Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

# Ζωή κονσέρβα...


Υπάρχουν κάποιες κλασσικές συμβουλές, για κάθε καταναλωτή. Συμβουλές αυτονόητες, έστω κι αν είναι λίγο γενικές ή ασαφείς: "Σβήστε το φως από το δωμάτιο που βγαίνετε", "οδηγείτε συντηρητικά για λιγότερη κατανάλωση βενζίνης", "συγκρίνετε τις τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ". Σε ο,τι αφορά το σούπερ μάρκετ, θα βρει κανείς και τη..
"χρυσή δεκάδα": #Μην παίρνετε τα παιδιά μαζί σας #Φροντίστε να έχετε φάει πριν πάτε για ψώνια #Φτιάξτε μια λίστα με όσα χρειάζεστε #Μην κάνετε τα ψώνια σας μόνο από ένα σούπερ μάρκετ #Προσοχή στις προσφορές που δεν είναι προσφορές #Διαβάστε τη χώρα προέλευσης των προϊόντων #Δοκιμάστε τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας #Βάλτε ένα όριο στο ποσό που θα ξοδέψετε #Μάθετε ποιος μέρες έρχονται τα φρέσκα πράγματα #Κάντε την αντιστοιχία βάρους-τιμής. Σε γενικές γραμμές, έχουν καλυφθεί όλα τα πεδία.

Θυμάμαι πριν αρκετούς μήνες, που άνοιξα ένα γιαούρτι και "οσμίστηκα" μια αλλαγή, στη συσκευασία του, αλλά ήταν απροσδιόριστη. Την αλλαγή αυτή την εντόπισα την επόμενη φορά, όταν διαπίστωσα ότι το κεσεδάκι ήταν μικρότερο από ο,τι στο παρελθόν. Επόμενο κρούσμα, η οικονομική (και καλά) συσκευασία σε ένα κουτί με φρυγανιές. Εδώ η αλλαγή δεν ήταν καθόλου..κομψή: "στα τρία πακέτα, ένα πακέτο δώρο", αναγραφόταν στο κουτί και, ανοίγοντας το κουτί, υπήρχαν 40 ίδιες φρυγανιές συν 20 πολύ μικρότερες  "δώρο"!
Από τότε άρχισα να παρατηρώ επί τούτου τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ: πατατάκια 
στα ίδια σακουλάκια, αλλά με λιγότερη ποσότητα, μικρότερα κουτιά με κονσέρβες τόνου, μανιταριών, τοματοπολτού, χυμών μακράς διαρκείας, απορρυπαντικών, μπισκότων κλπ.

Οι τιμές τους όμως, όχι μόνο δεν είναι πιο οικονομικές, αντιθέτως, έχουν υποστεί αύξηση!
Μείωση περιεχομένου και αύξηση τιμών! Μείωση περιεχομένου με έναν τρόπο που σου πετάνε στα μούτρα -οφθαλμοφανέστατα- την κοροϊδία και παράλληλα, αύξηση στην τιμή προϊόντων, που, ενώ είναι σαφώς μικρότερες συσκευασίες, τα γραμμάρια είναι ίδια!
Το συναίσθημα της αδικίας κάθε ανυπεράσπιστου καταναλωτή, είναι αυτονόητο. Επίσης, δυστυχώς είναι δεδομένη και η έλλειψη ελέγχων των τιμών, από κάποιο κρατικό μηχανι- σμό, προκειμένου να τραβάει το αυτί των επιχειρηματιών, για τα φαινόμενα  αισχροκέρ-δειας, τα οποία βέβαια, έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα
Και τι απαιτήσεις να έχει αλήθεια ο πολίτης, όταν στο καθεστώς και των σούπερ μάρκετ 
δεν προστατεύεται ο εργαζόμενος, δεν πληρώνεται, δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις;

