Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

✿ Ο συναρπαστικός Λίβανος μέσα από 40 φωτογραφίες Μέρος Β'

  Ξεκινώντας με ΚΛΙΚ επάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση,  
φύγαμε για ένα φωτογραφικό ταξίδι στη χώρα τών εκπλήξεων!

***Δεν έχω πάει παντού, αλλά είναι στη λίστα μου*** 

Ladies and gentlemen η πτήση για Λίβανο αναχωρεί άμεσα. Προσδεθείτε!  
Ρίξτε κι ένα "κι όλοι αυτοί που σε πικράνανε από ψηλά αν τους κοιτάξεις, θα σου φανούν τόσο ασήμαντοι που στη στιγμή θα τους ξεχάσεις" και απογειωθείτε...τώρα! Μιάμιση ώρα μετά, θα είμαστε σε μια άλλη ήπειρο!
Για κάθε ταξίδι γενικώς, η "δυσκολία" έγκειται στο να καταφέρεις -με το που πας αεροδρόμιο ακόμα- να αφήσεις πίσω σου όσα δύσκολα περιλαμβάνει η καθημερινότητά σου εδώ. Ειδικότερα τώρα, η δυσκολία για ένα ταξίδι στο Λίβανο, είναι όταν μπαίνεις στη χώρα και όταν πρόκειται να βγεις απ' αυτή, καθότι, η διαδικασία εισόδου κι εξόδου στο αεροδρόμιο, είναι μαρτυρική! Αυτό ήταν και το μόνο αρνητικό στο ταξίδι!

Και μπορεί τα αξιοθέατα κάθε τόπου να είναι η Ιστορία του κι ο πολιτισμός του, ο ίδιος ο τόπος όμως, είναι η αύρα τών ανθρώπων του. Και σ' αυτό οι Λιβανέζοι παίρνουν άριστα! Αν πετύχει δε και το άλλο συστατικό, αυτό τής καλής παρέας, τότε ένα ταξίδι έχει ήδη περάσει στην ιστορία, ως επιτυχημένο! Μ' ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο στα χείλη, που "διακοπτόταν" μόνο από στιγμιότυπα τρελού γέλιου που ρίξαμε ως παρέα με πολύ καλή χημεία, πήγα, είδα κι απήλθα από τον συναρπαστικό Λίβανο.
Ένα ταξίδι με πολύ δυνατές στιγμές και σκηνές, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου. Όχι μόνο για εκείνα τα "και καλά" συνηθισμένα -που πάντα έχουν όμως ενδιαφέρον- όσο για τα ασυνήθιστα, τα δύσκολα, τα -ομολογουμένως- συνταρακτικά, που θα γράψω πιο κάτω.
Γιατί βρισκόμουν σε μια χώρα που από τη μια έχει κουλτούρα, απίστευτα φυσική ομορφιά, καθόλου μα καθόλου Έρημο (κι ας είναι στη Μέση Ανατολή), πολλά δάση και θάλασσες, βουνά που τον χειμώνα έχουν πίστες για σκι, μουσεία κι αξιοθέατα που "συναγωνίζονται" τον ελληνικό πολιτισμό, ένα σπήλαιο σχεδόν..διαστημικής ομορφιάς, ωραία φαγητά, με το φαλάφελ και το χούμους να κλέβουν την παράσταση, αλλά με τα υπέροχα γλυκά να παίρνουν μακράν, βραβείο "ερμηνείας πρώτου ρόλου"! 
Από την άλλη όμως μιλάμε για μια χώρα που έχει βγει από έναν εμφύλιο πρόσφατα, συνορεύει με την Συρία, εκατομμύρια (!)  Σύροι μετανάστες φιλοξενούνται σε χιλιάδες καταυλισμούς, οι σχέσεις τής χώρας με τους άλλους γείτονες -το Ισραήλ- βρίσκονται "στην κατάψυξη", ο στρατός είναι στους δρόμους 24 ώρες το 24ωρο, η οργάνωση Χεζμπολάχ κατοικοεδρεύει εκεί, οι κάτοικοι ζουν κι αναπνέουν θεωρώντας ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, ως.."φυσικό" κι επόμενο, και με μια ταξιδιωτική οδηγία στις αποσκευές κάθε τουρίστα: να αποφεύγεται η φωτογράφιση  στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των ανδρών τών σωμάτων ασφαλείας. Που-πήγα-η-τρελή-και-ευτυχώς-γύρισα-πίσω-σώα;!;
Παραδόξως, αν περάσεις "τις πύλες" μιας χώρας με τις παραπάνω ιδιαιτερότητες, ως δια μαγείας παύεις πια να φοβάσαι το οτιδήποτε. Κι όχι λόγω άγνοιας ή επίπλαστου θάρρους, όσο γιατί (σε ο,τι με αφορά), όταν πλησιάζεις κοντά σ' έναν κίνδυνο, παύεις να έχεις τον τρόμο τού άγνωστου, παράλληλα όμως, βλέπεις από κοντά τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατάσταση ένας ολόκληρος λαός που ζει, παλεύει, σπουδάζει, εργάζεται, διασκεδάζει, μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση, όχι λόγω επιπολαιότητας ή άγνοιας κινδύνου, αλλά επειδή έχει μάθει να επιβιώνει στα δύσκολα, να συνυπάρχει με τον κίνδυνο ψύχραιμα, να το φιλοσοφεί. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μάθημα ζωής για κάθε επισκέπτη/τουρίστα..
*Γι' αυτήν εδώ και μόνο τη φωτογραφία -με το ζευγάρι- όπως και 
για την αρχική αυτής της ανάρτησης, βγαλμένες θαρρείς από μια..
κινηματογραφική οθόνη, θα τολμούσα να πω ότι άξιζε αυτό το ταξίδι! 
Όχι. Στο Λίβανο ο λαός δεν επαναπαύεται ποτέ, δεν χαρίζεται σε κανέναν, αφού, ακόμα και μετά τις πληγές τού Εμφυλίου και τις σοβαρές καταστροφές που υπέστη η Βηρυτός, τα σημάδια τού πολέμου είναι "εκεί" -όχι μόνο βαθιά μέσα στις ψυχές τών ανθρώπων- αλλά και επάνω στα κτήρια. Κι αν κάποιοι για λόγους συμφέροντος, "σηκώνουν" με ταχύτητα φωτός, τεράστια κτήρια και άχαρους ουρανοξύστες, υπάρχουν πάντα κάποιες οργανώσεις που αντιστέκονται και διαμαρτύρονται, όπως π.χ. με ταμπέλες που έχουν αναρτήσει επάνω στα μεγαθήρια αναγράφοντας: "σταματήστε την ανοικοδόμηση", κάτι που ολοφάνερα στερεί στη Βηρυτό την ελπίδα να ανακτήσει και πάλι μελλοντικά, το φολκλόρ "χρώμα" της.. 
*Από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες: σαν ταξίδι στο χρόνο,
όπου ο σύγχρονος άνθρωπος "περνά" μέσα από την Ιστορία..
Επιστρέφοντας στα "βατά" και πάλι, ήταν ένας προορισμός με μόνο χαρούμενες στιγμές, αλλά και πολύ διδακτικές, με πολύ γεμάτες εικόνες, με αμέτρητα πολλές νέες παραστάσεις, με βαρκάδα μέσα στο σπήλαιο (!), με επίσκεψη σε οινοποιείο και δοκιμή στα γαλλικά του κρασιά, ακριβές κωμοπόλεις αλλά και ρημαγμένα χωριά, ένα ταξίδι με πολλές..εποχές, με αιφνίδιες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, πότε με πολλή βροχή, και πότε με εκθαμβωτικό ήλιο, πότε με χοντρά πουλόβερ και πότε με καπέλο, με πολλά χρώματα, αρώματα, χουρμάδες, μπακλαβάδες, τοπικά εστιατόρια. 
Η συγκλονιστικότερη οπτικοακουστική στιγμή που έζησα όμως σ' αυτό το ταξίδι μου στο Λίβανο, δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα γραπτό. Στο υψηλότερο σημείο τής Τρίπολης τού Λιβάνου, δίπλα στο κάστρο τής πόλης, ένα Σάββατο πρωί με ηλιόλουστο ουρανό, με τα πουλιά σε ευφάνταστους σχηματισμούς πάνω από το κάστρο, με -περίπου- δεκατρείς μουεζίνηδες να καλούν από τα μεγάφωνα τών μιναρέδων τούς πιστούς σε προσευχή, στρατιώτες δίπλα σε στρατιωτικά ερπυστριοφόρα, σταθμευμένα σε θέση ετοιμότητας (δείτε τις δυο πιο πάνω φωτογραφίες), για παν...ενδεχόμενο σε σχέση με την Συρία... Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν δίπλα στους στρατιώτες, οι οποίοι είτε δεν με πρόσεξαν είτε δεν με σταμάτησαν. Μια από εκείνες τις ταξιδιωτικές στιγμές που καταγράφηκαν ανεξίτηλα στο μυαλό μου. Όταν νιώθεις ότι δεν ζεις απλά μια συγκλονιστική στιγμή, αλλά ότι είσαι μέσα στην σύγχρονη Ιστορία...✿
Είμαι η Petra και σας ευχαριστώ που "πετάξατε" μαζί μου!
✰♡*•˛˛•*✰✰♡*•˛❤ ˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰
***Susan Sontag*** 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Υ.Γ Το παρόν κείμενο υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή! Οι..συνήθεις ύποπτοι το πιάσανε το υπονοούμενο..

