεις το ταξίδι αυτό στην καρδιά σου
    κι εκεί να ανατρέχεις συχνά...

    Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ που τα μοιράστηκες μαζί
    αυτό το ταξίδι ζωής σε μια αξιολάτρευτη χώρα ♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βλέπω να ακούει ο πρέσβης και λέω να λάβω τα μέτρα μου! ;) ♥

      Διαγραφή
  13. Είμαι πολύ χαρούμενη για την παρουσίαση που έκανες γιατί αν ένα ταξίδι είναι υπέροχο εσύ με τις κατάλληλες λέξεις το απογειώνεις !!! Λόγω των προβλημάτων μου είχα σταματήσει τα ταξίδια εδώ και πολλά χρόνια , τώρα ψάχνομαι και θέλω δυνατά και ουσιώδη ταξίδια που από την παρέα δεν ακολουθεί κανένας !!! Θα τη βρω την άκρη !!
    Χαίρομαι που απολαμβάνεις κάθε στιγμή , που περιγράφεις και μας αφήνεις να πλέουμε μαζί σου στα νερά!!!!
    Σε φιλώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια θα τη βρεις την άκρη ως την άκρη του κόσμου! Αρκεί που το θέλεις ΕΣΥ! ♥

      Διαγραφή
  14. Φανταστικό αφιέρωμα και πάλι!!
    Με συγκίνησε πάρα πολύ ο τρόπος ζωής τους που είναι παράδειγμα προς μίμηση.
    Μας έμαθες πολύ σημαντικές πληροφορίες, ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράδειγμα προς μίμηση, αλλά αυτός ο τρόπος ζωής/σκέψης, απαιτεί θυσίες...

      Διαγραφή
  15. ΜΠΡΑΒΟ! γιαυτο σκουζουν κατι δημοσιογραφακια της τιβι εναντιον των μπλογκερς καποιες φορες
    γιατι εδω μεσα υπαρχεια ομορφια μερακι ποιηση
    μπραβο το φχαριστηθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν θυμάμαι ως blogger πιο τιμητικό σχόλιο Θεέ μου.. Σε ευχαριστώ πολύ! ♥

      Διαγραφή
  16. Οι Βιετναμέζοι είχαν την ευλογία να μη πατήσουν εκεί το πόδι τους έλληνες πωλητικοί ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΡΩΣΟΥΝ, γιατί τότε θα σου 'λεγα που θα πήγαινε η κουλτούρα τους, η δουλειά για όλους, το χαμόγελο, η αγάπη για μάθηση και τόσα άλλα.

    Κρίνω πως πρέπει να υιοθετήσουμε αυτό με τους αριθμούς και τους "χάρτες" και στην Ελλάδα.
    Να προσέχουμε τους αριθμούς για να μην ψηφίζουμε νούμερα!

    Οι Έλληνες, όπως και οι Βιετναμέζοι, έχουν περάσει πολύ δύσκολα από πολέμους. Αυτοί κατάφεραν μετά τον πόλεμο και τον δικό τους εμφύλιο να ενωθούν, εμείς καταφέραμε -για μια ακόμη φορά- να τα κάνουμε σκ...

    Καλά σου ταξίδια κοσμογυρισμένη μας blogger.
    Έχεις γίνει η σοφότερη όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνος σου διαπίστωσες ότι οι ευθύνες ανήκουν και σε πολιτικούς και σε πολίτες... :)

      Διαγραφή
  17. Ας μαθαίνουμε λοιπόν και εμείς (οι παρόντες εκτός βεβαιώς..) από αυτούς τους ταπεινούς αλλά σοφούς λαούς μπας και δούμε και εμείς καμιά άσπρη μέρα. Απίστευτες φωτογραφίες από ένα τόσο διαφορετικό μέρος...Σε ευχαριστούμε κούκλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως ένας άλλος κόσμος και το να τον προσεγγίζεις, είναι ο,τι πιο μαγικό!

      Διαγραφή
  18. Να πω πως δεν ζηλεύω για ένα τέτοιο ταξίδι θα είναι ψέμα... Υπέροχη ξενάγηση και μετά καπελαδούρας παρακαλώ! Κάλυψες φανταστικά με την παρουσίαση και τις φωτογραφίες σου τον τρόπο ζωής ενός πολύπαθου λαού που κατάφερε να διαφυλάξει την κουλτούρα του και να βαδίσει στην πρόοδο.
    Φιλάκια πολλά!

