Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ..ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ;


Εντάξει, τι νόμιζες; Έτσι κάθομαι και...ξεστραβώνομαι τόσους μήνες, χωρίς να γνωρίζω 
τα υπέρ και τα κατά; Όοοοοχι μαντάμ! Καταρτίστηκα πρώτα για τα δέκα οφέλη του διαβάσματος και μετά το έριξα στην εντατική μελέτη! Αντι-γράφοντας λοιπόν τα 10 οφέλη του διαβάσματος, τι λες κι εσύ; Βρήκες το...ενδέκατο όφελος ή ακόμα; :))

Πνευματική εγρήγορση
Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης μπορεί να επιβραδύνει (ή ακόμα και να προλάβει) την έλευση του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, καθώς διατηρώντας το μυαλό μας ενεργό και σε δράση, αποτρέπουμε την απώλεια της δύναμής του. Όπως και κάθε μυς του κορμιού μας, έτσι και το μυαλό χρειάζεται άσκηση για να παραμείνει δυνατό και υγιές, επομένως πρέπει να το χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε για να μην το χάσουμε. Δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί πολύ βοηθητικές για να διατηρήσουμε το μυαλό μας ακμαίο είναι να προσπαθούμε να λύνουμε παζλ και σταυρόλεξα ή να παίζουμε παιχνίδια όπως σκάκι. ( 
Πηγή κειμένου)

Μείωση του άγχους
Μπορεί να έχουμε πολύ άγχος στη δουλειά μας ή να αγχωνόμαστε για τις προσωπικές μας σχέσεις, καθώς και για αμέτρητα άλλα πράγματα καθημερινά, όμως όλα αυτά φεύγουν αμέσως από το μυαλό μας όταν πιάνουμε στα χέρια μας μια καλή ιστορία και ξεφεύγουμε. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να μας «ταξιδέψει», ενώ ένα ενδιαφέρον άρθρο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή στην παρούσα φάση και να μας βοηθήσει να αφήσουμε μακριά το άγχος και την πίεση της μέρας, χαλαρώνοντας.

Γνώση
Οτιδήποτε διαβάζουμε γεμίζει το μυαλό μας με καινούργιες πληροφορίες και ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορούν αυτές οι γνώσεις να μας φανούν χρήσιμες και να μας βγάλουν ασπροπρόσωπο. Όσα περισσότερα ξέρουμε, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μας. Επιπλέον, να και κάτι που είναι τροφή για σκέψη: αν ποτέ βρεθούμε σε πολύ άσχημη κατάσταση και έχουμε χάσει τα πάντα, τη δουλειά, τα λεφτά μας, ακόμα και την υγεία μας, τη γνώση δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς και δεν ξέρουμε πού και πώς μπορεί να μας φανεί χρήσιμη.

Επέκταση λεξιλογίου
Αυτό συνδέεται με το παραπάνω, καθώς όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσο περισσότερες λέξεις μαθαίνουμε και αναπόφευκτα βελτιώνουμε το λεξιλόγιο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το να έχουμε ορισμένες γνώσεις και να είμαστε καλοί χρήστες της γλώσσας είναι προσόν για οποιαδήποτε δουλειά, ενώ η γνώση ότι έχουμε την ικανότητα να μιλήσουμε ως ίσος προς ίσο ακόμα και σε ανώτερούς μας είναι μια πολύ καλή δόση αυτοεκτίμησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και την καριέρα μας, μιας και οι άνθρωποι που διαβάζουν και μιλούν καλά και σωστά και έχουν γενικά διάθεση για διάβασμα πάνω σε διάφορους τομείς, φαίνεται να παίρνουν περισσότερες προαγωγές και πιο συχνά από εκείνους που γνωρίζουν λιγότερα και δεν έχουν πολλές γνώσεις στη λογοτεχνία, στα επιστημονικά θέματα και στα παγκόσμια γεγονότα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη γνώση ξένων γλωσσών, μιας και ο άνθρωπος αποκτά μεγαλύτερη έκθεση σε λεξιλόγιο που ναι μεν δεν γνωρίζει, αλλά μπορεί να το κατανοήσει από το συγκείμενο, αποκτώντας μεγαλύτερη ευχέρεια στον προφορικό και γραπτό λόγο.

