*Bellaque matribus detestata*
Έχω διαβάσει ότι η κατάθλιψη η οποία είναι μια σοβαρή ασθένεια, ονομάζεται ασθένεια πολυτελείας. Κι αυτό γιατί, απασχολεί ανθρώπους σε μιά κοινωνία που έχει αρκετά θέματα λυμένα. Όταν μιά κοινωνία αποτελείται από μεγάλο μέρος ανθρώπων που έχουν να παλέψουν για τον επιούσιο, συνεπώς τίθεται θέμα επιβίωσης, η κατάθλιψη δεν έχει πεδίο "δράσης". Στις "ανεπτυγμένες" χώρες -λέμε τώρα- γιατί πολλοί άνθρωποι να πάσχουν από κατάθλιψη; Μήπως γιατί έχουν χώρο/χρόνο εύκαιρο.;
Λέω να μιλήσω για τον Πόλεμο σήμερα. Αλλά, όχι μόνο έχω θράσος, έχω και πλήρη άγνοια. Πες σε κάποιον..γήινο να σου περιγράψει το διάστημα, μπορεί; Μόνο κάποιος που το έχει ζήσει βιωματικά μπορεί να σου μεταφέρει τη ζωή σε μιά χώρα που έχει πόλεμο, κι αυτή δεν είναι άλλη από την Ουάντ από το Χαλέπι τής Συρίας. Η Ουάντ ξεκίνησε ως φοιτήτρια να αγωνίζεται ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, με την ορμή και την αισιοδοξία που πηγάζει από τα νειάτα. Παράλληλα το ίδιο αυθόρμητα άρχισε να "κινηματογραφεί" με την κάμερά της, όσα βίωνε σε μιά καθημερινότητα, που από κανονική -περίπου- ζωή μετετράπη σε Πόλεμο.
Η μόλις 6 ετών Παλαιστίνια Rahaf Al Masry, δολοφονήθηκε προχθές
από ρουκέτες, από τον ισραηλινό στρατό, μαζί με 30 ακόμα παιδάκια
Η νεαρή Ουάντ μέσα σ' αυτό το τραγικό περιβάλλον πολέμου, ερωτεύεται και παντρεύεται ένα νεαρό γιατρό, που έχει το ίδιο όραμα με τη σύζυγό του: να μείνουν στο χιλιοβομβαρδισμένο Χαλέπι και να αγωνιστούν για την ελευθερία του, μέχρι τελικής πτώσεως. Ενόσω έξω πέφτουν ρωσικές βόμβες, μέσα παντρεύονται, κάνουν γενέθλια, γιορτάζουν τραγουδώντας. Πάνω από όλα όμως, όσοι είναι ψυχικά πιο δυνατοί, στηρίζουν τους άλλους, τους αδύναμους, με όλες τους τις δυνάμεις. Η ζωή που προβάλλει...
...μέσα από τα ερείπια, παίρνει μορφή σωτηρίας. Νέα παιδιά έρχονται στον κόσμο, εκεί όπου άλλα παιδιά στάθηκαν άτυχα κι έφυγαν από μια βόμβα ακόμα. Έτσι έρχεται στο φως κι η μικρή Σαμά, κάνοντας το νεαρό ζευγάρι, την Ουάντ και τον Χάμζα, γιατρό στο νοσοκομείο τής πόλης, να πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν ειρηνικά και με περισσότερο πείσμα, τον "πόλεμο" προς την Ελευθερία. Για την μικρή τους Σαμά, για όλα τα παιδιά τού κόσμου. Η νεαρή μητέρα, κινηματογραφεί με μανία, κάθε στιγμιότυπο γύρω τους, ακόμα κι όταν οι ανελέητοι εχθροί βομβαρδίζουν το νοσοκομείο! Η Ουάντ με την κάμερα στο χέρι καταγράφει κάθε στιγμή!