    Υ.Γ (Κανένα τσουβάλι ρύζι έφερες για τις δύσκολες μέρες; χαχα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχαχα! Τέλειο Υ.Γ ! :)) Ναι Ελένη μου, η διαφύλαξη της κουλτούρας
      είναι μεγάλο επίτευγμα, μα επιτυγχάνεται μόνο με σκληρή δουλειά από όλους..

      Διαγραφή
  19. Ενταξει μπορεί να ήθελα κι άλλο αλλα να μην είμαστε και πλεονεκτες...μας ταξιδεψες σε μέρη που ουτε στον υπνο μας ... και γευτήκαμε μαζί σου τις ομορφιές και τις γευσεις αυτού του τόπου Πετρόνι μου απίστευτα μερη και οι φωτογραφίες σου ονειρεμενες.. αλλα και μενα αυτή με τα πρωτακια.. ..τι να σου πω.. μούρλια..!! Σε ευχαριστουμε για το πανέμορφο ταξιδι και να μην ξεχασεις και την επόμενη φορα να μας παρεις μαζί σου...... η ευχή μου ειναι .. καλα ταξιδια Πετρίνα μου φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα παιδάκια του κόσμου είναι όμορφα, αλλά τα ασιατάκια λίγο παραπάνω! :)

      Διαγραφή
  20. Τι υπέροχη παρουσίαση! Πόσο χάρηκα που το γνώρισα μέσα από τα δικά σου μάτια...
    Οι φωτογραφίες σου είναι όλες μία και μία! Εξαιρετικές λήψεις!
    Σου εύχομαι πολλά-πολλά-πολλά ταξίδια ακόμη! Προς πάσα κατεύθυνση! ;-)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ ομορφιά μου κι ανταποδίδω από καρδιάς!
      Χαίρομαι που κατάφερα να σας δείξω κάποιες φωτογραφίες :)

      Διαγραφή
  21. Λίγοι εκδρομείς θα μπορούσαν να περιγράψουν με τόση γλαφυρότητα και πληρότητα ένα τέτοιο συναρπαστικό ταξίδι.
    Μπόρεσες να δεις πίσω από τις εικόνες και να μας μεταφέρεις τα συμπεράσματά σου, ώστε να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι αυτή η πολύπαθη χώρα. Να κατανοήσουμε πώς αυτός ο λαός σήκωσε μια πολύχρονη επίθεση μεγάλης αγριότητας. Μου θύμισες φωτογραφίες από την εποχή των αμερικανικών βομβαρδισμών. Δεν ξεχνώ τη φωτογραφία, δύο αγρότισσες να οδηγούν με προτεταμένα τα όπλα, έναν αμερικανό πιλότο που είχε πέσει με αλεξίπτωτο στη ζούγκλα, μετά την κατάρριψή του. Θυμάμαι την αποφασιστική ηρεμία στα πρόσωπά τους, κάτι που βγαίνει μέσα από τη δική σου περιγραφή αυτού τού φιλοσοφημένου λαού.
    Οι αναρτήσεις σου, αγαπητή μου Πέτρα, μού συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις που είχα για τον μακρινό αυτό τόπο. Και βέβαια πρέπει να τονίσω και τη λογοτεχνική αξία τού κειμένου σου. Πολλοί γράφουν εντυπώσεις αλλά ελάχιστοι σου προκαλούν το ενδιαφέρον να τους ξαναδιαβάσεις…
    Εύχομαι να έχεις πάντα τη διάθεση να συνεχίζεις να «μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Άρη, σε ευχαριστώ που με τιμάς όπως πάντα με τα λόγια σου :)
      Η ματιά μου έχει γίνει πιο...διερευνητική, από τότε που έγινα blogger! :)

      Διαγραφή
  22. Σ' ευχαριστώ που με ταξίδεψες στο Βιετνάμ!
    Διάβασα και το νο2 ξανά και ξανά.
    Μύρισα τις μυρωδιές, λιγουρεύτηκα τα φαγητά, ονειρεύτηκα πως ήπια ένα ποτό...
    Μπήκα κι εγώ στο αεροπλάνο μαζί σου.
    Το δικό μου χέρι ήταν που ακούμπησε το δικό σου.
    Ουφ ωραία που ήταν!!!