❤¸¸.•*¨*•♫ .............................οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο............................❤¸¸.•*¨*•

70 σχόλια:

  1. Σε κάποιες φωτογραφίες -κτήρια και φοίνικες- στο μυαλό μου ήρθε η Ρόδος και η Κρήτη! (Μεσόγειος γαρ!)
    Μου αρέσουν απίστευτα οι εναλλακτικές σου επιλογές στα ταξίδια!
    Θέλει τσαγανό και εσύ το έχεις! Ξεκάθαρα!
    Το "Παρίσι της Μέσης Ανατολής" φάνηκε πολύ ενδιαφέρον μέσα από τα φωτογραφικά σου κλικ!
    *Κι εσύ μια κούκλα!!!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Πετράδι μου! Ευχαριστούμε για τη βόλτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δυο χώρες, ακόμα και σε ο,τι παράγουμε. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου! Χαίρομαι που σε/σας ταξιδεύω! Καλό σ/κ φιλιά! ✿

      Διαγραφή
  2. Ευχομαι να πας παντού!! Μα να μην χορταίνεις!!
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Λίβανος και έχει όντως ομορφιές όπως αποτυπώθηκαν στις πολύ ωραιες φωτογραφίες σου και φυσικά όπως κάθε χώρα έχει και τη φτώχεια του. Αλλά άρματα μάχης και στρατός στους δρόμους;...... μπράβο σου, λέω, που τόλμησες!
    Το κυριότερο ότι γέμισες μπαταρίες, στοίβαξες πολλές καλές αναμνήσεις του ταξιδιού σου και είχες καλή παρέα. Αντε ετοιμάσου για το επόμενο...
    Να σαι καλά Πέτρα μου
    Ευχαριστούμε για το ταξίδι ήταν σαν να ήμουν εκεί με τόσο όμορφη ξενάγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν "γεμίζουν μπαταρίες", το μυαλό πάντως και η ψυχή, γεμίζουν από έναν καινούργιο κόσμο.. Σ' ευχαριστώ πολύ Αννούλα και καλό σ/κ! ✿

      Διαγραφή
  3. Τέτοιο ταξίδι δύσκολα το κάνεις .
    Χαρά στο κουράγιο σου Πέτρα μου.
    Πολύ ωραία εμπειρία.
    Ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου .
    Εύχομαι να πας παντού κι ακόμα παρά πέρα .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΙ εγώ σας ευχαριστώ που με ακολουθείτε έστω και νοερά! Φιλιά Ρένα μου καλό σ/κ ✿

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα Πέτρα

    Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό ταξίδι, μου αρέσουν πολλά τα ταξίδια

    Πολλά ωραίες όλες οι φωτογραφίες σου {μέρος Α + Β}

    από το Μέρος Α
    Ξεχώρισα την πρώτη με τα βράχια στη θάλασσα, αυτή με το τελεφερίκ , αυτή με το τζαμί και το χριστιανικό καμπαναριό διπλα διπλα [μου θυμίζει τα κατεχομενα μερη μας ,που οι χριστιανικοί ναοί μας , άλλοι έγιναν τζαμιά και άλλοι ακόμα χειρότερα στάβλοι, αποθήκες ] και η τελευταία εσύ με φόντο την αγαπημένη μου θάλασσα

    Μέρος Β ξεχωρισα αυτές στη θάλασσα με τα κύμματα , μου αρέσει πολύ να κοιτάζω με τις ώρες τα κύμματα