Αναζήτησα στο ίντερνετ φορείς που να προστατεύουν τον καταναλωτή. Ομολογώ πως δεν τα κατάφερα. Κι όσα βρήκα, ή που δεν έχω ακούσει έστω και μια φορά, ότι λειτούργησαν διεξοδικά ή είναι κρατικοί φορείς, κάτι που αυτόματα κάνει τον πολίτη να σκέφτεται, ότι το κράτος θα βρει δυστυχώς τον τρόπο, να προστατέψει τον επιχειρηματία, όχι τον πολίτη.
Δεν αγνοώ το γεγονός ότι έχουν καταστραφεί άπειρες επιχειρήσεις, επί του θέματος όμως σήμερα, που αφορά την προστασία του καταναλωτή, ο πολίτης είναι σε μειονεκτική θέση. Σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά του καταναλωτή δείχνει υποχωριτικότητα αλλά και έλλειψη διάθεσης, να αγωνιστεί για να διεκδικήσει το δίκιο του. Παραίτηση άνευ όρων.
Μικρές φρυγανιές, μικρές κονσέρβες, μικρές απαιτήσεις, μικρά δικαιώματα, μικρά όνειρα, μικρές ζωές σαν κονσέρβες, καθημερινές ζωές-κονσέρβες, μικραίνει ο κόσμος ερήμην μας.


Μια ιστορία καφενέ σε περιμένει πάντα εδώ!

Ακόμα δεν διάβασες την ιστορία ενός σκύλου;

Foto  Natalia Zakonova
❤¸¸.•*¨*•♫ ......................................................................................❤¸¸.•*¨*•

43 σχόλια:

  1. xaxa! Γελάω (ενώ θα έπρεπε να κλαίω!) επειδή χθες το βράδυ, ανοίξαμε μία σακουλίτσα πατατάκια -γνωστή, οικονομική, μεγάλη συσκευασία- για την ανηψιά της κολλητής μου, και ενώ ξέραμε πως θα ήταν κάπου λίγο πάνω από τη μέση, πάθαμε την πλάκα μας! Ήταν αισθητά κάτω από τη μέση!!! Προφανώς, αγοράζουμε οικονομικότερα τον αέρα!!
    Αλλά έχω κι άλλα παραδείγματα!!! Ουουουου! Ένα σωρό!
    Τα μάτια τα αυτιά και το μυαλό μας... ανοιχτά!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, Πετράδι!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννννννααααααααααααααα! "ανοίξαμε μία σακουλίτσα πατατάκια -γνωστή, οικονομική, μεγάλη συσκευασία- για την ανηψιά της κολλητής μου" Θες να σε διαγράψω από τα κατάστηθα μου καρντιά μου;
      Γιατί δεν της καθάρισες ...ένα ωραιότατο πράσινο μήλο!
      Τσάμπα γράφω και φωνάζω!

      Θα φάω τις μπούκλες μου!

      Διαγραφή
    2. Εγώ, ήμουν πασαλειμμένη με μπογιές (δεν σου λέω τί έκανα!!) :-p και δεν πήρα μέρος στους... διατροφικούς προβληματισμούς είναι η αλήθεια! -άλλα η μικρή το άξιζε το πατατάκι της χθες! Trust me! Η μαμά της είναι... κάτι σαν εσένα φαντάσου(!), οπότε πού και πού δεν πειράζει να γεύεται και κάτι... απαγορευμένο! Μάλλον!-
      Να σημειωθεί όμως πως εγώ, ούτε που τα άγγιξα!!!
      (Εγώ τσάκισα κάτι βραχάκια με φυστίκι, πικρή σοκολάτα και καρύδα!!)
      ;-)
      Ηo ho ho!!

      Διαγραφή
    3. Πού και πού ε;
      No way! Σε παραπέμπω στη χθεσινή μου ανάρτηση!
      Και συνεχίζω να τρώω τις μπούκλες μου...

      Διαγραφή
    4. Το ότι τη διάβασα χθες, δεν σημαίνει πως έχω τον άριστο τρόπο ζωής! Όσο και να μην το πιστεύετε, δεν είμαι τέλεια!!!
      (Για ό,τι αφορά τις δικές μου ατασθαλίες εννοώ!) Για τα υπόλοιπα, ε, δε μου πέφτει και λόγος! (Αλλά και να μου έπεφτε, μάλλον κι εγώ θα έδινα πατατάκια! Είμαι της άποψης πως αν απαγορεύεις μονίμως κάτι, στο τέλος θα το βρεις μπροστά σου...)
      ;-)
      -Άσε που νομίζω πως έχουμε ξεφύγει από το θέμα! Και ομολογώ πως το απολαμβάνω που... πασαλείβω τον τοίχο της Πέτρας!-
      By the way, οι μπούκλες που τρως συνέχεια, συμπεριλαμβάνονται στα... της υγιεινής?!
      ;-) <3