    Φιλάκια πολλά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη μου τιμή και χαρά, που συνταξίδεψα μαζί σας Σερενάτα μου! ♥

      Διαγραφή
  23. Συναρπαστικό ταξίδι που με μάγεψε, μέσα από τις θαυμάσιες περιγραφές σου και τις καταπληκτικές φωτογραφίες σου....αναρωτιέμαι αν είχαμε κι εμείς ομονοήσει όπως αυτός ο λαός μετά από τις ταλαιπωρίες των τελευταίων πολέμων, αν είχαμε αναπτύξει το ίδιο πνεύμα συμφιλίωσης, αν δεν είχαμε τους πωλητικούς που είχαμε και έχουμε, αν .....πως άραγε θα ήτανε η πατρίδα μας σήμερα... αυτό το "ευχαριστούν τους Θεούς για όσα τους δώρισαν και κάθε τουρίστα που φτάνει στη χώρα τους, για την τιμή που τους έκανε και πάτησε το πόδι τους στη γη τους" μου πόνεσε την ψυχή....γιαρτί ζω στο κέντο , στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης μας και βιώνω την αντιμετώπιση των τουριστών από τους κάθε λογής ψωμιζόμενους από τον τουρισμό....άστα.....δεν έχουμε σωτηρία, εσύ με το να μας ταξιδεύεις μας γαληνεύεις την ψυχή Ταξίδευε Πέτρα μου, γέμιζε εμπειρίες και εικόνες, απολάμβανε και παίρνε μας μαζί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πο-Ω-λιτικοί ενός λαού είναι η εικόνα του Κλαυδία μου, συνεπώς... :((
      Με απογοητεύει αυτό που λες πως βλέπεις στο κέντρο από επαγγελματίες(;)

      Διαγραφή
  24. Ετρεξα και εγώ να προλάβω...είπα μοιράζει εισιτήρια για Βιετνάμ δεν εξηγείται αλλιώς. Με λαχάνιασες Πετρούλα να το ξέρεις. χαχααα.
    Χαίρομαι που ικανοποίησες και τα δυο σου όνειρα και πέρασες πανέμορφα. Από την περιγραφή και των δυο σου αναρτήσεων φαίνεται ότι το καταχάρηκες. Να σαι καλά να ταξιδεύεις όπου σου αρέσει ......
    Σ'ευχαριστούμε για την ξενάγηση. Οι φώτο πανέμορφες.
    Καλή συνέχεια στα ταξίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα, άμα τα εισιτήρια τα μοίραζαν, δεν θα με ξαναβλέπατε ποτέ!! Αχαχα! :)

      Διαγραφή
  25. "Θα'ταν λάθος αν πιστέψετε ότι η ζωή στο Βιετνάμ είναι ιδανική. Ιδανικά δεν είναι πουθενά
    Σε καμία χώρα δεν λύθηκαν ποτέ όλα τα προβλήματα. Το Βιετνάμ απλά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, για το πόσα πράγματα μπορεί να καταφέρει ένας λαός κι ο αγώνας δεν έχει τέλος έτσι κι αλλιώς. .."

    Το κρατώ αυτό σαν ύψιστο μήνυμα Πέτρα μου. Φυσικά δεν ζούνε εξιδανικευμένα οι Βιετναμέζοι. Όμως ζούνε λεύτερα, ζούνε αξιοπρεπώς, με τα στοιχειώδη δικαιώματα κατοχυρωμένα και όχι σε δημοπρασία κατάλυσης όπως εδώ. Και φυσικά τίποτα δεν κρίνεται και ποτέ καθώς λες.
    Οι εικόνες και εμπειρίες σου υπέροχες. Μας έκανες κοινωνούς σε ένα μαγικό ταξίδι πραγματικά και χαίρομαι που το κατάφερες.
    Καλό βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Γιάννη μου, η λέξη: "αξιοπρέπεια" είναι γραμμένη στα κούτελα τους!..
      Οι ίδιοι όμως, έχουν χύσει πολύ αίμα, για να την αποκτήσουν/διατηρήσουν..