Όσο ο σύζυγός της περιθάλπει σοβαρά τραυματισμένους Σύριους με κάθε μέσο που διαθέτει ακόμα το νοσοκομείο, η Ουάντ έχει έναν απώτερο σκοπό: να συλλέξει όσο πιο "πολύ" πόλεμο μπορεί, για να το αφήσει παρακαταθήκη μιά μέρα στην μικρή Σαμά. Να μάθει η κορούλα τους ότι οι γονείς της αγωνίστηκαν με κάθε κόστος, μέχρι τελευταίας ρανίδος, για να ζήσει το παιδί τους κάποτε σε μιά ελεύθερη χώρα! Πέρα από τους παρανοϊκούς που αφανίζουν λαούς ολόκληρους για τον μοναδικό θεό τους, το Χρήμα, υπάρχουν κι εκείνοι οι τζάμπα μάγκες, που από αναπαυτικούς καναπέδες κι ακριβά πληκτρολόγια, ουρλιάζουν "και γιατί οι "λάθρο" δεν μένουν στις πατρίδες τους να αγωνιστούν, παρά έρχονται στη δική μας;"..
Είναι όλοι εκείνοι που, έτσι και κουνηθεί ένα πρωί ο Ερντογάν, έχουν κρυφτεί τρία μέτρα κάτω από τη γη σαν τα φοβισμένα ποντίκια, για να γλιτώσουν.. Οι εκ του ασφαλούς ψευτόμαγκες! Η ντοκουμαντερίστικη ταινία "για την μικρή Σαμά" είναι ο αληθινός πόλεμος μέσα σε μιάμιση ώρα! Δεν τίθεται θέμα "όποιος αντέχει, ας τη δει". Επιβάλλεται να τη δει, όποιος θεωρεί τον εαυτό του έστω και ελάχιστα, άνθρωπο. Για να φωτιστούν τα σκοτάδια μας. Άλλωστε "Σαμά" σημαίνει Ουρανός سماء
✰*•˛❤˛•*✰✰♡*•˛✰❤✰❤❤✰❤✰˛•*✰✰♡*•˛❤˛•*✰
Το νεαρό ζευγάρι, η Ουάντ κι ο Χάμζα με την μικρή τους Σαμά μετά από πολύ αγώνα, απελπίστηκαν κι εγκατέλειψαν την αγαπημένη τους πατρίδα,
την Συρία.. Σήμερα ζουν στην Αγγλία. Το ντοκιμαντέρ "για την μικρή Σαμά" απέσπασε πάνω από εξήντα βραβεία! Μπορείτε να το "κατεβάσετε".
19 Μαϊου ~ Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία τών Ελλήνων τού Πόντου
* "Πόλεμος, μισητός από τις Μάνες" * ~ Οράτιος ~ Φωτογραφίες από το διαδίκτυο
سماء σημαίνει ουρανός
❤¸¸.•*¨*•♫ .............................οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο...........................❤¸¸.•*¨*•♫
Πολύ ωραίο θέμα. Θα το δω την ταινία γιατί σίγουρα θα δω μια πραγματικότητα που δεν ζω και δεν θέλω να ζήσω. Φοβερός ο πόλεμος και όχι μόνο για τις Μάνες του κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστούμε Πέτρα μου γι αυτό
Καληνύχτα
Ναι Αννούλα, να το δεις, είναι πέρα από κάθε εφιάλτη
Διαγραφή(για εμάς που δεν τα έχουμε ζήσει, ευτυχώς..) Καλησπέρα 🌼
Ελπίζω να βρω κάπου το ντοκιμαντέρ. Θέλω να το δω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να φωτίσω και τα δικά μου σκοτάδια.
Είναι καταστάσεις που δεν διανοούμαστε, εμείς οι "δυτικοί".. 🌼
ΔιαγραφήΠολύ σημαντική ανάρτηση. Με δραματικό τρόπο ξαναβλέπουμε την τραγωδία τής γειτονικής μας Συρίας μέσα από την παρουσίαση μιας οικογενειακής περιπέτειας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον περί καταθλίψεως πρόλογο και τις τσουχτερές νύξεις για τους βολεμένους, θέτεις, αγαπητή μου Πέτρα το ζήτημα των ευθυνών που φέρουν οι «πολιτισμένες» χώρες, όσο παραμένουν θεατές στην συνέχιση των πρωτόγονων ηθών που επικρατούν στον κόσμο μας.
Κι ήταν λέει Άρη, τόσο όμορφη χώρα η Συρία..