Βελτίωση της μνήμης
Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο θα πρέπει να θυμόμαστε μια σειρά από χαρακτήρες, την πλοκή, τις φιλοδοξίες τους, την ιστορία, τα λεγόμενά τους, όπως και πολλά άλλα σημεία του βιβλίου, όπου ακόμα και μικρές λεπτομέρειες έχουν σημασία. Αυτά είναι αρκετά πράγματα για να θυμάται ένας άνθρωπος, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εκπληκτικός και μπορεί να θυμάται αυτά τα στοιχεία με σχετική ευκολία. Το ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι κάθε νέα ανάμνηση υποχρεώνει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει καινούργια μονοπάτια, ενδυναμώνοντας τις ήδη υπάρχουσες αναμνήσεις και πληροφορίες, γεγονός που συντελεί στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Δυνατότερες αναλυτικές διανοητικές ικανότητες

Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, λύνοντας το μυστήριο στο μυαλό μας προτού τελειώσουμε την ιστορία; Αυτό σημαίνει ότι εξασκούμε την κριτική και αναλυτική μας σκέψη σημειώνοντας στο νου μας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και ξεκαθαρίσαμε τα πράγματα κρίνοντας ποιος έκανε τι και πότε. Αυτή η ίδια δυνατότητα να αναλύει κάποιος λεπτομέρειες είναι επίσης χρήσιμη όταν πρέπει να βγάλει κρίση για την πλοκή της ιστορίας, να αποφασίσει αν είναι καλογραμμένο το βιβλίο, αν οι χαρακτήρες έχουν αναπτυχθεί σωστά, αν η πλοκή έχει καλή ροή και πολλά άλλα.


Βελτίωση της συγκέντρωσης
Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, όπου το ίντερνετ κυριαρχεί σε κάθε στιγμή της ζωής μας, η προσοχή μας διασπάται συνεχώς προς χιλιάδες κατευθύνσεις. Σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών, ο μέσος άνθρωπος μοιράζει το χρόνο του ούτως ώστε να δουλεύει σε ένα αντικείμενο, να τσεκάρει τα email του, να συνομιλεί στο skype με φίλους, να ρίχνει μια ματιά στο twitter, να κοιτάζει κλεφτά το κινητό του και να μιλάει με τους συναδέλφους του. Αυτού του είδους η συμπεριφορά προκαλεί αύξηση του άγχους και μειώνει την παραγωγικότητά μας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου βοηθάει προκειμένου η προσοχή μας να είναι εστιασμένη σε ένα σημείο, στην ιστορία του βιβλίου, καθώς όταν κάποιος έχει απορροφηθεί από την πλοκή, δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει γύρω του αλλά είναι συγκεντρωμένος σε κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο. Ας δοκιμάσουμε να διαβάσουμε για 15-20 λεπτά πριν από τη δουλειά (μέσα στο λεωφορείο, αν χρησιμοποιούμε μέσα μεταφοράς) και θα εκπλαγούμε από το πόσο συγκεντρωμένοι θα είμαστε όταν φτάσουμε στη δουλειά.

Καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου

Αυτό πηγαίνει μαζί με την επέκταση και τη βελτίωση του λεξιλογίου, καθώς η έκθεση σε ένα δημοσιευμένο, καλογραμμένο κείμενο έχει εμφανή επιρροή στην ικανότητα ενός ανθρώπου να συντάσσει δικό του κείμενο, μιας και παρατηρεί το ρυθμό, τη ροή και τον τρόπο γραφής άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γράφει κάποιος με τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός επηρεάζεται από έναν άλλο και ένας ζωγράφος χρησιμοποιεί τις τεχνικές που έχουν θεμελιώσει προηγουμένως άλλοι ζωγράφοι.

Ηρεμία
Εκτός από τη χαλάρωση που φέρνει το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, είναι πιθανό ότι αυτό για το οποίο διαβάζουμε μας δημιουργεί συναισθήματα εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας. Η ανάγνωση πνευματικών κειμένων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να φέρει μια απίστευτη αίσθηση χαλαρότητας, ενώ η ανάγνωση βιβλίων που βοηθούν τον άνθρωπο με διάφορα ψυχολογικά θέματα φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες διαταραχές διάθεσης και ήπιες περιπτώσεις πνευματικών ασθενειών.