      Διαγραφή
  26. πω πω πω!!!! τι όμορφη η διήγηση, τι όμορφες εικόνες, τι όμορφη εσύ Πετρούλα!! χεχε...αχ, να ταν και ο δικός μας λαός τόσο ενωμένος και ανυπότακτος!! ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο ταξίδι!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ευχαριστώ που..επιλέξατε να ταξιδέψετε μαζί μου
      και θα χαρώ να σας δω και στο επόμενο ταξίδι μου! ❤

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχ...καλά εννοείται!!!! στο εύχομαι και σύντομα!!! :)

      Διαγραφή
    3. Για να είναι σύντομο, πρέπει να βγάλω κάναν...δίσκο! (στην Ομόνοια! ;)

      Διαγραφή
  27. Μετά από αυτά, ετοιμάζω τη βαλιτσούλα μου με 2-3 βασικά πράγματα και πάω στο Βιετνάμ μόνιμα! Τα υπόλοιπα θα τα αγοράσω εκεί!
    Τους αγαπώ, ειλικρινά! Δεν είμαι υπέρ της χειρομαντείας, των αστρολογικών χαρτών κλπ, διότι τα θεωρώ και λίγο δεισιδαιμονίες, αλλά η συνολική φιλοσοφία γύρω από τη ζωή, η ευγνωμοσύνη και η απλότητα νομίζω θα έπρεπε να γίνει και για εμάς στοιχείο της καθημερινότητάς μας!
    Πραγματικά υπέροχη η ανάρτησή σου! Να'χε κι άλλο ευχόμουν!
    Φιλάκια πολλά και καλή σου μέρα!!
    Να είσαι καλά και να ταξιδεύεις!
    ❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Αναστασάκι μου, δεν έχει καμία σχέση με δεισιδαιμονίες η χειρομαντεία/γεωμαντεία τους... Είναι βασισμένη στη γενικότερη φιλοσοφία τους, στο να αναζητούν την ευτυχία μέσα από τα σημάδια του δικού τους Θεού.. ❤

      Διαγραφή
  28. Επειδή αυτό το διάστημα είχα αποχή απ' το blogging,
    σήμερα θα διαβάσω όλο το ταξίδι σου μονοκοπανιά
    να το ευχαριστηθώ μέσα απ' τα δικά σου μάτια.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..και τελικά ελπίζω να το ευχαριστήθηκες! Να σε βλέπουμε λέμε..! :))

      Διαγραφή
  29. Σήμερα διάβασα όλο σου το ταξίδι Πέτρα μου, μια και βρήκα λίγο χρόνο.
    Είμαι εντυπωσιασμένη, από την ομορφιά του τόπου, του κόσμου, της κουλτούρας των Βιετναμέζων και της υπέροχης αφηγηματικής σου τέχνης! Μας ταξίδεψες με τις υπέροχες φωτογραφίες σου, εκτός του ότι είσαι μια θεά, αγάπη μου, έχεις εκπληκτικό, φωτογραφικό ταλέντο! Εκεί με τον πόλεμο των αμερικανών (οι συνήθεις υπαίτιοι των πολέμων) τα πήρα πάλι...!
    Θαύμασα όλα όσα είδες κι έζησες και που τα μοιράστηκες μαζί μας! Σ' ευχαριστώ γι' αυτή την εμπειρία!
    Να είσαι καλά Πετροκόριτσο πάντα γερή δυνατή και ν' απολαμβάνεις όσα περισσότερα ταξίδια μπορείς!
    Εμπλουτίζουν τον άνθρωπο και βοηθούν στο να διαμορφώνει την άποψη του!
    Φιλιά πολλά με μια τεράστια ζεστή αγκαλιά!:))❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ❤️ Κατερίνα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Το Βιετνάμ είναι ένα ευλογημένο μέρος, άξιο να αγαπηθεί όσο κανένα άλλο... :)

