Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ...


"ο πιο πιστός φίλος του σκύλου"


"Το Τανγκό των Χριστουγέννων", ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Βαγγέλη Νάση, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες την προηγούμενη χρονιά, παραμονές των Χριστουγέννων του 2011.

Επειδή την είχα δει στο σινεμά λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να σας πω τη γνώμη μου, αλλά και τους λόγους για τους οποίους σας προτείνω να την δείτε -όσοι είστε σινεφίλ- τα φετινά Χριστούγεννα ή όποια άλλη στιγμή έχετε τη διάθεση τελοσπάντων. Αναζητήστε την σε dvd αλλά και στο You Tube.


Πρωταγωνιστές: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντίνοος Αλμπάνης.

Το soundtrack της ταινίας είναι σε μουσική του Γιάννη Αιόλου, το τραγούδι "Μια στιγμή για πάντα" είναι σε στίχους Ελένης Ζιώγα κι το ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Το 1970, σε ένα στρατόπεδο του Έβρου, ένας υπολοχαγός αναγκάζει έναν φαντάρο να του μάθει τανγκό, ώστε να ζητήσει στην γιορτή των Χριστουγέννων σε χορό τη σύζυγο του αντισυνταγματάρχη με την οποία είναι ερωτευμένος...


ΤΑ ΣΥΝ: 1) Η ατμόσφαιρα της ταινίας: εντελώς "κινηματογραφική", κάτι το οποίο δεν συμβαίνει απαραίτητα με πολλές άλλες ταινίες (ελληνικές και μη) που βγαίνουν στο σινεμά.

2) Η βροχή: που πέφτει κατά τη διάρκεια σχεδόν όλης της ταινίας και προσδίδει μια "μελό" νότα, αλλά παράλληλα προστίθεται μαγικά ως επιπλέον "μουσική επένδυση".

3) Ο Γιάννης Μπέζος: που τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.
Ο Μπέζος (εδώ σε ρόλο δραματικό βεβαίως) διαθέτει το χάρισμα να ερμηνεύει κωμικούς και δραματικούς ρόλους, με την ίδια ευκολία και επιτυχία και μάλιστα, χωρίς να κινδυνεύει ποτέ να ταυτιστεί με έναν από αυτούς τους ρόλους -ως προσωπικότητα- που θα μπορούσε να τον στιγματίσει και να μην τον...πάει παραπέρα. Όσοι είχαν δει στο παρελθόν τα σήριαλ "οι Απαράδεχτοι" -κωμικός ρόλος- αλλά και "Απών" -δραματικός ρόλος- καταλαβαίνουν πολύ καλά τι θέλω να πω.

4) Η ερμηνεία των υπόλοιπων τριών πρωταγωνιστών: που στέκονται δίπλα στον Μπέζο με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια. Οι Στάνκογλου και Αλμπάνης δένουν απόλυτα με τους ρόλους τους  κι υπόσχονται κι άλλες επιτυχίες στο μέλλον και η Παπαδοπούλου, που πέρα από την απίστευτη ομορφιά και τη θηλυκότητα της, σε κάνει να πιστέψεις πως υπήρξε όλη της τη ζωή, σύζυγος στρατιωτικού σε ένα ακριτικό στρατόπεδο της χώρας...

5) Η μουσική του Γιάννη Αιόλου: καθηλωτική, ορχηστρική, και απόλυτα...παντρεμένη με την ατμόσφαιρα, τη βροχή και την αγωνία όλων των ηρώων της υπόθεσης.
_______________________________________

ΤΑ ΠΛΗΝ: 1) Πλησιάζοντας προς το φινάλε: μάλλον κάποιος βιαζόταν να κλείσει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα σε ρυθμό τύπου "περίληψης".

2) Το υπέροχο -πραγματικά- ορχηστρικό τανγκό του Γιάννη Αιόλου, το οποίο δεν επενδύει μουσικά την στιγμή που...επιτέλους χόρεψαν οι δυο πρωταγωνιστές κι ακούγεται ένα άλλο μουσικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να πηγαίνει "χαμένο". Πολύ κρίμα...


3) Η μουσική του Γιάννη Αιόλου! Μα θα μου πεις ότι προηγουμένως την ανέφερα στα "συν"! Ακριβώς γι' αυτό το λόγο: είναι τόσο υπέροχη, αλλά δυστυχώς γράφτηκε στην Ελλάδα της μιζέριας και της κρίσης (όπως κι αν νοείται αυτή...), γιατί, κάτω από άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να είχε πολυδιαφημιστεί αφενός κι αφετέρου, να είχε σημειώσει ιδιαίτερα υψηλές πωλήσεις...