    Να σαι καλά και να ταξιδεύεις

    Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαφορά μ' εσάς (περί τζαμιών και εκκλησιών),
      είναι ότι σ' εσάς μιλάμε για κατεχόμενα, στο Λίβανο όμως,
      όπως και σε άλλες αραβικές χώρες, μιλάμε για συνύπαρξη..
      Σ' ευχαριστώ πολύ Δελφινάκι μου! Καλό σ/κ και καλές γιορτές! ✿

      Διαγραφή
  5. Πετάξαμε μαζί σου στην κυριολεξία με τόσο ωραίες φωτογραφίες και εξηγήσεις .. Πολύ ωραίο ταξείδι !!! Εύχομαι να πραγματοποιήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι και σ ευχαριστούμε που τα μοιράζεσαι μαζί μας !!! Τα φιλιά μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ κανείς δεν πραγματοποιεί όλα όσα ονειρεύεται,
      τα ταξίδια όμως, για μένα είναι ευλογία, και νιώθω
      τυχερή για όσα -τόλμησα σε κάποιες περιπτώσεις και- είδα..
      Πολλά φιλιά γλυκιά μου Ράνια και καλό σ/κ ✿

      Διαγραφή
  6. Και σε άλλα (πολλά εύχομαι😉) με υγεία!!! 😊
    Αχ, ωραία συνταξιδέψαμε! Καλές γιορτές! ⛄😘⛄😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δεν μπορώ, θα σε αντιγράψω πάραυτα! ⛄😘😊
      Χάρηκα που ήσουν κι εσύ στην "πτήση" αυτή!
      Πολλά φιλιά και καλό σ/κ! ✿

      Διαγραφή
  7. Πωωωωπωωωω! Υπέροχο ταξίδι! Κι οι φωτογραφίες σου, πραγματικά σα να ξεπήδησαν από ταινία! Μπράβο Πέτρα! Να είσαι γερή να (μας) ταξιδεύεις!
    Να περνάς καλά! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά, είμαι κι εγώ πολύ ευχαριστημένη με τις φωτογραφίες
      από αυτό το ταξίδι. Και να φανταστείς ότι έπρεπε να ξεχωρίσω
      ανάμεσα στις -600; περίπου!- κάποιες αντιπροσωπευτικές. Φιλάκια! ✿

      Διαγραφή
  8. Μας ταξιδέψες τόσο ωραια! Το απόλαυσα! Αυτή η ανάρτηση είχε κάτι να μου δώσει και για αυτό συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μου. Να είσαι καλά και να μας ταξιδεύεις πάντα με τις αναρτήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία, πολύ χαίρομαι Ειρήνη μου!
      Κι εσύ να χαίρεσαι το μωρό σου! ✿
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Ταξιδιώτισσα ! μια δύσκολη ταξιδιωτική εμπειρία αυτή στον Λίβανο. Μια περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται. Μια περιοχή άσχημα πληγωμένη από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Βηρυττό και όχι μόνο. Παρ όλα αυτά διατηρεί το δικό του χρώμα και τις ομορφιές του στα γραφικά στενά που μας παρουσίασες.
    Θα σου έλεγα να μπορούσες να ...πεταγώσουν και στην Ιορδανία, όπου εκεί οι αρχαιολογικοί θησαυροί είναι και πλουσιότεροι.
    Όμως, η εμπειρία σου ήταν θαυμάσια και αυτό μετράει. Ευχαριστούμε για τις όμορφες στιγμές που μοιράστηκες μαζί μας και σου εύχομαι το καλύτερο ταξίδι για συνέχεια.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν χώρες που "φλέγονται" πολύ περισσότερο Γιάννη μου.
      Για το Λίβανο δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία για την μη είσοδο
      στη χώρα, αλλιώς δεν θα πατούσα το πόδι μου, και στο υπογράφω!!
      Αν μπεις στη λίστα με τις ταξιδιωτικές οδηγίες τών χωρών, θα δεις
      πόσες άλλες είναι "στο κόκκινο", όχι ο Λίβανος όμως, που έχει
      και πολύ τουρισμό όλο το χρόνο (βλέπεις τον χειμώνα πάνε για σκι!)

      Όσο για την Ιορδανία.....αχ βρε Γιάννη μου, πήγα ΕΚΕΙ πριν από
      δυο χρόνια και σας ταξίδεψα (και) σ' αυτό το μέρος. Δεν συμφωνώ
      όμως για τους αρχαιολογικούς χώρους, ο Λίβανος είναι εξίσου πλούσιος. ✿

      Υ.Γ Δες εδώ τις αναρτήσεις από το ταξίδι μου στην Ιορδανία (2016):

      http://pistos-petra.blogspot.com/2016/11/petra-stin-petra-iordania.html

      http://pistos-petra.blogspot.com/2016/11/petra-stin-petra-iordania-meros-deutero.html

      Διαγραφή
  10. Από τη Γεωγραφία τού Σχολείου μού έμειναν οι κέδροι τού Λιβάνου και ακόμα πως είχαν χαρακτηρίσει αυτήν τη χώρα, Ελβετία τής Μέσης Ανατολής.
    Έκτοτε η αιματηρή επικαιρότητα μας τον έφερνε τακτικά στις πρώτες ειδήσεις.
    Θεωρώ υπερβολικά τολμηρό να πάει κανείς εκεί για τουρισμό. Ευτυχώς υπάρχουν ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες και μας φέρνουν αλλιώτικες πολιτισμικές πληροφορίες!
    Εμπεριστατωμένη η περιγραφή τού οδοιπορικού σου, αγαπητή μου Πέτρα. Δεν αρκέστηκες μόνο στις κλασικές φωτογραφίες. Εκείνες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα, αποτελούν με τα σχόλιά σου μια κοινωνιολογική προσέγγιση αυτής τής χώρας που κρατάει δεσμούς με τη δική μας, αφού η ελληνιστική περίοδος άφησε κι εκεί πολλά και σημαντικά σημάδια.
    Και μόνο γι’ αυτήν τη συγγένεια με την πατρίδα μας θα άξιζε αυτό το ταξίδι.
    Εύχομαι συνέχεια στα ωραία σου ταξίδια.
    Και δύο ερωτήσεις: Για το σπήλαιο που γράφεις, μπορεί να συγκριθεί με το δικό μας του Διρού;
    Οι γυναίκες με το γνωστό αντιπαθητικό ντύσιμο ήταν πολλές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα και πιο πάνω στο Γιάννη, δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία για την ΜΗ είσοδο στη χώρα. Έχει πολύ τουρισμό όλη η χώρα (καθότι και μικρή), οκ, αποφεύγουν εννοείται τα σύνορα με την Συρία, η Βηρυτός όμως, σφύζει από τουρισμό όλο τον χρόνο. Επίσης Άρη μου, σε ο,τι αφορά το σπήλαιο, επειδή τα σπήλαια είναι φυσική ομορφιά, ε, δεν είναι "κακό" να υπάρχουν και σε άλλες χώρες!😊