      Διαγραφή
  30. Goooood morninnng vietnaaaam! Γουάου! Απίστευτες εικόνες! Λατρεύω τις χώρες που προσπαθούν και δεν τα παρατάνεΠέτρα! Οι εικόνες σου μου φέρανε στο μυαλο την ραινία με τον williams και την σκηνη που επαιζε το what a wonderful world με τον Αmstrong...Σου εύχομαι και άλλα τέτοια ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τις λατρεύω και τις θαυμάζω, άσε που από φυσική ομορφιά...
      είναι όπως λένε τα λόγια.. "what a wonderful world"... Σε ευχαριστώ Μάκη μου! :)

      Διαγραφή
  31. Ναι, έπρεπε να είχες γίνει φωτογράφος, αλλά και ξεναγός!!!!
    Μας έβαλες για τα καλά στο κλίμα του ταξιδιού!!!
    Μακάρι να ακολουθούσαμε σε πολλά το παράδειγμά τους, αλλά η ιδοσυγκρασία μας και οι συνήθειές μας είναι πολύ διαφορετικές δυστυχώς, οπότε θα προευτούμε με αυτά που έχουμε ως εφόδια είτε καλά είτε κακά! Μπορούμε φυσικά να παίρνουμε καλά παραδείγματα μήπως και αξιοποιήσουμε κάτι άλλο από αυτά που έχουμε μάθει...
    Να ταξιδεύειες όσο μπορείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτορεπόρτερ και ρεπόρτερ το προτιμώ Γλαύκη μου
      (και αεροσυνοδός, αλλά είναι λίγο αργά! αχαχα!) :))
      Περιμένω τα καλά παραδείγματα που θα πάρουμε.. ;)

      Διαγραφή
  32. Έχω μαγευτεί από ένα ταξίδι που δεν πήγα. Καλά με λες τρελοβαφτιστηρόνι. χαχα Μου άρεσε τρελά η βαρκάδα και οι προτάσεις σου στο φαγητό. Λάτρεψα την φωτογραφία με τα πρωτάκια και το γεγονός ότι με κλειστά σχολεία πάνε σε μνημεία, μουσεία κτλ, πολύ με άγγιξε αυτό. Εν τω μεταξύ αυτό με την σαλιάρα κάπως άγρια κοιτά. χμ...
    Οι φωτογραφίες καταπληκτικές απλά, νονα μου φωτογράφε και σε συνδυασμό με τις περιγραφές ήταν μεταξύ tour guide και παρουσίας μας στο Βιετνάμ.
    Περιμένω με αγωνία το επόμενο ταξίδι, αν είναι δε σε προορισμό που μ αρέσει θα ρθω και μαζί χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να μαγεύεσαι από ένα ταξίδι που δεν πήγες τρελοβαφτιστηρόνιμου, ένα πράγμα σημαίνει: τρελήνονάσεβάφτισε! Αχαχα! Όχι, εκείνο το παιδάκι ήταν το πιο ντροπαλό από όλα, αν και όλα ήταν γλύκες! Να σημειώσω εδώ, ότι δεν επιτρέπεται να πιάνεις τα παιδάκια στο κεφάλι, οπότε ήμασταν όλοι μας πολύ προσεκτικοί...

      Διαγραφή
  33. Δεν μπορώ να πω, το ευχαριστήθηκα!
    Από την άλλη με έβαλες σε σκέψεις και αμφιβολίες. Είναι ο σωστός σύζυγος δι εμέ ο κ. Μήτσος; Διότι ούτε χάρτες είδαμε, ούτε σημασία στα σημάδια δώσαμε, ούτε και κάποιον στρογγυλό αριθμό διαλέξαμε για την ημερομηνία του γάμου!
    Τι εννοείς ότι θα είχε φανεί μετά από 32 χρόνια έγγαμου βίου; Καλέ ποτέ δεν είναι αργά να πάθεις ασυμφωνία χαρακτήρων!
    Συγχύστηκα τώρα. Πάω να βρω μια πάπια να την ψήσω με ανανά, να ξεχαστώ από το πρόβλημα!
    Και να διαβάσω και το λινκ που μου έχεις αφήσει στην προηγούμενη ανάρτηση.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Όμορφα ταξίδια πάντα στη ζωή σου, εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα, ας κοιτούσες τον χάρτη σου στην ώρα του, τώρα είναι αργά αγάπη μου γλυκιά!