      Διαγραφή
    5. Τρελοσυριανάκι μου....
      "αν απαγορεύεις μονίμως κάτι, στο τέλος θα το βρεις μπροστά σου" συμφωνώ αλλά εσύ δεν είσαι η μανούλα! Η μαμά έχει την ευθύνη,.....Όλοι οι άλλοι (κι εσύ μαζί☺) με ποια ευθύνη παρεμβαίνουν;

      Τα έχω πάρει ( όχι μαζί σου ...γενικώς) που τα θεωρούν όλα φυσικά και μη σημαντικά..."έλα μωρέ ...αν δεν είμαι εγώ κάπου αλλού θα την κάνει... Φαντάσου να λέγαμε το ίδιο για τα ναρκωτικά! - Τι; Τα παραλέω; Για σκέψου το !
      Το θέμα μάλλον πάει για ανάρτηση ..με την άδεια σου!

      Όσο για τον τοίχο της Πέτρας...σιγά μη μου ζητήσει και ενοίκιο...
      Θα τη βγάλω εγώ την υποχρέωση της φιλοξενίας☺

      Φιλούρες και στις δύο

      ΥΓ: οι μπούκλες είναι άκρως υγιεινές! Σαν τα είδη ...υγιεινής ☺

      Διαγραφή
  2. Όχι μόνο μικραίνουν οι συσκευασίες, αλλά έχω παρατηρήσει και αλλαγές σε συστατικά με αντικατάσταση φυσικών συστατικών με χημικά-συνθετικά...
    Κατά τα άλλα όπως τα λες, μικρά όνειρα, μικρές ζωές και ίσως καθόλου δικαιώματα, αφού φοβόμαστε να τα διεκδικήσουμε...
    Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλάκιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακώς ανοίγετε, όσοι ανοίγετε επεξεργασμένες τροφές!
    Όσα αγοράζω από τα μάρκετς, αναγκαστικά σε συσκευασία, είναι μετρημένα στα δάχτυλα : μακαρόνια ολικής,καστανό ρύζι, ζαχαρίνες,γιαούρτι,ταχίνι, αλεύρι ολικής, ελληνικός καφές, πράσινο τσάι ξύδι και κρασί! Μέτρα τα: δύο μούτζες! Καμία αλλοίωση! Κανένα παράπονο! Όλα ελληνικά προϊόντα.
    Α όλα τα άλλα ...φυσικαί τροφαί!
    Εγώ αυτά είχα επί του θέματος να αναφέρω ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το ρημάδι το καστανό νερό ακόμα να ... εφευρεθεί??!!!
      ;-)
      Από πέρσι το ζητάω!!!

      Διαγραφή
  4. Πέτρα μου είναι αδύνατον να ζυγίζουμε τα πατατάκια και να μετράμε τις φρυγανιές ψωνίζοντας. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να φυλαχτούμε... έχουμε τόσους εχθρούς μπροστά μας. Με τι να παλέψουμε; Είναι δυνατόν να φτιάχνουμε οργανισμούς για να ελέγχουν τα ελεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα (τα οποία ελέγχονται από άλλους οργανισμούς και πιστοποιούνται και τους οποίους όλους αυτούς τους πληρώνουμε εμείς) και να πρέπει να ελέγχουμε κι αυτούς τους οργανισμούς γιατί κι αυτοί ίσως μας δουλεύουν και και και... και ούτε ο καθεξής και σε δουλειά να βρισκόμαστε. Δεν υπάρχει κορίτσι μου σωτηρία. Ο άνθρωπος είναι κακό ον και πρέπει να εξαφανιστεί να γυρίσουν οι δεινόσαυροι να σωθεί ο πλανήτης. Απαισιόδοξη βγαίνω σήμερα αλλά φταίει κι αυτή η βροχή που μας κόβει την Άνοιξη και χωρίς Άνοιξη πως να σκάσει το χαμόγελο του Έλληνα; Καλό ΣΚ εύχομαι κι ελπίζω και ηλιόλουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ τρώμε τόσα χρόνια τις μαλακίες που μας σερβίρουν Πετρούλα μου στα περίεργα συστατικά θα κολλήσουμε;;
    Χαχαχαχαχα!