      Επειδή έχω πάει και σ' αυτό του Διρού, το σπήλαιο τού Λιβάνου είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, βλέπεις κερδίζει "στα σημεία", επειδή "διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους σταλακτίτες στον κόσμο, ύψους 8 μέτρων"! https://www.travelstyle.gr/jeita-grotto-ena-apo-ta-thafmata-tis-fisis/

      Και όντως, η αίσθηση είναι σαν να έχει ταξιδέψει κανείς σε άλλο πλανήτη! Τώρα, σε ο,τι αφορά το άλλο ερώτημά σου, σε αρκετές αραβικές χώρες (όχι σε όλες) οι γυναίκες φορούν μαντήλα υποχρεωτικά, ο Λίβανος δεν ανήκει σε αυτές. Οι γυναίκες (νεότερες και μη), φορούν μαντήλα λιγότερο στην πρωτεύουσα, έως και καθόλου, και πολύ περισσότερο στην επαρχία, σχεδόν καθολικά θα έλεγα. Φωτογραφικό ενδιαφέρον όμως (για εμένα τουλάχιστον), έχουν εκείνες με την μαντήλα, και αντίστοιχα οι άντρες με τα σαρίκια (όπως η αρχική φωτό), γιατί για εμένα, εκεί "αποτυπώνεται" το "χρώμα" κάθε λαού. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια όπως πάντα, Άρη μου! ✿

      Υ.Γ Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στην Ελλάδα -στην επαρχία-,
      αρκετές ηλικιωμένες κυρίες (κυρίως χήρες) φορούν μαντήλι.

      Διαγραφή
  11. Απόλαυσα όλες σου τις φωτογραφίες σου Πέτρα μου εκεινες που δείχνουν το χρώμα και τον πολιτισμό της χώρας !!1 Ταλαιπωρημένος τόπος όμως όπως είπες εκεί μπαίνοντας στη χώρα δεν νιώθεις κίνδυνο , απλά γεύεσαι τις ομορφιές του τόπου !!! Εννοείται ότι θα πήγαινα , είμαι και εγώ λάτρης αυτών των ταξιδιών σε χώρες μαγικές με ζωντανή την ταυτότητα του τόπου !!! Ευχαριστούμε για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας και φεύγω με μυρωδιές από Λίβανο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω ότι θα πήγαινες και εύχομαι να πας κι εκεί και σε πολλά άλλα μέρη!
      Σε ευχαριστώ πολύ Νικολίτσα μου. Φιλιά πολλά και εν αναμονή τού μπαζάρ ;) ✿

      Διαγραφή
  12. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που παρουσίασες αυτό το ταξίδι, καθώς ήταν ζεστός, παραστατικός, γεμάτος ανθρωπιά τόσο μέσα από τον λόγο όσο και από τις φωτογραφίες !
    Θα τον επισκεπτόμουν σίγουρα για το σπήλαιο...(τα λατρεύω), αλλά φυσικά και για να αισθανθώ μέρος της σύγχρονης ιστορίας και να λάβω λίγη από την αύρα, όπως είπες κι εσύ, των ανθρώπων εκεί. Προς το παρόν έκανα νοερά μαζί σου αυτό το ταξίδι!
    Συνέχισε τη λίστα σου και να περνάς πάντα όμορφα όπου κι αν βρίσκεσαι κάθε φορά. Εξάλλου, η ζωή είναι ένα ταξίδι, αν γίνεται και σε διαφορετικούς τόπους, ναι, μπορείς να έχεις αυτή την πληρότητα που θα ήθελε να έχει πάντα ο ταξιδιώτης της ζωής;-)

    Υ.Γ.
    Οι φωτογραφίες σου "έγραψαν" όλες! Στάθηκα στα ρημαγμένα σημεία κι εκείνα που είναι σε επιφυλακή, στα ιδιαίτερα καφέ, και... στο γατάκι, αφού αντιλαμβάνεται κανείς τη λατρεία και την ευαισθησία του "φωτορεπόρτερ"! Με την ευκαιρία αυτής της φωτό να σου πω κι ένα δυσάρεστο... ο Νικολής πέθανε (από φόλα στη γειτονιά) την 1η Οκτωβρίου (πολύ κλάμα) και τώρα έρχονται κάθε μέρα έξω από την πόρτα μας τα παιδιά του. Τυχαίο; Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, αυτό το σπήλαιο ήταν καταπληκτικό!
      Είχα επισκεφτεί κι ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.
      Εκείνο που δεν ξέρω, είναι αν ήταν εκείνο που
      αργότερα εγκλωβίστηκαν κάποιοι μαθητές λόγω βροχής.

      Σε ευχαριστώ για τις φωτογραφίες, και ναι, το γατάκι
      ήταν λατρεία όπως κάθε ζωάκι άλλωστε.. Λυπάμαι για το δικό σας..
      Όπως κι εμάς στο πατρικό, από τότε που πέθανε η Γάτα μας,
      έχουμε μεγαλώσει εκεί άλλες τρεις γενιές!! Όλα εκεί έρχονται!! ✿

      Διαγραφή
  13. Ξέρω πως το να γνωρίζεις έναν τόπο από κοντά είναι καλύτερα όμως οι δικές σου "ξεναγήσεις" έχουν τη χάρη τους. Σύντομες, περιεκτικές, ουσιαστικές με πολλές πανέμορφες φωτογραφίες που δεν σου αφήνουν κανένα κενό στη φαντασία :) Eυτυχώς που υπάρχει η Mia Petra που "καθαρίζει" για μας.
    Πολλά ευχαριστώ για το πανέμορφο ταξίδι και εύχομαι σύντομα να έχουμε καινούργιο προορισμό.
    Μέχρι τότε θα περνάμε και θα ξαναπερνάμε από 'δω :)
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι για τα καλά σου λόγια!
      Προσπαθώ πάντα σε κάθε ανάρτηση, ανεξάρτητα από την θεματολογία,
      να μην κουράζω τον αναγνώστη, να μεταφέρω τα ουσιώδη, και χαίρομαι
      αν το καταφέρνω. Να περνάς και να ξαναπερνάς, σε περιμένω με χαρά! ✿