      Διαγραφή
  34. Κι εμένα μου άρεσε πολύ η κουζίνα! Και όλα αυτά που έγραψα στο προηγούμενο μέρος, πήραν σάρκα και οστά στην παρούσα ανάρτηση. Οι Βιετναμέζοι είναι αξιολάτρευτοι, από τους καλύτερους λαούς που έχω συναντήσει.
    Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές! Σαν να τα ζούσαμε μαζί σου όλα αυτά!
    Πολύ συγκινητικό το κείμενό σου! :)
    Και εις άλλα με υγεία εύχομαι! Καλό ξημέρωμα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να αναφέρω ότι τα θαλασσινά "έρεαν" σε υπερβολικές ποσότητες, αλλά και θαυμάσια ποιοτικά. Ναι Αλέξανδρε μου, πολύ καλή πάστα ανθρώπων.. Έτσι με είχαν εκπλήξει πέρυσι και οι Ουζμπέκοι! :)

      Διαγραφή
  35. Ωραία ήταν στο Βιετνάμ!
    Που μέχρι πρότινος, το μόνο Βιετνάμ που ήξερα ήταν το κωλόμπαρο στο "Όλα είναι δρόμος" με τον Αρμένη.
    Πήραμε μια χορταστική γεύση της χώρας και των ανθρώπων, μέσα απ' την γλαφυρή αφήγησή σου (ούτε η Μάγια Τσόκλη να ήσουν)...
    Οι φωτογραφίες βέβαια κλέβουν την παράσταση, κυρίως αυτή με τα πρωτάκια. Τι όμορφα χαμογελαστά προσωπάκια!!!
    Αχ πολύ το χάρηκες το ταξίδι αυτό, το ένιωσα κι εγώ από δω που είμαι.
    Μπράβο ρε Πετρόνι μου, πάντα τέτοιες εξορμήσεις στη ζωή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, σε πληροφορώ ότι ακόμα ζω στον ρυθμό αυτού του ταξιδιού, ειδικά από όταν είδα ότι είχε για όλους σας πολύ ενδιαφέρον και το χάρηκα πολύ! :)) (Μάγια!..μια απλή οδοντόκρεμα! :))))))

      Διαγραφή
  36. Ταξιδιάρα ψυχή! Καλά που πας εσύ κανένα ταξίδι και συστήνεις και σε μας άγνωστες χώρες! ΟΙ φωτογραφίες πανέμορφες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό προτείνω να μαζέψετε κάνα φράγκο, για να ξαναπάω σύντομα! :)))))

      Διαγραφή
  37. Κι εγώ μαζί σου στην καπελαδούρα και σε όσα ταξίδια θα κάνεις πιστή ακόλουθος!!!! Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Α και οι φωτογραφίες σου είναι απλά ΥΠΕΡΟΧΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι μανίτσα, χωρίς καπελαδούρα δεν πάω πουθενά! :)
      Φιλιά πολλά και σε ευχαριστώ πολύ Χριστινάκι μου ❤️

      Διαγραφή
  39. Ciao, Petra!... Πολύ ωραία περιήγηση και ωραιότατες φωτογραφίες!.... Bravissima!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Επιτέλους βρήκα χρόνο να σου γράψω....σε έχω διαβάσει από προχθές και έχω ενθουσιαστεί. Με εντυπωσίασε που δεν κατέστρεψαν τα ήδη υπάρχοντα κτίρια, αλλά χτίσανε τα δικά τους από δίπλα....θα ήθελα να το δω από κοντά!
    Γενικά έμαθα πολλά πράγματα που δεν τα γνώριζα και πολύ θα ήθελα να τα δω κι εγώ με τα μάτια μου ;)
    Υπέροχες οι φωτογραφίες που τράβηξες....απίθανη αυτή με τα πρωτάκια (είναι όλα γλύκες)!
    Εύχομαι να κάνεις πολλά πολλά ακόμη ταξίδια και να μας παίρνεις μαζί σου έτσι όπως μόνο εσύ ξέρεις!!
    Φιλάκια πολλάααα ❤

    υ.γ. Φανταστική η καπελαδούρα...σου πάνε τα καπέλα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραιοζήλη μου, οι άνθρωποι αν και βγήκαν μέσα από έναν πόλεμο, έχτισαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, όσα είχαν καταστραφεί... Η καπελαδούρα μου είναι σήμα κατατεθέν! (εξού και το άβαταρ!) ❤