4) Η ερμηνεία του υπέροχου κατά τα άλλα τραγουδιού "μια στιγμή για πάντα" από τον Γιώργο Νταλάρα. Όχι μόνο δεν ταίριαζε κατά τη γνώμη μου η φωνή του σ' αυτό το μουσικό χάρμα, αλλά ταυτιζόταν, παραδόξως, αρνητικά. Καθώς, δεν εκμεταλλεύτηκε ο Γιάννης Αίολος το "ατού" του, να...απογειώσει αυτό το τραγούδι μέσω μιας καινούργιας, ή έστω λιγότερο...αναμενόμενης αντρικής φωνής και να κάνει την υπέρβαση.
Δεν ακούστηκε -ούτε κι αυτό- κατά τη διάρκεια της ταινίας. Κι άλλο κρίμα...

5) Όσοι δεν την έχετε ήδη δει και το αποφασίσετε τελικά, θα...αναγκαστείτε να την δείτε σε ΟΧΙ κινηματογραφικά μεγέθη, πράγμα που θα σας στερήσει κάτι από την αίγλη της...




Σε κάθε περίπτωση, αξίζει ένα χειμωνιάτικο βράδυ σας, πέρα από τις μικροατέλειες της ταινίας, κάτι που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς με το σύνολο όλων των ταινιών, ελληνικών και μη...
Και μη...σταθείτε σε μιζέριες και κριτικές περί...μακιγιάζ κλπ σε κάποιες σκηνές κι άλλες τέτοιες υπερβολές και μικρότητες κατά τη γνώμη μου...

Το σημαντικότερο "ατού" της ταινίας είναι πως πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη ελληνική παραγωγή και...συνέβη στην Ελλάδα!


Υ.Γ Αξίζει να...θυσιάσω κάποια χρήματα μου και να αγοράσω αυτό το υπέροχο -κατ' εμέ
soundtrack του μουσικού Γιάννη Αιόλου...


Το διαφημιστικό σποτ της ταινίας.


Το υπέροχο ορχηστρικό τανγκό.


Το τραγούδι "μια στιγμή για πάντα"

8 σχόλια:

  1. Χμμμ ευχαριστώ για την πρόταση ταινίας!
    Ευτυχισμένα όμορφα Χριστούγεννα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκου και την μουσική της ταινίας, ειδικά αφότου την έχεις δει για να είσαι ακόμα πιο πολύ στο πνεύμα, αν κι αυτό το άλμπουμ -μουσικά- εννοείται ότι μπορεί να σταθεί κι από μόνο του. Θα τη βρεις στο You Tube και νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου.
      Κι άλλο ένα ενδιαφέρον σχόλιο που το έμαθα αναζητώντας επιπλέον πληροφορίες για την ταινία: στην πρεμιέρα, είχε αφαιρεθεί από την ταινία η μουσική, επειδή παιζόταν live από ορχήστρα που είχε έρθει από το εξωτερικό, ειδικά γι' αυτόν το σκοπό! Κάτι που στο εξωτερικό συνηθίζεται, αλλά στην Ελλάδα ήταν η πρώτη φορά που συνέβη! Και μάλιστα με τέτοια μουσική!
      Καλά Χριστούγεννα με Υγεία τουλάχιστον, γιατί την ευτυχία...δεν την βλέπω να μας καταδέχεται!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Να έχεις καλά Χριστούγεννα. Ευχαριστώ που πρότεινες την ταινία αυτή και την σχολίασες υπέροχα,
    είναι ένας λόγος για να την δω αυτές τις ημέρες, αφού πέρσι παρόλο που ήθελα, δεν τα κατάφερα να τη δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά να περάσεις λοιπόν μέσα από το μαγικό μουσικό ταξίδι της ταινίας.
      Και Καλά Χριστούγεννα με Υγεία!
      ΦΙΛΑΚΙΑ FLORA GIA!

      Διαγραφή
  3. Καλέ πού ήμουν εγώ πέρυσι; Γιατί δεν είχα σχολιάσει οεο;
    Βάλε μου απουσία!
    Θα επανορθώσω! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω να επανορθώσεις ωρέ!
      Ένα χρόνο περίμενα, ας κάνω λίγο ακόμα υπομονή! Χαχα! :))

      Διαγραφή
  4. Δεν την έχω δει. δεν ξέρω γιατί μη με ρωτάς, απλά δεν έτυχε...τώρα όμως, μετά από όσα διάβασα, θέλω οπωσδήποτε να τη δω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως το έγραψα και παραπάνω: η ταινία είναι πολύ "κινηματογραφική" και σίγουρα χάνει κάτι από την αίγλη της σε μια οθόνη dvd, αλλά δεν πειράζει. Σε φιλώ! :))

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.