      Διαγραφή
  14. Κάποτε είχα διαβάσει πως η αγορά του Λιβάνου είναι από τις πιο πλούσιες του κόσμου.Τότε ήθελα πολύ να πάω , τώρα πια δεν θα άντεχα να δω το όνειρο μου σε τέτοιες καταστάσεις .Ευχαριστούμε για το ταξίδι, ήταν λες και ταξίδευα στην όμορφη πλευρά της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά τώρα, δεν υπάρχει πια αυτή η αγορά.
      Η πρωτεύουσα όμως, όπως και όλη η χώρα γενικότερα
      -γιατί είναι μικρή και μπορεί να την επισκεφτεί κανείς εύκολα-
      έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αγορές υπάρχουν σε άλλες πόλεις. ✿

      Διαγραφή
  15. Η λέξει συναρπαστικο μαλλον είναι λιγη απο ότι καταλαβα για το ταξιδι σου αυτό Πετρινα μου .τι να πω πως σε ζηλευω.. ειναι αυτονόειτο αφου εχω λατρεια για τις χώρες αυτες που εχουν διαφορετική τελειως κουλτουρα απο αυτην την Ευρωπαική η την Αμερικανικη..και δεν θα εχω ποτε την ευκαιρια να παω..εχω ομως δει παρα πολλα απο απο αυτα τα μερη σε φωτογραφιες ασφου η κορη μου ειχε την ευκαιρια οπως εσύ να ταξιδεψει σ αυτα τα μερη.. υ
    Υπεροχες φωτογραφιες και οντως εκλεψαν την ματια μας η φωτο του παραδοσιακου ζευγαριου και της κοπελιας με το κοκκινο και το κινητό...απιθανο πως συβνδιαζεται η παραδοση με την τεχνολογια...,οντως αξιζε το ταγιδι σου αυτί φιλεναδα και σαν κυβερνητης του σκαφους που λεγεται ΠΕΤΡΑ..σε ευχαριστούμε πολύ που μας πηρες μαζι σου στην πτηση αυτή...τοξοτινα μου..!!η ευχη μου για πολλα και ομορφα ταξιδια στο μελλον Πετρινα μου.. φιλακιααααα ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνώρισα μια χώρα κάτω από ειδικές συνθήκες,
      κι αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Σμαράγδι μου, και χαίρομαι που
      σου άρεσε το οδοιπορικό στο Λίβανο. Άσχετο, αλλά..
      από που προκύπτει το "τοξοτίνα";;; Χαχαχα! 😊😊😊
      Ζωδιακώς δεν έχω καμία σχέση με τοξότες, εσύ όμως είσαι
      λατρεία! Πολλά φιλιά και καλή σου εβδομάδα! ✿

      Διαγραφή
    2. Είχα την εντύπωση πως ήσουν Τοξότης χα χα επειδή έχουμε μια μουρλα με τα ταξίδια εμείς χα. Χα φιλάκια

      Διαγραφή
    3. Α μπα, από ο,τι φαίνεται είμαστε πολλοί με την ίδια μούρλα! 😊

      Διαγραφή
  16. Αχ συμπεθέρα μου φανταστικό ταξίδι μας πήγες!!! 🤗🤗Τελικά ωραία να τα ακους αλλά ωραία και να τα βλέπεις!!! Χαχαχα!! Κι εδώ κολλάει ακόμα πιο ωραία να τα ζεις!!! Καταπληκτικό ταξίδι!! Πανέμορφα τοπία!! Ειδικά τα καφέ στο Α μέρος σαν να μας βλέπω να τα λέμε και να πίνουμε το καφεδάκι μας!!
    Κι αν σου πω ότι πίστευα πως έχει κι ο Λίβανος έρημο!! Πολλές φωτό είναι απίστευτα ατμοσφαιρικές, κι ο κόσμος που περιδιαβαίνει χαρίζει κι άλλη ατμόσφαιρα!!
    Να σαι καλά Πέτρα μου να γεμίζεις ψυχή και μπαγκάζια με χιλιόμετρα!! Σε φιλώ με αγάπη!! ❤❤😘😘
    Υγ. Μάντεψε ποιος θα πάει τελικά την άλλη Κυριακή στο Γουρούνι γιατί και σήμερα δεν μαζευτήκαμε!!! 🤣😋

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο κακό με το Λίβανο, συμπεθερόνιμουτρελό, είναι
      ότι χρειάζεται αεροπλάνο για να το επισκεφτεί κανείς!!!
      😊😊😋Χαίρομαι που σου άρεσαν κι εσένα οι φωτογραφίες.
      Κάθε φορά προσπαθώ να πειραματίζομαι και να βελτιώνομαι.

      Υ.Γ Πλλλάκα με κάνεις για! Ακόμα αυτό το..."Γουρούνι";;😊 ❤ ✿

      Διαγραφή
  17. Υπέροχο ταξίδι και ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας, αλλά έχω μία ένσταση και θα την πω κι ας σε πικράνω.
    Δεν είδα πουθενά, μα πουθενά όμως, μια φωτογραφία με ταψιά από τα τόσο ωραία γλυκά που έχουν εκεί!
    Και εντάξει, ας μην ήταν και πολλά ταψια...
    Ένα ταψάκι τόσο δα μικρούλι, να δω κι εγώ η γλυκατζού, να ευφρανθώ, δεν έχεις!
    Τέλος πάντων, δεν θα σου κάνω μούτρα αυτή τη φορά, γιατί είμαι στις καλές μου.
    Αντιθέτως θα σου ευχηθώ κι άλλα πολλά και όμορφα ταξίδια!
    Καλό βράδυ Μία Πέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να την πω την αμαρτία μου, μόλις έβλεπα γλυκά, ξεχνούσα και φωτογραφικές μηχανές και όλα! 😊 Μιας και το ανέφερες όμως, τα γλυκά τού Λιβάνου είναι απίστευτα φίνα! Δεν έχουν πολύ σιρόπι (σε αντίθεση με τα ελληνικά), και είναι αφράτα σαν πούπουλα!!! Εκτός από τα μπακλαβαδάκια, έφαγα καταπληκτικά γλυκά με χουρμά, που είναι ένα από τα πολλά φρούτα που παράγουν. Σ' ευχαριστώ πολύ Αρτίστα μου, πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα ✿