    Πέρα από την πλάκα πρόκειται για την υγεία μας και την τσέπη μας.
    Γενικά την τσέπη μας όχι μόνο την προσωπική μας!
    Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί σε αυτά που λες γιατί είναι επικίνδυνοι οι καιροί μας!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ciao, Petra!...
    Στον σύγχρονο καπιταλισμό η πρωταρχική και κυριότερη ταυτότητά μας είναι εκείνη του καταναλωτή και όχι του πολίτη. Ο ρόλος του κράτους περιορίζεται, αποδυναμώνεται και αμφισβητείται. Η ίδια η πολιτική γίνεται μάρκετινγκ και οι υποψήφιοι προβάλλονται σαν προϊόντα μαζικής κατανάλωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα προϊόντα που παίρνω εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει κάτι κραυγαλέο αλλά δεν εκπλήσσομαι καθόλου μα καθόλου! Αυτό με την κινητοποίηση δεν ξέρω πώς μπορεί να αλλάξει! Δε με λες, το σκέφτεσαι να γίνεις μία φορο-κομάντο του Βαρουφάκη;
    Δεσμεύομαι πέρα από την πλάκα να ξεδιπλώσω το ανιχνευτικό μου ταλέντο... Καλησπέρα Πετρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλα μικραίνουν σ' αυτή τη ζωή...
    Μόνο εγώ μεγαλώνω, την τύχη μου μέσα.
    Αφού, να φανταστείς, συμμαθήτριά μου προχθές, έλεγε σε κοινούς γνωστούς ότι είναι 49 ετών. Τουτέστιν 5 χρόνια μικρότερή μου. Και σε διαβεβαιώ, στον λόγο της τιμής μου, αρίστη μαθήτρια δεν υπήρξα, αλλά δεν έμεινα ποτέ σε καμία τάξη. Ούτε καν μετεξεταστέα! Οπότε, εφόσον μικραίνουν οι συμμαθήτριές μου, προ τι η απορία για τις κονσέρβες, γιαουρτάκια και τα συναφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ βρε Πέτρα μου
    "μικραίνει ο κόσμος ερήμην μας"
    Καταναλωτική παιδεία πουθενά τι να πεις
    εδώ λείπουν τα βασικότερα....

    φιλάκι μουσκεμένο♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιζουν πολλοι παραγοντες...Και κυριως ο ΧΡΟΝΟΣ..
    Αλλα..
    Δεν δοκιμαζετε να φτιαξτε μονοι σας μερικα,απ αυτα που αγοραζετε;;
    Λεω εγω τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ μη λες μικραίνει ο κόσμος Πέτρα μου, θλίβομαι :(
    Ας πούμε καλύτερα για την μέρα που μεγαλώνει και θα έχει περισσότερο φως η ζωή μας :)
    Πολλά γλυκά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πέτρα μου καλή μου
    Μην ψάχνεις να βρεις άκρη.
    Είμαστε οι τελευταίοι που κάποιος θα μας σκεφτεί.
    Όλοι να μας φάνε.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέτρα μου καταναλώνουμε ό,τι είμαστε. Και το ανάποδο.
    Την αγορά την καθορίζουμε εμείς και μόνο με την καταναλωτική μας συμπεριφορά.
    Ας απομακρυνθούμε λίγο απ' τα ράφια των σούπερ-μάρκετ κι ας αναζητήσουμε προϊόντα από συνεταιρισμούς, που υπάρχουν πια σε πολλές λαϊκές και παζάρια. Ακόμα και στην κεντρική αγορά στην Αθήνα. Υπάρχουν "τρύπες", φτάνει να έχουμε τη διάθεση να ψαχνόμαστε.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πέτρα δεν το είχα σκεφτεί....! μήτε το έχω παρατηρήσει ποτέ.....! Τώρα με .....πονήρεψες.....! για να έχω τα μάτια μου ανοιχτά......! και σε ευχαριστούμε που μας το έβαλες σαν πληροφόρηση. Καλό Σάββατο ξημέρωμα κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι καταπληκτική η πρώτη εικόνα!!!! Σαν να είσαι εσύ μικρή... :)))