      Διαγραφή
  41. Πόσο τυχεροί και προνομιούχοι είμαστε όσοι σε διαβάζουμε, ελπίζω να μην βάλεις ποτέ συνδρομή στο μπλογκ σου και να παραμείνει ανοιχτό και δωρεάν!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα 'λεγε κανείς ότι είσαι βαλτός για να μου βάζεις (καταπληκτικές!) ιδέες... :))

      Διαγραφή
  42. Από την μαγεία της ανατολής σε μια ξένη ήπειρο μας απογείωσες τελικά με την μαγική περιγραφή σου και τις πανέμορφες φωτογραφίες. Με η χωρίς καπελαδούρα είσαι μια κούκλα.
    Ζηλεύω που είδες το παραδεισένιο Χάλονγκ Μπέι από κοντά ! :) Να σαι πάντα καλά Πέτρα μου! Σε ευχαριστώ ξανά! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκου τώρα να σε κουφάνω: επειδή έχω πάει και στην Κίνα, που έχει ένα ανάλογο Χάλονγκ Μπέι (ε ναι, δεν θυμάμαι το όνομα, αλλά είναι απίστευτο επίσης!), σε πληροφορώ ότι αυτό τής Κίνας, το βρήκα πολύ πιο συναρπαστικό. Η διαφορά τους ήταν ότι, τα τεράστια αυτά βουνά που υψώνονταν μέσα στο νερό, ήταν με πολύ περισσότερο πράσινο και κάποια από αυτά ήταν κατοικημένα, από μοναχούς κυρίως (έβλεπες καλάθια να κατεβαίνουν ως το νερό και τέτοια!), άσε που πήγαιναν και κάποιοι πολύ ψαγμένοι τουρίστες για πεζοπορία! Ευχαριστώ Βιβή μου που με ακολούθησες σε αυτό το οδοιπορικό! ❤

      Διαγραφή
  43. Ως επίλογο θα ήθελα να προσθέσω ότι μου έκανε εντύπωση, που κανείς σας δεν με ρώτησε πως ήταν ο καιρός! Σας πληροφορώ ότι ο καιρός ήταν θαυμάσιος, τέλος Οκτώβρη είχε μέσο όρο 30 βαθμούς Κελσίου κι ως συνήθως, ο νόμος τού Μέρφι, είχε κι εδώ ισχύ: όταν κουβαλάς ομπρέλα μαζί σου (καθότι οι προβλέψεις μιλούσαν για βροχές στα νότια τής χώρας), ποτέ δεν βρέχει!! Κατά τα άλλα, σας ευγνωμονώ που αγκαλιάσατε με τόση αγάπη και θαυμασμό, την προσπάθεια μου να σας μεταδώσω όσο μπορούσα, τον ενθουσιασμό μου από αυτό το Ταξίδι! Να είστε όλες και όλοι καλά και καλά Ταξίδια σε όλους σας, ο,τι κι αν σημαίνει για τον καθένα το Ταξίδι... Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι καλή εβδομάδα! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ένα μεγάλο ευχαριστώ που με ταξίδεψες απόψε !!! Μέσα από τα δικά σου μάτια και την καρδιά σου "είδα " όλη την ομορφιά αυτής της ευλογημένης χώρας !! Άντε να κοιμηθώ τώρα ....απορώ ...θα συνέρθεις γρήγορα μετά από αυτό το υπέροχο ταξίδι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν θα συνέλθω, ούτε από αυτό το Ταξίδι, ούτε από κανένα άλλο! Φιλιά! ❤

