Κυριακή 11 Απριλίου 2021

✿ Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Δε φταις εσύ, η φαντασία μου τα φταίει...που σ' έπλασε όπως ήθελε αυτή..

Εσύ έχεις τραγουδήσει ποτέ Ευτυχία; Εγώ βάζω άνετα στοίχημα πάντως σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, εκτός κι αν είσαι ακόμα μωρό, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη γνωρίζεις έστω κι ένα τραγούδι τής μεγάλης Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μιά φορά κι έναν καιρό ήρθε στον κόσμο μιά λυγερή. Την πρώτη της ανάσα την πήρε στο Αϊδίνι μα σύντομα το εγκατέλειψε για να αντικρύζει από αλλού το φωτεινό ουρανό.

Αυτή η λυγερή με τη φλόγα στην καρδιά, γεννήθηκε να αγαπά και να παθιάζεται. Πάθη και λάθη. Διόλου σπάνιος συνδυασμός, ικανός όμως να γεμίζει σε σημείο υπερχείλισης, τα κύτταρα τού νου της με στίχους, μιά ανάγκη επιτακτική πριν γεννηθεί ακόμα κι εκείνη η ίδια. Η Ευτυχία στην κορυφή τής πυραμίδας είχε τα στιχάκια, ακριβώς από κάτω έρχονταν όσα αγαπούσε, ως μάνα, κόρη, σύζυγος, ερωμένη, καθόλου νοικοκυρά, σκλάβα τών παθών. Κι όμως, την κορυφή τής πυραμίδας -τα στιχάκια- δεν την λογάριασε ποτέ. Κόσμος πολύς γεννιόταν και πέθαινε με τα τραγούδια της

..κι η Ευτυχία χαλαρή. Λίμνη αρυτίδωτη. Παντρευόταν, έκανε παιδιά, χώριζε, έβρισκε εραστές, δινόταν ολοκληρωτικά ή καθόλου. Ολοκληρωτικά στην αγάπη της για τα παιδιά της και τους φίλους, καθόλου σε χλιαρούς γάμους, ολοκληρωτικά σε μεγάλους έρωτες, καθόλου σε συμβιβασμούς. Τα χρόνια της χαράσσονταν επάνω σε διακυμάνσεις, οι στίχοι της χαράσσονταν επάνω σε άδεια πακέτα τσιγάρων. Κι ύστερα ήρθε ο τζόγος. Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια, τζόγος. Αντρική φιλοσοφία με γυναικείο περιτύλιγμα. Μιά γυναίκα που διαπερνούσε φυσικά τις αντρικές συνήθειες. Κι όμως, κανείς δεν την κατηγόρησε, μα όλοι την αποδέχθηκαν.

Κινούμενη μαγικά μέσα στο χωροχρόνο, έκανε κάθε Έλληνα να μεγαλώνει με τα τραγούδια της.. Εκείνα τα τραγούδια που η ίδια είχε πουλήσει για μιά βραδιά τζόγου, εκείνα τα τραγούδια που σκάρωνε αβίαστα και άφηνε στο έλεός τους, να γίνουν επιτυχίες από μόνα τους! Πώς να καψουρευτεί κανείς δίχως ένα "ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι"; Πώς να μερακλώσει δίχως ένα "περασμένες μου αγάπες" ή "στ' Αποστόλη το κουτούκι"; Πώς να ερωτευτεί αθώα δίχως ένα "πήρα απ' τη νιότη χρώματα"; Πώς να μεθύσει δίχως ένα "όλα είναι ένα ψέμα"; Πώς να ταξιδέψει το μυαλό του δίχως ένα "μ' ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό"; Πώς να βαλαντώσει κανείς δίχως ένα "είμ' αητός χωρίς φτερά", γραμμένο με οδύνη για το κορίτσι της που το 'χασε;..

Η Ευτυχία ζούσε σαν τις γραμμές τού τρένου: παράλληλα. Παράλληλα με τις απώλειες, τις χαμένες πατρίδες, τις χαρές, την οικογένεια, τους έρωτες, τον τζόγο, τα πένθη, τις οδύνες, όλα παράλληλα μες στη ζωή που τη δεχόταν όπως ερχόταν. Μιά θεατρίνα σε μπουλούκι, που έμαθε να πίνει απ' το ποτήρι τής ζωής, και το φαρμάκι και το αψέντι. Μποέμισσα καρδιά..

Ούτε στιγμή δεν ένιωσε στιχουργός ή ποιήτρια, κι ας έμεινε στην ιστορία τού τραγουδιού μέσα από τις επιτυχίες της. Η ίδια δεν απέκτησε ποτέ χρήμα για τους στίχους της, αντιθέτως τους χάρισε απλόχερα ή τους πούλησε..δωρεάν..! Η φιλοσοφία της έγινε στίχος κι ο στίχος της φιλοσοφία: "Δε βαριέσαι. Τίποτα δεν υπάρχει. Όλα είναι ένα ψέμα. Μιά ανάσα. Μιά πνοή". Και ποιος άραγε θα μπορούσε να πει λίγο πριν φύγει για πάντα "εγώ τη ζωή μου την περπάτησα όπως ήθελα"; Μόνο η Ευτυχία!