      Διαγραφή
  18. Σίγουρα είναι από τα ταξίδια που μένουν αξέχαστα!
    Και με τις υπέροχες φωτογραφίες σου και τις περιγραφές σου το έκανες αξέχαστο και σε μας!
    Να είσαι καλά να ταξιδεύεις και να μας "παίρνεις" μαζί σου κι εμάς!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Μαράκι μου. Η ζωή εκεί, κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι πολύ διαφορετική, τόσο έξω από όσα ζούμε εμείς εδώ, κι αυτό είναι από μόνος του ένας λόγος για να μείνει ένα τέτοιο ταξίδι αξέχαστο. Πολλά φιλιά και σε ευχαριστώ! ✿

      Διαγραφή
  19. Αχ νονούλι, λατρεύω να ταξιδεύω μαζί σου, έστω και νοητά. Έχεις έναν τρόπο, να μεταφέρεις την ατμόσφαιρα του εκάστοτε τόπου, που είναι μοναδικός.
    Θα ήθελα κι εγώ έναν μπακλαβά!
    Εν τω μεταξύ τελείως μα τελείως άσχετο, αλλά έβλεπα τις φωτό και σε καμάρωνα, και σκέφτηκα λες να έχουμε μπει κι εμείς στις φωτό ξένων ταξιδιωτών και να μην το μάθουμε ποτέ;!
    Εύχομαι πάντα να σε γεμίζουν τα ταξίδια σου εικόνες, συναισθήματα κι ωραίες γεύσεις.
    Καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν όντως θα είχε ενδιαφέρον να ξέρουμε αν κάποιοι τουρίστες εδώ αντίστοιχα μάς έχουν αποτυπώσει κι εμάς. Τώρα που το λες όμως, εμένα με έχουν φωτογραφίσει τρεις φορές ως τώρα (που έπεσε στην αντίληψή μου εννοώ), αν και δεν ξέρω μέχρι που "ταξίδεψε" η χάρη μου μετά την φωτογράφιση χαχα! Μια φορά στην Τουρκία με φωτογράφισε ένας Τούρκος, μια άλλη φορά στην Ολλανδία με φωτογράφισε ένας άλλους τουρίστας επίσης, και μια τρίτη στην Κίνα που με έβγαλε άπειρες φωτογραφίες μιλάμε, ο ξεναγός που είχαμε στην πρωτεύουσα, στο Πεκίνο (γιατί όταν φύγαμε εκτός πρωτεύουσας, είχαμε πια άλλον ξεναγό). Ρε τι μου θύμισες τώρα, περασμένα μεγαλεία χαχα! Πολλά φιλιά κουκλοβαφτιστηρόνιμου και σε ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα ✿

      Διαγραφή
  20. Σου εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρεις να πεις: "Λοιπόν, πήγα παντού, δεν έχω κάτι άλλο στη λίστα μου. Πάμε πάλι τώρα φτου κι απ' την αρχή!"
    Αγαπώ να γνωρίζω τις χώρες που πας μέσα από τα μάτια σου, τις εικόνες του φακού σου και τις ιδιαίτερες πληροφορίες που δίνεις. Σε ζηλεύω! Όχι μόνο για τις επιλογές σου στους προορισμούς, αλλά και γιατί ταξιδεύεις πάντα ως ταξιδιώτης και όχι ως τουρίστας. Το θαυμάζω απεριόριστα αυτό.
    Οι πληροφορίες σου ενδιαφέρουσες και οι φωτογραφίες που έβγαλες εξαιρετικές. Μου αρέσει πολύ η ματιά σου όταν φωτογραφίζεις ανθρώπους, κάθε φωτογραφία σου έχει κάτι να πει! Όσο για σένα... ζωγραφιά. Χάρηκα πολύ που σε είδα και πάλι, ξανθούλα μου, στο Λίβανο αυτή τη φορά! Φιλιά πολλά. ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, αυτό το "λοιπόν, πήγα παντού, δεν έχω κάτι άλλο στη λίστα μου",
      δεν πρόκειται να το πω ποτέ, γιατί τα μέρη είναι ατελείωτα! Ξέρεις τι
      έχω ανακαλύψει ταξιδεύοντας τόσα χρόνια; Πως όταν μιλάς με όσους δεν
      έχουν ταξιδέψει πολύ, φαίνεται ότι έχεις γνωρίσει πολλά μέρη, όταν όμως
      μιλάς με όσους έχουν ταξιδέψει, είναι σα να μην έχεις δει τίποτα στον κόσμο!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Ελλάκι μου! Πάντα να έχουμε όμορφες αποδράσεις και φωτογραφίες! ✿

      Διαγραφή
  21. Σε ζηλεύω με την καλή έννοια Πέτρα μου. Θυμάμαι το αφιερωμα στην Πέτρα της Ιορδανίας κ τώρα Λίβανος! Να περνάς υπέροχα. Φοβερές εικόνες. Φοβάμαι πολύ το αεροπλάνο. Απογείωση, πτήση (μη πέσει) και προσγειωση. Ειπα να αντιμετωπίσω το φόβο μου γιατί θέλω να πάω παντού. Σε λίγες μέρες πετάω για πρωτη φορά και είμαι αγχωμενη. Οποία συμβουλη, δεκτή ��
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λες "Απογείωση, πτήση (μη πέσει) και προσγείωση", ε, δεν βλέπω ποιο...μέρος τής πτήσης έμεινε που να μην το φοβάσαι!! 😊😊 Αν με ρωτάς να σου δώσω μια "συμβουλή" για να μην φοβάσαι, θα σου πω ότι κι εγώ φοβάμαι επίσης, αλλά η αγάπη μου για τα ταξίδια υπερβαίνει τους φόβους μου. Κι εγώ όταν φοβάμαι πολύ -κυρίως στις αναταράξεις- βλέπω τα μικρά παιδάκια που είμαστε στην ίδια πτήση που, ή παίζουν ανέμελα σαν να μην τρέχει τίποτα (τα σκασμένα!😊) ή κοιμούνται του καλού καιρού σαν να μην τρέχει τίποτα!!! Πως το κάνουν ρε φίλε;;; 😊 Να ανοίξεις τα "φτερά" σου και να πας παντού, και να θυμάσαι ότι το αυτοκίνητο είναι το πιο επικίνδυνο μέσο μεταφοράς στον κόσμο και το αεροπλάνο το πιο ασφαλές! Πολλά φιλιά! ✿