Διαγραφήκι οι κάτοικοί της ζούσαν φυσιολογικές ζωές..
Την καλησπέρα μου και σε ευχαριστώ πολύ! 🌼
Το μόνο στο οποίο έχω τις ενστάσεις μου και είμαι προσεκτικός είναι ο πιθανός-το τονίζω, τρόπος να θεωρηθεί ως πηγή πασών των κακών στη Συρία, η κυβέρνηση Άσαντ. Κάτι που δεν δέχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τα άλλα δεν έχω να διαφωνήσω πουθενά σε όσα καταθέτεις καλή μου φίλη.
Στέλνω τα φιλιά μου.
Γιάννη, το ντοκιμαντέρ δεν "κάνει πολιτική".
ΔιαγραφήΚαταγράφει όσα συμβαίνουν, από τότε που η κοπέλα
ήταν φοιτήτρια. Για όσα λες, δεν έχω απάντηση.
Καλό θα είναι να δεις το ντοκιμαντέρ. Καλησπέρα🌼
Σκληρό είναι να παρακολουθείς μέσα από μια κάμερα το σκηνικό μιας κατεστραμμένης πόλης. Ακόμη σκληρότερο να ξέρεις πως ο κόσμος στέκει και παρατηρεί απλά την αποσύνθεση μιας χώρας και ύστερα εκ του ασφαλούς κρίνει και αρέσκεται σε αναλύσεις. Μόνο αισθήματα φρίκης, πόνου, οργής και απελπισίας σου προκαλεί. Κι η ελπίδα μετέωρη πάνω απ’ τα κεφάλια τους όταν οι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν εξοβελίσει την κοινή λογική και κάθε προοπτική για εκεχειρία. Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξο είναι το μήνυμα της Ουάντ και του Χάμζα για μια χώρα καθημαγμένη από λυσσαλέο μίσος και ανήκουστη βία, για ένα μέλλον πιο ζοφερό κι από ένα ζοφερό παρόν όπου τραγικές φιγούρες οι μάνες να θάβουν καθημερινά τα παιδιά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς χωρίς καμιά ανθρωπιστική ανταπόκριση, ίσως μια φευγαλέα στιγμή θλίψης κι ένα ψεύτικο δάκρυ για μια μικρή Σαμά. Μια αλήθεια ωμή, γροθιά στο στομάχι μας Πέτρα μου, όσο κι αν η ιστορία, εδώ και αιώνες, επαναλαμβάνεται.
Οι λαοί Αννίκα μου, δεν είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους.
ΔιαγραφήΑκόμα περισσότερο δεν ευθύνονται όσοι άνθρωποι τυγχάνει να
ζουν μακριά από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Το να κοινοποιεί
κάποιος όσα φρικτά ζει μέσα σε μια εμπόλεμη κατάσταση, είναι ο μόνος
τρόπος για να μάθουμε όλοι οι υπόλοιποι, τί μαρτύρια τραβούν
καποιοι λαοί.. Καθόλου εξοργιστικό δεν το βρίσκω αυτό. Αντιθέτως.
Το ζευγάρι πάλι, η Ουάντ και ο Χάμζα, δεν "περνούν" κανένα αισιόδοξο
μήνυμα. Αντίθετα, έφυγαν ηττημένοι απέναντι στην αισιοδοξία που έτρεφαν
ότι θα μπορούσαν να κατατροπώσουν τον Εχθρό, απλά επειδή αντιστέκονταν,
και δεν εγκατέλειπαν την πατρίδα τους. Κι αυτό ακριβώς κατέγραψαν, για
να το δει κάποια μέρα η κόρη τους. Και τελικά με ανείπωτη θλίψη, έφυγαν
από την πατρίδα, κι ίσως να μην την ξαναδούν ποτέ. Όπως ήταν, σίγουρα..
Καλό είναι να δεις το ντοκιμαντέρ. Μόνο ψεύτικα δεν θα είναι τα δάκρυα.. 🌼
Θα το αναζητήσω το ντοκιμαντερ νονούλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς, όσο και να φωτιστούμε όμως, αν ο άνθρωπος δε σταματήσει να πολεμά τον άνθρωπο, χαθήκαμε!