Δωρεάν ψυχαγωγία
Μολονότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να αγοράζουμε τα βιβλία και να τα κρατάμε στη βιβλιοθήκη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετά ακριβά για να τα αποκτήσει κανείς. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να διαβάζει βιβλία, αλλά δεν έχει πολλά χρήματα να ξοδέψει για την αγορά τους, μπορεί να επισκεφτεί μια τοπική βιβλιοθήκη και να χρησιμοποιήσει δωρεάν τα βιβλία που παραμένουν εκεί σκονισμένα. Οι βιβλιοθήκες γενικά έχουν βιβλία όλων των ειδών, για όλες τις ηλικίες κι όλα τα γούστα, επομένως δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από υλικό. Αν το μέρος στο οποίο ζούμε δεν έχει τοπική βιβλιοθήκη, ή αν για κάποιο λόγο δεν μας είναι προσβάσιμη εύκολα μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο, καθώς πλέον τα περισσότερα βιβλία υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να τα διαβάζουν όλοι. Επίσης, υπάρχουν και πολλές πηγές στο διαδίκτυο από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε υλικό ή να κατεβάσουμε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχει λύση για όλους όσους θέλουν πραγματικά να διαβάσουν βιβλία, να επωφεληθούν από τα πολλά οφέλη της ανάγνωσης και να αφεθούν στην μαγεία της! 

Πολλά γλυκά φιλιά και καλό μήνα σε όλες και σε όλους! Για όσους...ενδιαφέρονται -  -  θα επιστρέψω κάποτε, που θα μου πάει; :))


.................................................................... "o pio pistos filos tou skylou"...................... Foto Google .....................................................


................................................................................................................
................................................................................................................

34 σχόλια:

  1. Καλώ τηνα την τσιριμπίμ τσιριμπόμ την βιβλιοφαγούσα! Μία ερώτηση μόνο: Είναι μακριά ακόμα παπα-Στρουμφ (η επιστροφή σου);
    Όσο για το διάβασμα, το ενδέκατο και ουσιαστικότερο για μένα όφελος είναι το ταξίδι. Στο χώρο και στο χρόνο. Το μειονέκτημά του είναι το αυχενικό, έτσι και σ' αρέσει να διαβάζεις στο κρεβάτι, αλλά χαλάλι!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα συμπεθερούλα μου!!! Από οφέλη από τίποτα!!! Μια ενδυναμωση μνήμης περικαλώ και γρήγορα!!! :))
    Επίσης ποτέ μου δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που διαβάζουν στα μέσα!!! Μου ναι αδύνατον να συγκντρωθώ και να απολαύσω το διάβασμα, οπότε τους βγάζω το καπέλο!! Α!! Ούτε στην παραλία μπορώ!! Ξεμυαλίζομαι!!
    Καλέ πάνε απάντα στο mail που σου χω στείλει μέρες τώρα κι έλα του χρόνου για ρεβεγιόν στο blog!!! Μουαχαχαχαχαχα!!!
    Φιλάρες πετροσυμπέθερο και καλές αναγνώσεις!!! :))) ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι; Θες ενδέκατο λόγο μαντάμ; Να σου πως έναν κατά του διαβάσματος : χάσαμε την Πέτρα μας από το διάβασμα! Και ναι μεν αυτή επωφελήθηκε τους 10 άνωθεν λόγους υπέρ της εμείς όμως ζημιωθήκαμε!
    Άντε για κλείστα τα βιβλία σου κι έλα πίσω να σε εξετάσουμε!
    Σκάω σου λέω! Ζουλεύω! Και μη μου πεις πόσα τελείωσες γιατί θα σκάσω περισσότερο! ( Θα σου πως εγώ μετά πόσα ντεκουπάρισα! αχαχα!)
    Φιλιά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω την εντύπωση ότι όσον αφορά το πρώτο (πνευματική εγρήγορση, αποτροπή Αλτσχάιμερ κλπ) βοηθάει να διαβάζεις τα βιβλία και όχι να προσπαθείς να κάνεις ισορροπία από τηλεοράσεως τσιρίζοντας μ@λακίες.
    Κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχαχα.....διαβάζοντας τον τίτλο σου αναρωτιόμουν ποιες είναι οι υπόλοιπες 10, αλλά εντάξει με κάλυψες....χαχαχα
    Συμφωνώ με τα όσα γράφεις....μόνο που το διάβασμα απαιτεί χρόνο και απ'αυτό δεν έχουμε πολύ... :)
    Όσο για το ενδέκατο...θα συμφωνήσω με την Σοφία το διάβασμα μας ταξιδεύει!!!
    Καλό φθινόπωρο....να έχεις ένα υπέροχο μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά από τόσο διάβασμα και αφού βρίσκεσαι πια σε πνευματική εγρήγορση, έχεις επεκτείνει το λεξιλόγιό σου κι άλλο, έχεις βελτιώσει τη μνήμη σου - και δεν μας έχει ξεχάσει, θα έρθεις χωρίς άγχος με απόλυτη ηρεμία και τις δυνατότερες αναλυτικές διανοητικές ικανότητες που έχεις αναπτύξει πια να επιδείξεις τις καλύτερες ικανότητες σου στο γραπτό λόγο κι έτσι συγκεντρωμένη θα οδεύσεις στην επίτευξη του στόχου σου (μας) που δεν είναι άλλος από την δωρεάν ψυχαγωγία ΜΑΣ…