      Διαγραφή
    2. Ευτυχως θα πάω κάπου κοντά στη Ρωμη κ εύχομαι να πάνε όλα καλά χαχαΧα αυτά τα μικρά παιδάκια....Κ γω λατρεύω τα ταξίδια

      Διαγραφή
    3. Τόση "φασαρία" για να "πεταχτείς" εδώ δίπλα;!;! 😊
      Τρεις φορές έχω πάει στη Ρώμη, για να μην ξεχνιόμαστε!
      Καλά να περάσεις Αριάδνη μου! Όλα θα πάνε τέλεια ✿ ✿

      Διαγραφή
  22. Ciao, ταξιδιάρα Petra!!!... Υπέροχη ανάρτηση, άριστη φωτογράφιση!!! Να 'σαι πάντα καλά να ταξιδεύεις, να "ταξιδεύουμε" και μεις μαζί σου!!!
    (Από Γιάννης Τζήκας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλημέρα. Θα κάνω την έκπληξη σήμερα και θα σου αφιερώσω εγώ κάποιους στίχους και συγκεκριμένα τού Λιβανέζου Χαλίλ Γκιμπράν --Ο Προφήτης & ο Κήπος του Προφήτη κλπ-- (έστω κι αν δεν επισκέφτηκα το μουσείο του..): "Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου, Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή"... (απόσπασμα από το ποίημά του "ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ") Καλή Κυριακή! ✿

      Διαγραφή
  23. Οι φωτογραφίες σου είναι εκπληκτικές! Σε κάθε ταξίδι που πας καταφέρνεις να μπει1 τόσο βαθιά μέσα στον τόπο που με μεταφέρεις νοερά κι εμένα! Κι επίσης είσαι μια κούκλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ για τα όμορφά σου λόγια και σ' ευχαριστώ τόσο πολύ Χριστινάκι μου! ✿

      Διαγραφή
  24. Γεια σου Πέτρα μου...την περίμενα την ανάρτηση σου...όντως ταξίδι ζωής και ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου!
    Φαίνονται υπέροχα με την δική τους ιστορία, αν και δεν ξέρω αν θα το διάλεγα ποτέ σαν προορισμό...
    Οι φωτοραφίες σου εκπληκτικές όπως κάθε φορά!
    Μια ερώτηση μόνο: γιατί δεν επιτρεπόταν φωτογραφίες μέσα στο τελεφερίκ...θα πρέπει να είχε φανταστική θέα από εκεί ψηλά..
    Φιλιά πολλά και περιμένουμε το επόμενο ταξίδι σου <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Ωραιοζήλη μου, δεν έγραψα ότι δεν επιτρέπονταν οι φωτογραφίες μέσα στο τελεφερίκ, αλλά μέσα στο Σπήλαιο που έφτανε κανείς ως εκεί με το τελεφερίκ (εξού και η φωτογραφία). Σ' ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι αν καταφέρνω να σας παίρνω μαζί μου κάθε φορά! Φιλάκια ✿

      Διαγραφή
  25. Άλλη μία ταξιδάρα στις αποσκευές σου!!
    Το έχουμε ξαναπεί για τις εναλλακτικές σου επιλογές, μην επαναλαμβανόμαστε. Τώρα δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου αλλά οι φωτογραφικές σου λήψεις γίνονται όλο και απολαυστικότερες!

    Καλές γιορτές με υγεία και όμορφες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου! Οι φωτογραφίες είναι θέμα
      ..υπερωριακό! Όσο πιο πολλές τραβά κανείς, τόσο βελτιώνει
      την ματιά του που βλέπει τα πράγματα. Καλές γιορτές φιλιά! ✿

      Διαγραφή
  26. Εντάξει τι ομορφιές, τι φωτογραφιάρες, τι εικόνες από τον Λίβανο που ειλικρινά δεν το περίμενα διότι δεν το είχα έτσι στο μυαλό μου με όσα συμβαίνουν εκεί. Αυτά σε τέτοια μέρη αξίζουν λίγο παραπάνω τα ταξίδια. Εντυπωσιάστηκα από όλα. Διάβαζα τις περιγραφές σου κοιτώντας την πιο μικρή λεπτομέρεια στις (κάθε φορά και πιο υπέροχες οι φωτο σου) Φωτογραφίες σου και πραγματικά ταξίδεψα για μια ακόμη φορά μαζί σου.
    Εμείς ευχαριστούμε Πέτρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερούδια Μαράκι μου γλυκό! ✿ Γνωρίζοντας το φωτογραφικό σου χάρισμα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν οι φωτογραφίες μου! Περιμένω κι εγώ με αγωνία να "ξεδιπλωθείς" ακόμα περισσότερο στο νέο σου φωτογραφικό blog ;) Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  27. Λοιπον, θα σου πω τι μου έμεινε απο το οδοιπορικό σου. Καταρχήν έμεινα έκπληκτος απο το πόσο προχώ είναι ο Λίβανος και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι του. Και σέλφι είδα και ντυσίματα στην πένα. Θα μου πεις, τι σχέση έχουν τα στερεότυπα με τους νέους; Καμια! Γιαυτό και οι νέοι και οι νέες σε όλον τον κόσμο πρροσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά που τους επιβάλλουν.

    Κατα δεύτερον. Κόλλησα με την πρώτη φωτογραφία της πρώτης ανάρτησης. αυτους τους υπέροχους πανύψηλους βράχους μέσα στην θάλασσα. Έπειτα η φωτογραφίαμε το δάσος (πάλι στην πρωτη) αλλα και οι πόζες σου. Μετράς παιδί μου, μετράς!

    Τρίτον, μερικές φωτογραφίες σου όχι απλά είναι συγκλονιστικές αλλά δείχνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο τα... απόνερα του πολέμου. Τι και αν έχουν περάσει τόσα χρόνια. Μερικές φορές οι ανθρώπινες θηριωδίες μένουν ανεξίτηλες... Έχει περάσει πολλά ο λαός του Λιβάνου απ΄ότι έχω διαβάσει. Και περνάει. Καιεσύ το αποτύπωσες πλήρέστατα.