Και δυστυχώς (συνειδητή η επανάληψη) προς τα εκεί οδεύουμε. Και θα μείνουν τα χρήματα σε έναν άδειο κόσμο να μας χλευάζουν για την ανοησία μας!
Σε φιλώ γλυκά. Καλό απόγευμα!
Οι πόλεμοι "συμφέρουν", βαφτιστηρόνιμου..
ΔιαγραφήΚι όσοι συμφέρουν, τόσο θα γίνονται. Και,
πριν, αλλά και μετά από κάθε πόλεμο, η πιο
μεγάλη βία είναι η πείνα.. Την καλησπέρα μου🌼
Πόλεμο στον πόλεμο των πολεμοκάπηλων τυράννων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν οι δυνάμεις τών απλών θνητών είναι αρκετές..
ΔιαγραφήΚαλημέρα, καλό σ/κ και συγνώμη που άργησα να απαντήσω..🌼
Δεν την ξερω την ταινία Πετρίνα μου αλλά από ότι διάβασα εδώ, θα έπρεπε να προβάλλεται σε όλα τα κανάλια του κόσμου, κατά κόρο... μήπως και αφυπνιστούν συνειδήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα στο κόσμο που ζούμε και που παίζονται παιχνίδια πολέμων...
Θα ήθελα όπως όλοι οι νοήμονες άνθρωποι να ξυπνούσαμε μια μέρα και να είχαν αλλάξει όλα για εκείνους που ζούνε κάτω από τον φόβο του πολέμου!!
Για να ελπίζω σε κάτι τέτοιο Πετρίνα μου μάλλον ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν...
Θα ήθελα πάρα πολύ να δω την ταινία, αλλά δεν ξέρω που να ψάξω...αν ξέρεις τον τρόπο σε παρακαλώ να μου δείξεις; την καλησπέρα μου με αγάπη φιλιααα!!❤🌙
Σμαράγδι μου, έστω και αργά, ήρθα να σου πώ πως,
Διαγραφήόπως έχω γράψει και στην ανάρτηση, το ντοκιμαντέρ
μπορείς να το "κατεβάσεις". Ζήτα τη βοήθεια παιδιών
και εγγονιών.. γιατί κι εγώ -μη νομίζεις- δεν ξέρω
τον τρόπο! Φιλιά και καλό σ/κ (συννεφιασμένο) 🌻🌼
Καλό βράδυ Πέτρα !;) Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση δεν γνώριζα την ύπαρξη του ντοκιμαντέρ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Σαμά είναι παιδί της αγάπης , εύχομαι οι γονείς της να είναι πάντα κοντά να τη μεγαλώνουν
και να είναι όλοι μαζι γεροί ευτυχισμένοι.
Ο πόλεμος είναι μία σκληρή κατάσταση καταστρέφονται τα πάντα , η ίδια η ζωή βρίσκεται συνέχεια σε κίνδυνο . Πολύ κρίμα για τους ανθρώπους , που εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζουν πρόσφυγες κάπου στην Ευρώπη ή αλλού . Οι συνθήκες της ζωής έχουν δυσκολέψει με την οικονομική κρίση και είναι δύσκολο να συνηθίσεις να προσαρμόζεσαι με τη νοοτροπία της χώρας υποδοχής . ..
Πέτρα μου να είσαι πάντα καλά ;) Ανοιξιάτικα φιλιά με ευχές για ένα ήρεμο όμορφο σ-κ ! ;)
Σου ζητώ συγνώμη που απαντώ τόσο αργά.. Υποχρεώσεις
Διαγραφήκαι πονοκέφαλος, συνδυασμός που "σκοτώνει".. Ναι, ευτυχώς
που η οικογένεια τής Σαμά ζει πια στην Αγγλία, και μάλιστα
έχω την εντύπωση ότι απέκτησαν κι άλλο παιδάκι. Κι όπως λες
πολύ σωστά, η ζωή σε χώρα υποδοχής είναι δύσκολη. Εδώ έχει
πια καταντήσει δύσκολη ακόμα και για όποιον ζει στην πατρίδα του..
Θα σου ευχηθώ κι εγώ καλό σ/κ...δυο εβδομάδες μετά χαχα! Φιλιά!🌼