Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

✿ Κάποτε στο Μαρόκο...


* Υπάρχει κάποιος που ζει τη ζωή μου. Και δεν ξέρω τίποτα γι' αυτόν.

Μερικές φορές όχι μόνο δεν είναι δύσκολες οι λέξεις, μάλλον είναι λίγες για να μιλήσεις για κάτι όμορφο. Δεν είναι υποχρέωση, δεν είναι "πρέπει", είναι επιτακτική ανάγκη, είναι επιθυμία, είναι πηγαία χαρά. Είναι αλήθεια.

Το "ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ" δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Είναι το βιβλίο τής καλής μου φίλης Αντιγόνης, μόνο που, όχι δε γράφω για εκείνο γιατί "έτσι πρέπει", αλλά γιατί δηλώνω ενθουσιασμένη από αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα. Κι όμως, δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα. Μεταξύ μυθιστορήματος και αυτοψυχανάλυσης, το βιβλίο ανοίγει τόσα πολλά μονοπάτια, που αναρωτιέμαι αν το'χει συνειδητοποιήσει κι η συγγραφέας.

Με γραφή, όχι απλά σύγχρονη, αλλά πιο μπροστά από την εποχή της, χωρίς ίχνος "μοντερνιάς", αλλά με μιά πένα που έρχεται να δώσει μια νέα πνοή στη σύγχρονη λογοτεχνία, με άριστη χρήση τής ελληνικής γλώσσας, το βιβλίο "κάποτε στο Μαρόκο" αν υπήρχε σοβαρότητα σε αυτή τη χώρα, θα έπρεπε να φιγουράριζε σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και να διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες, κάτι που εύχομαι από καρδιάς, να συμβεί με το αμέσως επόμενο βιβλίο τής Αντιγόνης Γκούρα.

"Τέσσερις ταξιδιώτες -στο Μαρόκο- βιώνουν τη δύναμη τής διαφορετικότητας". Καθώς περιπλανώνται σε πόλεις και ερήμους και οάσεις και σοκάκια, ανακαλύπτει ο καθένας καινούργιες πτυχές τού εαυτού του, διδάσκονται και διδάσκουν αυτογνωσία, μαγνητίζονται από το, έτσι κι αλλιώς, εξωτικό τοπίο, γεμίζουν τις ψυχές τους όχι μόνο με τα μυστικά τής Ερήμου, αλλά και με τα δικά τους βιώματα, που εκεί ως δια μαγείας, αμβλύνονται, απαλείφονται, γλυκαίνουν.. Τί είναι κάθε ταξίδι;

Ρώτα εμάς τους εραστές τού ονείρου, τους γνήσιους ταξιδευτές, ρώτα όλους εμάς που επιλέγουμε ξεχωριστούς προορισμούς, που τολμάμε σε κάθε μακρινό και δύσκολο ταξίδι μας, να παίρνουμε και τον εαυτό μας μαζί. Κι εκεί, ανάμεσα σε ουρανούς, θάλασσες, ερήμους, αμμόλοφους, ανάμεσα σε ανθρώπους λευκούς, μαύρους, κίτρινους, ανάμεσα σε υπερατλαντικές πτήσεις, τροπικές καταιγίδες, καινούργιες ανατολές, ερχόμαστε συνειδητά αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. Τον μαλώνουμε, τον βελτιώνουμε, τον τσεκάρουμε, τον αγαπάμε, τον συγχωρούμε.

Κάθε μεγάλο ταξίδι, δεν είναι ποτέ ένα σκέτο ταξίδι. Είναι ένα μεγάλο μάθημα που μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στον βελτιωμένο εαυτό μας. Σκέφτομαι.. πόσα ταξίδια μακρινά και εξωτικά είχα την τύχη αλλά και το πείσμα να πραγματοποιήσω.. Πόσους ανθρώπους συνάντησα στο διάβα μου, καλή ώρα όπως και τη φίλη μου την Αντιγόνη.. Πόσες δυνατές στιγμές συνέλεξα, πόσες εμπειρίες έζησα, πόσες αναμνήσεις αποθήκευσα.. Κι όταν έρχονται εκείνες οι σκοτεινές σκέψεις και με πλακώνουν, όταν ξυπνάω με τον τρόμο ότι θα κληρονομήσω με μαθηματική νομοτέλεια την άνοια τών δυο γονιών μου, κι αν έρθει η μαύρη εκείνη ώρα όπου όλα τα ταξίδια μου θα γίνουν μια βαριά αδιάφανη κουρτίνα, τότε με παρηγορώ.. Δεν πειράζει βρε χαζό, αρκεί που βρέθηκες σε όλα εκείνα τα μέρη κάποτε, αρκεί που τα έζησες, αρκεί που, όταν "συνέβαιναν", ήσουν εκεί με το σώμα σου και την ψυχή σου. Η ψυχή ποτέ δεν ξεχνά ⭐ Κάτω: εγώ, κάποτε στο Μαρόκο 