    Τσιρι… μπιμ, μπομ!!!
    Στην έσκασα!!!
    Άντε, να τα μαζεύουμε επιτέλους από τα θέρετρα… Τι θα γίνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνησω με τη Σοφια απο πανω και για το ταξιδι μεσω μιας καλης ιστοριας και για το αυχενικο! Επισης, για μενα μεσα απο τα ιστορικα μυθιστορηματα ειναι ο καλυτερος τροπος να συγκρατησω ιστορικα στοιχεια και γεγονοτα καθως η αποστηθιση ποτε δεν ηταν το φορτε μου. Θα διαφωνησω για τη συγκεντρωση στη δουλεια αν εχω διαβασει στο λεωφορειο, γιατι συνηθως μετα εγω σκεφτομαι το βιβλιο μου και ανυπομονω να το ξαναπιασω!
    Φιλια Πετροκοριτσο και καλη μας ανταμωση!Κατα το Πασχα καλα ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό σου μήνα Joan........ πραγματικά αρετές από το βιβλίο.......για αυτό το ....τιμούμε δεόντως οι τελευταίες γενιές της ...πληροφορικής.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα πολυτάλαντο κορίτσι............ Σου έκανε καλό το διάβασμα ε;;; Συμφωνώ με όλα βέβαια αλλά το δωρεάν ψυχαγωγία εξαρτάται θα πω.............αν το βιβλίο δεν είναι καλό μάλλον χάνεις το 10, το 9 και το 2 έτσι;;;
    Καλώς σε βρήκα Πέτρα μου
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να'μαι κι εγώ! Σας έλειψα; Τέλος οι διακοπές και ήρθα να ευχηθώ καλό φθινόπωρο!!! Πετροκόριτσο τώρα κατάλαβα γιατί είμαι τέτοια εφυία...χαχαχα... Μεγάλη αγάπη το βιβλίο!!! Το καλό βιβλίο για να λέμε και την αλήθεια, γιατί έχει και κάτι άλλα...... Φιλιά πολλά πολλά και εύχομαι δροσερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπον....
    Καλο μηνα,καλη βδομαδα..Καλο φθινοπωρο...Καλως ωρισες,καλη μας φιλη...Με υγεια,να τη βγαλουμε και φετο το χειμωνα,με αγαπη,να μη ξοδευουμε και πολλα,για θερμανση...!!
    ΔΥΟ ωφελη απο την πολυαναγνωση βιβλιων...

    12- Το παραδειγμα..Σε βλεπουνε,που διαβαζεις,και ΚΟΛΛΑΝΕ,κυριως τα παιδια...Υπαρχει μεθοδος καθοδηγησης]
    ΚΑΝΕΙ΅οτι δεν εχεις διαβασει βιβλια ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ περιεχομενου,ευπεπτα για την παιδικη ηλικια και τα ΚΟΛΛΑΣ...
    ΕΜΕΙΣ διαβαζουμε ολοι μαζι,και μετα σχολιαζουμε...
    Διαφωνουμε μαλιστα,και φωναζουμε καμμια φορα..Και οι γειτωνοι,μας πετανε...ΛΕΜΟΝΙΑ...!!! που τα βαζουμε στις σαλατες μας και στα φαγητα μας...!!

    13- Και το πιο σημαντικο...
    ΔΕΝ βλεπουμε συνεχως τηλοραση..Και δεν παιξαμε ΠΟΤΕ παιχνιδια ηλεκτρονικα...!!