      Διαγραφή
  45. "Ποτέ δεν επιστρέφεις εντελώς" Πόσο αληθινό!!!
    Επιστρέφεις δηλαδή, αλλά έχεις μέσα σου κι όλες τις εμπειρίες, τις ομορφιές που είδες, τους ανθρώπους που γνώρισες, τα μέρη που περπάτησες και την ιστορία τους!
    Είναι μαγικά τα ταξίδια κι αν είχα λεφτά θα γυρνούσα όλο τον κόσμο να γνωρίζω και να φωτογραφίζω!
    Όσοι ταξιδεύουν δεν είναι μόνο τυχεροί, είναι και σοφοί!
    Και λίγη από τη σοφία, πήρα απόψε κι εγώ με την τέλεια παρουσίαση μιας χώρας που δε γνωρίζουμε καλά οι περισσότεροι...απόλαυσα το ταξίδι, και μου έμειναν εικόνες για να νοσταλγώ κάτι που δεν έζησα, αλλά ελπίζω κάποτε να ζήσω (τρελά ή τρελή αισιόδοξη, όπως και να με πεις, δίκιο θα έχεις)...
    Φιλιά πολλά και σου εύχομαι να μπορείς πάντα να φτάνεις τους προορισμούς που ονειρεύεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έχω την ίδια άποψη με σένα Μαρία μου
      κι όπως διάβασα κάπου: "αν τα ταξίδια ήταν δωρεάν,
      δεν θα με ξανάβλεπες ποτέ!" Πάντως διαπίστωσα και κάτι άλλο:
      ο κόσμος δεν φωτογραφίζεται, είναι πολύ μεγάλος κι έχει πολύ
      περισσότερο ενδιαφέρον μέσα από τα μάτια μας..Σε ευχαριστώ πολύ για όλα! ❤

      Διαγραφή
    2. Κι όμως, αν τον φωτογραφίζεις, προσέχεις όλες του τις λεπτομέρειες! Δοκίμασε και θα με θυμηθείς!
      Τα μάτια μας εννοείται πως είναι πάντα ανοιχτά, αλλά όταν βλέπεις τον κόσμο φωτογραφικά τον εμπεδώνεις καλύτερα! Κι ας μην είναι πάντα το κλικ το ζητούμενο!
      Άλλωστε το κλικ ούτε δέκατο του δευτερολέπτου δεν κρατά, αλλά κρατάει την εικόνα για πάντα!
      Καλές οι μνήμες, αλλά ξεθωριάζουν και πολλές φορές αλλοιώνονται κιόλας αν δεν υπάρχει λίγη βοήθεια!

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ Μαρία μου, απλά όταν έγραψα ότι "ο κόσμος δεν φωτογραφίζεται", εννοούσα πως, όταν πας σε μια καινούργια χώρα, όσα βλέπει κανείς (και κυρίως όσα νιώθει) δεν φωτογραφίζονται...

      Διαγραφή
  46. Ορίστε, επέστρεψε και το καπέλο!
    Σε ευχαριστούμε για το υπέροχο ταξίδι σε αυτή τη σπάνιας ομορφιάς χώρα και στην ιστορία και τα έθιμα της!
    Είναι υπέροχο να διαβάζεις για ένα προορισμό που μπορεί ποτέ να μη βρεθείς...
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα, ώρες ώρες λέω ότι αυτό το ταξίδι ήταν μόνο ένα
      υπέροχο όνειρο, ναι, ήταν όνειρο, αλλά ευτυχώς, το έζησα..

      Διαγραφή
  47. Το Βιετναμ ειναι απο τις ομορφοτερες χωρες του κοσμου οχι μονο για τα τοπια και την φυσικη ομορφια αλλα κυριως για τους ανθρωπους, ειχα την ευκαιρια να ταξιδεψω/ζησω για 6 μηνες και να γυρισω ολο το βιετναμ απο πανω μεχρι κατω με μια μοτοσυκλετα..το μυαλο μου ειναι ακομα εκει...
    https://www.youtube.com/watch?v=WD71B5dYsRo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Πάνο, σού ζητώ συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω..
      Είδα το βίντεο και δεν το χόρταινα! Σκεφτόμουν πως, όσα πράγματα και να δούμε σε ένα μέρος, πάλι δεν τα έχουμε δει όλα και πάλι δεν το έχουμε χορτάσει.. Η ευλογία βέβαια, είναι ότι το έχουμε δει.. Σου εύχομαι μια καλή χρονιά με υγεία και φυσικά πολλά ταξίδια! Θα χαρώ να τα πούμε και πάλι. Κι αν υπάρχουν κάποια ταξίδια που βρήκες επίσης συνταρακτικά, θα χαρώ να μου τα γράψεις. Να είσαι καλά! :)

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.