✰*•˛˛•*✰♡*•˛˛•*✰♡*•˛˛•*✰


✰*•˛˛•*✰♡*•˛˛•*✰♡*•˛˛•*✰

"ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ" ~ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ~ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΚΟΥΡΑ ~ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ 

 * Απόφθεγμα:  Λουίτζι Πιραντέλλο ~ Πρώτη Φωτογραφία από εδώ 

❤¸¸.•*¨*•♫ ............................οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο............................❤¸¸.•*¨*•

18 σχόλια:

  1. Έλα το μανεκέν, στις δόξες του! ♥
    Τα είπες όλα στο κλείσιμο! Κι εγώ στην ακρούλα έχω
    τους ίδιους φόβους, αλλά αν φοβάσαι από τώρα και
    καθημερινά, δε θα μπορείς να απολαύσεις το τώρα!
    Και έχεις τόσα ταξίδια ακόμα να κάνεις!
    (Τράβα φωτό ...όλο και κάτι θα σε βοηθούν να
    θυμηθείς... ♥)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα εγώ θέλω να σε ρωτήσω τί εννοείς όταν λες "στις δόξες του",
      αλλά δε θα σε ρωτήσω! Υ.Γ Πηγαίνω ταξίδια για να βγάζω φωτογραφίες
      για να θυμάμαι τα ταξίδια σε περίπτωση που θα ξεχνάω! Δαιμονικό; 😋

      Διαγραφή
  2. Καλοτάξιδο το βιβλίο της φίλης σου. Και δεν το είχα υπόψη θα το κρατήσω όμως.
    Μην γεμίζεις με άγχη και φόβους. Αυτά φέρνουν πιο γρήγορα παθήσεις κληρονομικές και δεν είναι νομοτέλεια ότι θα πάθουμε ό,τι και οι γονείς μας. Χανεις το τώρα και σημασία έχει η στιγμή που ζούμε κάτι. Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μακράν ένα από τα πιο ωραία βιβλία που διάβασα τελευταία, Αννούλα!

      Έχεις δίκιο σε όσα μου λες κι εσύ -κι η Αριστέα πιο πάνω- Να ζούμε την στιγμή🌼🌼

      Διαγραφή
  3. Είσαι αρχόντισσα έτσι; Ε θα το πω και μην με πεις "κόλακα". Μα κοίτα τώρα παράστημα γλυκιά μου, όχι πες! Εμμμμ
    Όσο, ρε παιδί μου, λατρεύω τα ταξίδια, τόσο δεν μπορώ να τα χαρώ. Μην ρωτάς το λόγο. Τον αντιλαμβάνεσαι. Ας όψεται η ανισότητα και η οικονομική ένδεια.
    Καθένας μέσα μας έχει φόβους. Είναι πολύ άσχημο και επώδυνο όλο αυτό Πέτρα μου. Και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πανικό. Να προσέχεις κορίτσι μου.
    Στέλνω τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, με "στόλισες" τόσο, που είμαι τέρμα χαρούμενη με όσα μου είπες! 😉

      Επειδή πάντως είμαι σταθερά κατά φαντασίαν ασθενής,
      ας ελπίσω ότι θα "μου κολλήσει" καμιά άλλη πάθηση μετά😋

      Διαγραφή
  4. Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, νιώθουν ζωντανοί, όταν προγραμματίζουν και ανυπομονούν για το επόμενο ταξίδι τους. Αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν πάντα θα υπάρχει μέσα τους εκείνη η μαγική αίσθηση από κάποιο ταξίδι που αξιώθηκαν. Όχι Πέτρα μου, η ψυχή ποτέ δεν ξεχνά.
    Στη φίλη Αντιγόνη καλοτάξιδο το βιβλίο της.
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ όμορφα τα λόγια σου, Αννικούλι μου γλυκό, βάλσαμο στην ψυχή (που δεν ξεχνά!)💕

      Διαγραφή
  5. Ταξιδιάρικη Πέτρα, καλοτάξιδο το βιβλίο της φίλης σου....και βέβαια θα φροντίσω να το διαβάσω
    Καλά ταξίδια για όλους μας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο θα σε ταξιδέψει και σε ωραία τοπία, αλλά και σε τοπία ψυχής.. 🌼🌼