    Όσο για την απάθεια του Έλληνα καταναλωτή, θα σου πω ένα ολόφρεσκο παράδειγμα (σημερινό)!!!
    Ο σούπερμαν του σπιτιού-δεν χαρίζομαι σε κανέναν... επέστρεψε στο σούπερ μάρκετ φέτα, η οποία δεν
    είχε ουδέ μία σχέση με αυτή που είχε ζητήσει. Στην αρχή του αρνήθηκαν την επιστροφή, στη συνέχεια τους
    πήρε και τους σήκωσε, ακολούθησαν πολλά συγνώμη και συνοδεύτηκαν από μια ειλικρινέστατη εξήγηση για
    την συμπεριφορά τους: "Μα κανείς δεν μας ζητά να του αλλάξουμε τέτοιου τύπου τρόφιμο και δεν παροπονιούνται
    ποτέ κι ας έχει γίνει λάθος"!!!
    Φυσικά θα φάνε ό,τι τους σερβίρεται και δεν θα ταράξουν καθόλου τα νερά κι ας βρωμάνε από μακριά.
    Δυστυχώς το ίδιο γίνεται παντού!!!
    Αν διεκδικούσαμε καλύτερη εξυπηρέτηση, σεβασμό και καλύτερα προϊόντα δεν θα τολμούσαν να κυκλοφορούν
    στην αγορά σαβούρες , που τις πληρώνουμε χρυσάφι, αφήνοντάς τους να πίνουν τόσα χρόνια στην υγειά του
    κορόιδου!!!
    Γενικά είναι τακτική μου εδώ και χρόνια, δίχως να γίνομαι αγενής!!! Απλά επιμένω στο ορθό και την αποκατάσταση!!!
    Μια χαρά ήταν η "κονσέρβα"!!! Πρέπει να λέγονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για τον απαράδεκτο τρόπο που εμφανίζεται το σχόλιό μου!
      Ξέρω, αλλά ξεχνιέμαι...

      Διαγραφή
  16. Πόσο δίκιο έχεις σε αυτά που λες
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πέτρα μου , καλή μου Πέτρα με τα θέματα - φωτιά που θέτεις και τις υπέροχες φωτογραφίες σου!
    Δυστυχώς ζουμε μια θλιβερή πραγματικότητα... Θυμάται κανενας οτι το ψωμί κάποτε ήταν μισόκιλο και τώρα στην ίδια τιμή είναι 330 γραμμάρια; Όλα υπόκεινται σε σμίκρυνση και το μόνο που δε λέει να λιγοστεψει ποτέ είναι η αχορταγη όρεξη για να μας εκμεταλλεύονται! Με μεγάλη μου θλίψη απλά το αποδέχομαι.
    Πολλά πολλά γλυκιά φιλιά και συγγνώμη που έχω χαθεί, εδώ με έχουν χάσει τα παιδιά μου, θλιβερή ιστορία λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πέτρα μου, σε ευχαριστώ πολύ που επιβεβαίωσες αυτό που υποπτευόμουν. Ξαφνικά, όλα μου φαίνονται λιγότερα ή μικρότερα. Δεδομένου ότι δεν έχω πάρει βάρος (για να τα βλέπω... αφ'υψηλού), η μόνη εξήγηση ήταν "ιδέα μου είναι". Κανείς άλλος γνωστός ή φίλος δεν είχε παρατηρήσει το ίδιο.
    Κι επειδή δεν έχουμε παλιές συσκευασίες, είναι αδύνατον να κάνουμε τη σύγκριση βάσει γραμμαρίων.
    Οφείλουμε να αντιδρούμε. Και να απαιτούμε ποιότητα. Από την πλευρά μου προσπαθώ.
    Στις τιμές μόνο εμπάργκο μπορούμε να κάνουμε, αλλά χλομό το βλέπω. Ας επιστρέφουμε, λοιπόν, τα ελαττωματικά.
    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου έχει συμβεί αρκετές φορές Πέτρα. Κι εγώ προσπάθησα να βρω φορείς, να το καταγγείλω, μια δυο το έκανα στην ένωση καταναλωτών, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αυτό που περιγράφεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να προστατεύσει τα αυτονόητα!!! Αρκετές φορές μάλιστα παρατηρώ άλλες τιμές στο ράφι και άλλες στην ταμειακή. Κοντεύω να γίνω γραφική στα supermarket που ψωνίζω, αλλά τίποτα πέραν αυτού...
    Καλά κάνεις και το θίγεις. Αν λειτουργούσαμε όλοι έτσι, ίσως κάποιοι να μας υπολόγιζαν κάποτε!...
    Καλό σου ξημέρωμα
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγγνώμη για το σεντόνι που ακολουθεί αλλά μη με προκαλείς για να μη γράφω.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη κομπίνα στην οποία πέφτουμε όλοι θύματά της καθημερινά. Τα think tanks - αυτός ο απαίσιος όρος αμερικανικής έμπνευσης που χρησιμοποιείται για να ονοματίσει την τσογλαναρία που εφευρίσκει ολοένα τρόπους για το καθημερινό μας κλέψιμο - δεν θα σταματήσουν ποτέ να ανακαλύπτουν καινούριες μεθόδους.