    [συχαινομαι το υφος των παιδιων που παιζουν ηλεκτρονικα..Μοιαζουν με ΠΡΕΖΟΝΙΑ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όοοοοχι κυρία μου δεν μου φθάνουν 10+1 λόγοι για να δικαιολογήσω την απουσία σου!!!! Για μαζέψου σπίτι σου λέω εγώ, καλύτερα :)))) Αν εγώ λείψω τι θα χάσει κανείς;;;; Δυο τρία πλεκτά της κακιάς ώρας και πέντε ατάκες του Λιανοκλάδη! Εσύ όμως με άφησες χωρίς ενημέρωση και μάλιστα περίτεχνη, γιατί από τις άλλες τις ειδήσεις (τις κακότεχνες) έχω ξεκόψει χρόνια! Πέτρα γύρνα ξανά . και -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μας μήνα με υγεία και αγάπη!
    Γνωστη βιβλιοφαγος συμφωνω και επαυξάνω!
    Καλό ξημερωμα, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εδώ δεν ξέρω τους δεκα προηγούμενους.... ενταξει με τόσες δουλειές πάντα προσπαθώ το βράδυ να διαβάσω κάτι
    καλό μήνα καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αδυναμιααααααααααααααααααααααα!
    Καλημερα! Καλως ορισες! Καλως σε βρηκα! :)

    Το ενδεκατο το προσθετουμε εμεις; Νομιζω πως ειναι το οτι "σκοτωνεις" την ωρα σου χρησιμα. χαχαχα ;)

    Φιλακια πολλα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το πρώτο ειδικά, μας το είπε ένας καθηγητής στη σχολή και ξαφνιάστηκα. Συγκεκριμένα είπε: "Έχω εξασκήσει το μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια με το διάβασμα και είναι σχεδόν απίθανο να πάθω Αλτσχάιμερ, όπως το ίδιο κι εσείς αν συνεχίσετε να διαβάζετε". Φοβερό!
    Λατρεύω τα βιβλία! Μπορώ να διαβάσω 600 σελίδων βιβλίο σε 4 ημέρες και μετά να το ξαναδιαβάσω από την αρχή για διπλή απόλαυση. Βέβαια τα τελευταία κανα δυο χρόνια δε διαβάζω βιβλία όπως τα εννοείς, όμως διαβάζω μαθηματικά στο φουλ. Μετράει για δωρεάν ψυχαγωγία ή όχι? Αχαχαχαχαχα τι λέω και γελάω μόνη μου!
    Αν είναι αυτος ο λόγος που μας άφησες, πάω πάσο, αλλά βρε παιδί μου κάνε μια παρουσίαση κάθε φορά που τελειώνεις κάποιο να ενημερώνεις κι εμάς!
    Καλό μήνα! Φιλάκια πολλάαααααα ❤❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα διαβαστερό Πετράδι
    Πότε θα βγεις από την αφάνεια;;;

    φιλάκι γλυκό ♥ και καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πετρα μου γλυκια καλό μήνα! Πολύ μου αρεσε η σημερινή σου ανάρτηση, μια και είμαι εξαρτημένη από το διάβασμα! Μακάρι να μην ημουν τόσο υπναρού για να διαβάζω όλη τη νύχτα!
    (Μεταξύ μας, αυτό εκανα στο σχολείο, διάβασα όλη νύχτα εξωσχολικά και ο θεός βοηθός στο μάθημα!)
    Φιλάκια πολλά και ...γύρνα ξανά!
    Μας έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Pετράδι ακριβοθώρητο καλημέρα !!! Για μένα το 11ο 'οφελος θα έλεγα ότι είναι το γεγονός ότι βιβλίο είναι ένας φίλος, που μένει γιατί, όπως έχει γραφεί: «είναι ένας συμπεριπατητής χωρίς απαιτήσεις, ένας φίλος που τον επικαλείσαι σε κάθε στιγμή και τον εγκαταλείπεις όταν θέλεις...."..ιδιαίτερα τώρα που δυσκολεύομαι λόγω όρασης στο διάβασμα, αυτός ο φίλος μου έχει λείψει πολύ... όπως κι εσύ.....αναμένω την επιστροφή σου στην καθημερινή μου ευεργετική αφύπνιση, ενημέρωση, ψυχαγωγία ..... Καλό φθινόπωρο!!! Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο!!!
    Μου αρέσουν πολύ τα βιβλία, το μόνο κακό που έχουν είναι ότι μαζεύονται πολλά και μετά δεν ξέρεις πού να τα βάλεις!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πετρα μου ισχυουν ολα αυτα αλλα θελει και χρονο το διαβασμα , πού χρονος πια! καλο μηνα και φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ταξίδια με τα βιβλία
    πολλά ταξίδια


    ΤΖΑΜΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με λίγα λόγια, διαβάστε γιατί χανόμαστε!!
    Καλό και διαβαστερό (!) μήνα να έχεις!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τικ σε όλα και ειδικά σε αυτό με το άγχος. Στις πανελλαδικές αλλά και σε κάθε εξεταστική διάβαζα λογοτεχνικά για να ξεκουραστώ από τη μελέτη και να κρατάω ζεστό το μυαλό. Πολύ αποδοτική μέθοδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μας ήρθες μελετημένη και διαβασμένη...
    Καλό μήνα δαβαστερό που λέει και η Έλλη..
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλό μήνα Πέτρα (του σκανδάλου) ήρθες πάλι στα κλεφτά, πέταξες τη βόμβα σου για το βιβλίο και έφυγες.
    Δεν θα πω συμφωνώ με όλα, θα σου ζητήσω απλά πολύ απλά να μας πεις τι διάβασες; Προτάσεις για να πάρουμε και εμείς και αστεράκια δίπλα από κάθε πρόταση, ξέρεις τώρα για σειρά προτίμησης...
    Καλώς ήλθες κοριτσάκι, εύχομαι να ξεκουράστηκες, να γέμισες μπαταρίες, να ταξίδεψες, να ερωτεύθηκες, να έγινες πιο δυνατή και αισιόδοξη.
    Εμείς εδώ σταθερά να σε περιμένουμε... :-))))
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Βρήκα το 11ο όφελος του διαβάσματος (μόνο για γυναίκες):
    το βιβλίο χρησιμεύει ως σκιά όταν διαβάζετε στην ξαπλώστρα της παραλίας!


    (κι έχω μια απορία να μου λύσετε αι γυναίκες: διαβάζετε μαυρίζοντας ή μαυρίζετε διαβάζοντας; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τι διαβάζεις τόσο καιρό ρε φιλενάδα; Μέχρι να γυρίσεις, θα βγει το δωδέκατο όφελος του διαβάσματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ και το τρίτο πακέτο στήριξης.
    Άντε φιλάκια κι άμα βρεις το δρόμο, γύρνα σιγά-σιγά σπίτι.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Από τα 6 μου χρόνια, δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου χωρίς βιβλίο. Με ταξιδεύουν, με συντροφεύουν, με γαληνεύουν, με κάνουν να γελώ, με κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Βέβαια, διάβασα σε μικρή ηλικία βιβλία που άξιζαν καλύτερη τύχη (π.χ. Ντοστογιέφσκι στα 15 μου), αλλά δυστυχώς δεν είχα κάποια καθοδήγηση ούτε η παραγωγή είχε τον πλούτο που έχει σήμερα.
    Παρεμπιπτόντως, αν ξέρεις κάποια δημόσια βιβλιοθήκη που θέλει ενίσχυση με μυθιστορήματα, πες μου.
    Καλώς να επιστρέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ψιτ! σου σφυραω κλεφτικα!
    εχω μια τεραστια λιστα με βιβλια που θελω να παρω κ με εναν μαγικο τροπο, ολο κ μεγαλωνει! παιζω σκρατς μπας κ κερδισω κανα 100ευρω να παω να παρω τα πρωτα της λιστας, αλλα του κάκου!

    φιλι ντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προσωπικά τη έκανα την ασκησούλα μου σήμερα, διάβασα όλο αυτό το κείμενο! χαχαχα!
    Καλή φθινοπωρινή Κυριακή! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολύ σημαντικό άρθρο Πετρα μου! Παντως εγω χαλαρωσα διαβαζοντας σε :)
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η μυρωδιά αγάπη μου, η μυρωδιά!
    Σε πάει ταξίδι από μόνη της, πριν καν ξεκινήσεις να το διαβάζεις, μόνο που θα το ανοίξεις!
    Πολλά πολλά φιλιά και καλό Φθινόπωρο (λέμε τώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.