      Διαγραφή
  6. Ταξίδια γνώση, εμπειρία, ανακατάταξη των σκέψεων και των "βεβαιοτήτων" (ίσως το πιο σημαντικό).
    Σου εύχομαι να είσαι πάντα μάχιμη στη σκέψη, που θα είσαι δηλαδή!
    ΥΓ. Καλοτάξιδο και το βιβλίο της Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερωγώ, μπορεί η μαχητικότητα να είναι ένα ακόμα καλό όπλο ενάντια στην λήθη..🌼🌼

      Διαγραφή
  7. Το μέλλον είναι αόρατο όμορφη και το τι θα γίνει τότε δεν πρέπει να μας απασχολεί. Άλλωστε, με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η ιατρική, τίποτα δεν αποκλείει την εξάλειψη αυτής της μάστιγας.
    Άσε τη φωτιά που φέρεις μέσα σου να φωτίσει τις σκέψεις σου, να μην μείνουν σκιές.
    Έχεις τόσο δρόμο μπροστά σου, απόλαυσέ τον!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση που κάνεις στο βιβλίο της φίλης σου Αντιγόνης. Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα βιβλία με τέτοιο θέμα. Καλοτάξιδο να είναι.
    Καλή εβδομάδα όμορφη!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποντάρω στην ιατρική.. Βασικά, μακάρι η Φαρμακευτική
      να "ανακαλύψει" τα φάρμακα για τον Καρκίνο (που είναι
      πραγματική μάστιγα και πολύ φοβάμαι ότι τα φάρμακα
      δεν "ανακαλύπτονται" επίτηδες, και μετά όλα τα άλλα...)

      Όντως το βιβλίο έχει ένα θέμα κι έναν τρόπο γραφής πολύ πρωτότυπα, Μαράκι μου 💕

      Διαγραφή
  8. Το να μπορείς να ταξιδεύεις κυριολεκτικά σε όμορφα μέρη, είναι αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι εμπειρίες Πετρίνα μου ανεπανάληπτες... αλλά και όσοι δεν μπορούν να το κάνουν, υπάρχουν τα βιβλία που μας ταξιδεύουν, για αυτό και η ευχή για κάθε καινούργιο βιβλίο είναι...καλοτάξιδο...να είναι και αυτό της φίλης σου της Αντιγόνης, που μόνο από τον τίτλο του νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον.
    Πετρίνα μου είσαι τυχερή που ταξίδεψες στο Μαρόκο, μια πόλη γεμάτη μυστήριο... και εσύ μια θεά εκεί!!👍
    Καλά και πολλά ταξίδια να κάνεις στην ζωή σου απόλαυσε το ΤΩΡΑ Πετρίνα μου όσο μπορείς την αγάπη μου καλο καλοκαιράκι😎 φιλιαααα! 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι, δεν ξέρω βρε Σμαράγδι μου, γεννήθηκα ονειροπόλα
      και θα μπορούσα να ταξίδευα συνεχώς, ας όψεται το μαμημένο
      το χρήμα που άλλους τους ανεβάζει κλπ! Καλό καλοκαίρι, αμήν!
      🌼🌻🌼

      Διαγραφή
  9. Νονούλι μου αγαπημένο, με έπιασε ένα σφίξιμο στο τέλος. Μην στεναχωριέσαι, ζήσε στο παρόν. Έτσι και αλλιώς με αυτούς που έχουμε μπλέξει, το μέλλον δεν είναι και βέβαιο ότι θα έρθει. (Ξέρω δεν είναι παρηγοριά, αλλά είναι μια αλήθεια που ποιος μπορεί να παραβλέψει!!!!!).
    Το βιβλίο ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και θα έπρεπε να είσαι στο εξώφυλλο του γιατί είσαι μια κούκλα στο Μαρόκο και πρέπει να σε θαυμάσουν όλοι.
    Στέλνω φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουκλοβαφτιστηρόνιμου, εσύ μιά χαρά τα λες, εμένα έπρεπε να βάλουν εξώφυλλο, όχι αυτή την.. παλιο-Σαχάρα (!) αλλά τί να πεις; 😋😉 Σε ευχαριστώ για τα κομπλιμέντα, με ανεβάζουν! Πέρα από αυτό, έχω να πω ότι το Μαρόκο είναι ένα μέρος ονειρεμένο, αλήθεια! Σε φιλώ γλυκά! 💖

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.