    Απαλή μουσική (καλό είναι να περιέχουν τον ήχο της βροχής) για να σε χαλαρώνουν και να ψωνίζεις χωρίς να συγκρίνεις τιμές, ή για να παίρνεις άχρηστες μαλακίες που τις αγοράζεις χωρίς να σου χρειάζονται και χωρίς να ξέρεις τι να τις κάνεις.

    Χαρούμενο περιβάλλον με γελαστούς υπαλλήλους που πηγαινοέρχονται και γεμίζουν τα ράφια (για να δηλώνεται η μεγάλη αγοραστική κίνηση, το φρέσκο, η ανανέωση).

    Προϊόντα που βρίσκονται σε ράφια στο ύψος του ματιού, έχουν πληρώσει αδρά – αδρότατα οι εταιρείες για να μπουν εκεί. Που βέβαια ΚΑΙ αυτό το νταβατζηλίκι καταλήγει να το πληρώνουμε εμείς.

    Ταμεία με barcode που «σαρώνουν» τις τιμές στις συσκευασίες και που σε κλέβουν κάτω από τη μύτη σου. Το έχω πάθει. Αν ξαναγυρίσεις και τους πεις ότι άλλη τιμή γράφει το προϊόν στο ράφι και άλλη (ΠΑΝΤΑ υψηλότερη) «χτυπήθηκε» στο ταμείο, θα σου ζητήσουν συγγνώμη, άντε να σου κάνουν το προϊόν δώρο. Η τιμή όμως δεν αλλάζει ούτε ταμείο, ούτε στο ράφι.