    Τέλος να σου πω ότι σε ζήλεψα με την καλη έννοια. Ακόμη και με τις ιδιαιτερότητες του αυτός ο τόπος είναι μαγικός. Φαίνεται. Σε ευχαριστούμε Πέτρα για αυτό το ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ξεχνάμε βέβαια Μάκη μου, ότι στις αραβικές χώρες (εν προκειμένω) πάντα υπάρχει φτώχεια -ειδικά στην επαρχία- αλλά και πολύ έντονο το στοιχείο τής χαοτικής διαφοράς ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, στις εκάστοτε πρωτεύουσες. Θέλω να πω ότι, τόποι και άνθρωποι σαν αυτούς που προσπάθησα να αναδείξω, υπάρχουν σε πολλές χώρες τής Ασίας και της Αφρικής, απλά από όπου περνά ο πόλεμος, και οι τόποι και οι άνθρωποι περιέρχονται σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση.. Έχεις δίκιο, πάντα στον κόσμο οι νέοι προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά, αλλά και να ελπίζουν σ' ένα καλύτερο αύριο (όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο), κι αλίμονο αν δεν ήταν έτσι.. Υ.Γ Πάλι με σκλάβωσες, σατανά!!! 😊😊

      Διαγραφή
  28. Ωωωω. Μα δεν φοβήθηκες; Εγώ θα έτρεμα. Την λέω την αμαρτία μου!
    Ωραίες φωτογραφίες τράβηξες, Πραγματικά για διαφημιστικό έντυπο έκαναν!
    Υπέροχη κι εσύ, όπως πάντα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ φοβάμαι ότι εσύ φοβάσαι ακόμα και το νομό..Αττικής! 😊
      Δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά η Αττική είναι εντός χώρας,
      δεν χρειάζεται κανείς διαβατήριο για να ταξιδέψει και..
      (μάντεψε!), δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία που να μην
      επιτρέπει την..είσοδο σ' αυτήν. Άρα σταμάτα να τη φοβάσαι
      σαν να...ανήκει στη Μέση Ανατολή κι αυτή, και ξεκίνα κάποτε
      να έρθεις ως εδώ!! (ξεκάθαρα, βρήκα ευκαιρία να στα πω!😊😊)

      Διαγραφή
    2. Ντάξει! Έχω πάθει σοκ!
      Μίλα καθαρά Βίρνα! Είναι αλήθεια έτσι; Δεν κινδυνεύω αν έρθω Αθήνα;
      Και δεν πρόκειται να πάθω κάτι; Ω και δεν χρειάζεται διαβατήριο;
      Πέφτω από τα σύννεφα.... ☺ Μα τον Τουτάτη! (που λέει και μια ψυχή!)

      Διαγραφή
    3. Είναι αλήθεια Γιάγκο! ("Γιαγκούκο"! που έλεγε κι η Καρέζη!),
      δεν κινδυνεύεις αν έρθεις Αθήνα (και γενικότερα σε όλο το νομό😊)
      και δεν χρειάζεσαι καν διαβατήριο (μόνο εκλογικό βιβλιάριο χαχαχα!)
      😊

      Διαγραφή
  29. Πέτρα καλώς σε βρίσκω!
    «Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την, μόλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα. Κι όταν τα φτερά της σε αγκαλιάσουν, παραδώσου, μόλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει. (Χαλίλ Γκιμπράν)
    Την αγάπη για τα ταξίδια εννοώ αφορμής δοθείσης από το : δεν χορταίνω. Ενδιαφέρον πολύ το ταξίδι με υπέροχες φωτογραφίες και τέλεια ξενάγηση, αλλά και δεν σου κρύβω μια τόση δα ένταση πως από κάποια γωνιά θα ξεπεταχτεί ένας Σταυροφόρος, ένας Μαμελούκος, ένας κάτι τέλος πάντων ή σε πιο σύγχρονο, να σε σημαδεύει ένα καλάσνικοφ.
    Θα ήθελα πάντως να γνωρίσω την πατρίδα του Χαλίλ Γκιμπράν, αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Βέβαια με τις παρούσες συνθήκες ούτε τα παπούτσια μου θα έστελνα. Ας αρκεστώ λοιπόν στη δική σου ξενάγηση που είναι καταπληκτική και με καλύπτει απόλυτα. Σ’ ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες! Να είσαι καλά να έχεις πολλά όμορφα ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Αννίκα μου! Πάντως όπως έγραψα και στο κείμενο,
      δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα εκεί, και, όπως λένε και οι ειδήμονες,
      δεν κινδυνεύει κάποιος περισσότερο από όσο κινδυνεύει σε κάποιες χώρες τής,
      Ευρώπης, όπου σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις όλο και πιο συχνά (πχ Γαλλία)..

      Καλό σου βράδυ και καλή εβδομάδα! ✿

      Διαγραφή
  30. Σε αγαπώ! Για τη ματιά σου, τα ταξίδια σου, το τρόπο που τα περιγράφεις, αυτά που "βλέπεις" και για όλα όσα μας δείχνεις!
    Υπέροχο το ταξίδι σου, αλήθεια όταν είσαι μακριά φοβάσαι πάντα πιο πολύ. Σε όλα συμβαίνει αυτό. Χαρά στο κουράγιο και την όρεξη σου να κάνεις τόσο όμορφα και δυνατά ταξίδια!
    Και εις άλλα με υγεία θα σου ευχηθώ όπως πάντα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κατερίνα μου. Θέλω κι εγώ.. ακόμα κι αν περνά ο χρόνος,
      να μην χάνω ποτέ την αγάπη μου για τα ταξίδια και τη δύναμη (αλλά
      και τη..δυνατότητα).. να μπορώ να ταξιδεύω.. Πολλά γλυκά φιλιά! ✿

      Διαγραφή
  31. Πάντα καλοτάξιδη Πετρούλα μου! Μου άνοιξες την καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά γλυκό Χριστινούλι! Σε ευχαριστώ πολύ! Πολλά φιλιά ✿

      Διαγραφή
  32. Μ' αρέσει η ματιά σου, έτσι όπως αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός τα μέρη που επισκεύθηκες Πετράδι μου! Εκπληκτικό ταξίδι, που λίγο ο φόβος μου για τα αεροπλάνα, πολύ το ταμείον που είναι μείον, δεν θα το έκανα εγώ και μέσα από τις φωτογραφίες πήρα μια πολύ καλή γεύση!
    Να είσαι καλά, να ταξιδεύεις και να μας ταξιδεύεις όπως είπαν και οι προλαλήσαντες!!
    Φιλιά πολλά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως τώρα, χρειάζεται αιματηρή οικονομία
      για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι..
      Κάθε χρόνο αυτό κάνω, γιατί η αγάπη μου για τα ταξίδια
      είναι κάτι σαν οξυγόνο.. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου! ✿

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.