    Μπορώ να γράφω για ώρες.
    Λύση για μένα δεν είναι ούτε να πηγαίνεις σε 10 σουπερμάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας γιατί θα τα φας σε βενζίνη, ούτε να ξημεροβραδιάζεσαι ξεφυλλίζοντας ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ φυλλάδια. Λύση για μένα είναι να ελέγχεις τι αγοράζεις, να το συγκρίνεις σε βάρος/ποσότητα/τιμή με άλλο αντίστοιχο και να μποϋκοτάρεις τον κλέφτη.
    Λύση για μένα είναι οι δεκάδες καταναλωτικές οργανώσεις να ενωθούν ΣΕ ΜΙΑ παντοδύναμη και να πάψει ο καθένας να φτιάχνει από μία για να γίνει πρόεδρος.
    Λύση για μένα είναι η Πολιτεία να οπλίσει νομοθετικά αυτή την ΜΙΑ Οργάνωση του Καταναλωτή. Με Εισαγγελέα και προσωπικό σε κάθε πόλη που θα σπεύδουν στα πλαίσια του αυτοφώρου.
    Δεν θέλω πρόστιμα.
    Κλείσε του το μαγαζάκι έστω για μια εβδομάδα και μετά να δεις πως στρώνει ο κώλος του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. και το πάω και λίγο παραπέρω με θα σκεφτεί κανείς , άσχετο συσχετισμό αλλά όχι και τόσο ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος σε όλα !!!! αχ εμείς τα φταίμε δεν τα φταίει κανεις άλλος σε μερικά .... καλό σκ εύχομαι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και μετά λέτε ότι το μέγεθος δε μετράει...
    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με μια ανάρτησή σου από αυτές που πολύ μου αρέσουν σε βρίσκω μετά από καιρό... (είμαι δίχως υπολογιστή και πολύ μου έχουν λείψει όλοι οι bloggers...)
    Και να φανταστείς ότι η κύρια ιδιότητά μας είναι αυτή του καταναλωτή! Δεν είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε καν πολίτες, πάνω απ' όλα είμαστε καταναλωτές κι όμως, αυτή η... δραστηριότητά μας, που μας απορροφά τόσο από τον πολύτιμο χρόνο μας δεν μπόρεσε παρά να χειροτερέψει τη θέση μας...
    Καλό Σ/Κ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χαχαχα! Είναι αστείο το σχόλιο του Μαζεστίξ πιο πάνω!! :-Ρ
    Μικραίνει ο κόσμος ερήμην μας.. ίσως ναι..
    Καλό Σαββατοκύριακο Πετράδι μας!
    Φιλιά γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το σιχαίνομαι να πιάνομαι κορόιδο. Δεν αγοράζω τίποτα, μα τίποτα αν πρώτα δεν έχω κάνει έρευνα αγοράς!
    Θέλει λίγο ψάξιμο, υπάρχουν συνεταιρισμοί που θα αξίζουν, αρκεί να έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με όλα αυτά...
    Φιλάκια πολλά! Καλό σαββατοκύριακο Πέτρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η μόνη λύση είναι να μην αγοράζουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα!
    Κι όπως λέει η Μαρία, ας αναζητήσουμε "τρύπες" για να μη σκάμε στην τελική όλα μας τα λεφτά στους μεγάλους, ειδικά στους γερμαναράδες...
    Μόλις χτες πάντως αγόρασα σαμπουάν που έγραφε 1+1 δώρο, αλλά το ένα μπουκάλι ήταν μικρότερο από το άλλο...ψάχνοντας στη συσκευασία, είδα πως έγραφε κάπου 400 ml + 300 ml δώρο...γιατί το πήρα?...γιατί και πάλι κέρδιζα, αν αγόραζα άλλο και παραπάνω λεφτά θα έδινα και θα είχα και 300 ml λιγότερα...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. oi αλλαγές στις συσκευασίες... είναι πολλές... θυμίζω και τις αλλαγες... από δραχμή σε ευρω... πληρώνουμε το ψωμι.... κοντά στις 200 δραχμες.... ενώ το παίρναμε πολύ φθηνότερα...
    μας έφαγαν... πολλά έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να σου πω δεν συνήθιζα να παρατηρώ συσκευασίες και μάλιστα με τραβούσαν οι προσφορές γιατι είμαι της άποψης 'αγόρασε το τώρα που έχει προσφορά αφού θα το φάμε έτσι και αλλιώς'. Ο άντρας μου φωνάζει να μην αγοράζω τίποτα σε προσφορά γιατί συνήθως κρύβει και μια παγίδα (συνήθως στην ποσότητας της συσκευασίας). Αν τα προιοντα που αγοράζω συνήθως έχουν προσφορά έχει καλός. Αν και εδώ άνοιξε ενα σουπερ μαρκετ που φέρνει τα ίδια προϊόντα και φίρμες αλλά μέσω διαφόρων χωρών Ρουμανία, Βουλγαρία, Αραβικές αλλά και Ευρωπαικές χώρες, και οι τιμές στα προιοντα είναι αισθητά πιο χαμηλές. Θέλει ψάξιμο και το κακό είναι πως πρέπει να τρέχεις σε διαφορετικά σουπερ μαρκετ. Πάντως μια απορία την έχω χρόνια τώρα.. με τέτοια κρίση, ανεργία και βάλε... με τι σκεπτικό ανεβάζουν τις τιμές.. Σε ποια πραγματικότητα ζούνε γμτ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με άγχωσες με όλα αυτά που γράφεις στην αρχή....ποτέ δεν τα σκέφτηκα και φυσικά ποτέ δεν τα έκανα...!
    Δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν κανόνες για τα "σούπερ μάρκετ"....αν και εντάξει το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγεις το έχω προσέξει κι εγώ...αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;;;
    Καλό σου βράδυ...να έχεις μια όμορφη Κυριακή :)

    υ.γ. Υπέροχες οι φώτο, ειδικά η δεύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κοίτα...........το θέμα που έθιξες είναι μεγάλο και χωράει πολύ συζήτηση. Για να μην αυξηθούν οι τιμές μίκρυναν οι συσκευασίες. Στην ουσία αυξήθηκαν οι τιμές αλλά σημασία έχει το μάτι.........τι βλέπει το μάτι μας. Είναι όπως το, 4,95 με μεγάλα γράμματα το 4 για να μην μείνει στο μάτι η αληθινή τιμή που είναι 5, έτσι;;;
    Φυσικά πρέπει να κοιτάμε το συμφέρον μας και να εμποδίζουμε αισχροκέρδεια και απάτες που στοχεύουν στην υγεία μας αλλά νομίζω ότι και ο υποψιασμένος καταναλωτής τα προσέχει αυτά. Όμως γενικά ο πολίτης αγοράζει φθηνά απλά γιατί τόσο πάει στο πορτοφόλι του...και γιατί δεν έχει εναλλακτικές.
    Όσο για τους ελέγχους;;;;;;;;;; Το χω ψάξει και εγώ...........και μήνυση να κάνεις σε εταιρεία για απάτη πιο πολλά θα σου στοιχίσει και δύσκολα θα ξεμπλέξεις και θα περιμένεις το δικαστήριο για πολύυυυυυυυυυυυυυυυυ καιρό..............Χωλαίνει το κράτος Πέτρα μου άρα και οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.
    Καλή σου μέρα όλη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η παραίτηση μας απέναντι σε ότι μας αφορά και σε ότι μας βλάπτει είναι γεγονός! Εγώ αναρωτιέμαι...πως καταντήσαμε έτσι;;;;;; Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ω ναι η σημερινή πραγματικότητα και αναρωτιέμαι πως θα είναι η αυριανή. Όσο για την υπεράσπιση του καταναλωτή ακόμα κι αυτή που υπήρχε (δεν ξέρω αν υφίσταται ακόμη) πάλι συμφέροντα άλλων εξυπηρετούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και νόμιζα ότι εγώ είμαι η παράξενη και τα βλέπω όπως τα βλέπεις και εσύ. Εδώ και πολύ καιρό πίσω κοιτάω βάρος και τιμή συσκευασίας ή τιμή κομματιού, γιατί παίζετε μεγάλο παιχνίδι με τα δώρα και τα δυο συν ένα, πολλές φορές στοιχίζουν περισσότερο από τα χωρίς δώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα σας φίλες και φίλοι και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!
    Λόγω έλλειψης χρόνου, δεν απάντησα προσωπικά στον καθένα σε αυτήν την ανάρτηση, με την οποία σκοπό είχα να μιλήσω για την εκμετάλλευση του καταναλωτή από τις επιχειρήσεις, κυρίως των τροφίμων, αλλά και για την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στον πολίτη/καταναλωτή. Δεν αναφέρθηκα ούτε στην ποιότητα των τροφίμων (καθώς πιστεύω πως χρειάζεται ξεχωριστή ανάρτηση), αλλά ούτε και σε θέματα διατροφής γενικότερα. Ήθελα απλώς να δηλώσω την ανησυχία μου, για το ότι (στα πλαίσια της παραίτησης μας), αφηνόμαστε έρμαια στα χέρια των,,μετρ της αισχροκέρδειας... Ευχαριστώ πολύ όλες και όλους σας για τα σχόλια σας και να είστε καλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ναι, τα ίδια ακριβώς παρατηρώ κι εγώ! (άνοιξες τώρα τελευταία συσκευασία από πατατάκια, π.χ; Έχουν πάρει τον κατήφορο... και μη μου πεις ότι και καλά πρέπει να έχουν αέρα για να μη σπάνε, γιατί έτσι που το πάνε αυτοί, μόνο αέρα θα τρώμε στο τέλος και θα τον βαφτίζουμε"πατατάκι").
    Όλα ακριβαίνουν (και μικραίνουν), ενόσω οι τσέπες μας αδειάζουν...
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.