..μα ποιο είναι εκείνο το όνειρο που βγαίνει πάντα αλήθεια και δεν αφήνει χαρακιές στις περισσότερες καρδιές και μιά πληγή στα στήθια.. 

✰*•˛˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰

Art: Pinterest ~ Igor Morski ~ Σας προτείνω το βιβλίο "η γιαγιά μου η Ευτυχία" 

τής εγγονής της Ρέας Μανέλη ~ Εκδόσεις Άγκυρα ~ Και την ταινία "Ευτυχία" (2019)

Η ανάρτηση είναι  για τον Μπαμπά μου, που τραγουδούσε Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, "παραποιώντας" 

τους στίχους "πετραδάκι, πετραδάκι, για τα σένα το 'χτισα τής αγάπης το τσαρδάκι κι όμως σε απόκτησα..."

❤¸¸.•*¨*•♫ .............................οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο...........................❤¸¸.•*¨*•

24 σχόλια:

  1. Μια από τις σημαντικότερες στιχουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού, με μια ζωή ακριβώς όπως την περιγράφεις. Ίσως αυτή να είναι η μοίρα των μεγάλων καλλιτεχνών, δεν ξέρω!
    Υπέροχο αφιέρωμα!
    Την Καλημέρα μου, Πέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λες, η μοίρα τών ΜΕΓΑΛΩΝ καλλιτεχνών..
      Καλημέρα Βασίλη, καλό σ/κ και σ' ευχαριστώ!
      🌸🌷🌺🌸

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφη η περιεκτική παρουσίαση αυτής τής σημαντικής ποιήτριας. Η φράση σου, Πέτρα, «γεννήθηκε να αγαπά και να παθιάζεται» θα ήταν ένας εύστοχος υπότιτλος.
    Την παρουσιάζεις με μεγάλη τρυφερότητα και κατανόηση. Τονίζεις με ευφυή τρόπο το πόσο άδικο είναι να γνωρίζουμε κυρίως τον τραγουδιστή και σπανίως τον στιχουργό.
    Όσο για το απαράδεκτο φαινόμενο να οικειοποιηθούν τους στίχους της διάφοροι συνθέτες και τραγουδιστές, τι να πει κανείς. Το βρίσκω εξωφρενικό να πληρώσει κάποιος για να εμφανίσει δική του την έμπνευση ενός δημιουργού. Πληρωμένη λογοκλοπή!
    Έκανες πολύ καλά που μας θύμισες τους πασίγνωστους στίχους των τραγουδιών της. Τους έχτισες συγκινητικά μέσα στο εμπνευσμένο κείμενό σου. Ειδικά εκείνο τού «αθώου» έρωτα «πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» (με τελευταίο στίχο «πάτησες τα λουλούδια μου και σαν τον κλέφτη βγήκες», πόσο αριστοτεχνικός στην τραγική απλότητά του!)
    Πολύ καλά έκανε κι ο πατέρας σου που τραγουδούσε με τον τρόπο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως Άρη μου, δεν υφίσταται τραγουδιστής δίχως συνθέτη και στιχουργό.
      Οι στιχουργοί είναι μακράν οι πιο αδικημένοι. Όλοι λένε "α, το τραγούδι
      τού Νταλάρα" πχ, ενώ πίσω από εκείνον, υπάρχουν άλλοι δυο συντελεστές..
      Όπως πάντα, τα λόγια σου με τίμησαν, και πολύ σε ευχαριστώ! Καλό σ/κ 🌸

      Διαγραφή
  3. Βιβλίο και ταινία, εξαιρετικά.
    Οι στίχοι δε, θαυμάσιοι και πάντα να αποπνέουν δυναμική και ελευθερία.
    Μεγάλη στιχουργός, αγαπημένη, δεν θα σταθώ σε όλα τα άλλα, είναι γνωστά, κατακριτέα και γίνονται και σήμερα και νομίζω θα γίνονται για πάντα.
    Θα σταθώ όμως, στην αξία της και αυτή είναι πια γνωστή.

    Ευχαριστούμε για την ανάρτηση τούτη, όμορφη φίλη μου.
    Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!

    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, Κική έχεις διαβάσει και το βιβλίο τής εγγονής Ρέας;
      Λοιπόν αύριο βράδυ -Κυριακή- ο ΑΝΤ1 θα δείξει το έργο!
      Σε ευχαριστώ και να είσαι καλά. Καλό σ/κ Κικάκι 🌼🌻

      Διαγραφή
  4. Γνώρισα με κάθε λεπτομέρεια τη μεγάλη αυτή γυναίκα και στιχουργό, μέσα από την συγκλονιστική κινηματογραφική της βιογραφία από τον σκηνοθέτη τον Φραντζή. Μάλιστα την είχα παρουσιάσει και στο Σινεφίλ δικαιωματικά.
    Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που διαλέγεις Πέτρα μου, να την παρουσιάσεις καθώς την τιμάς με την ίδια ποιητική δική της διάθεση και ύφος. Και το κάνεις με υπέροχο τρόπο, πίστεψέ με να στο πω.
    Πραγματικά μια μεγάλη, τεράστια γυναίκα, σύμβολο μιας ολάκερης εποχής.
    Πόσο σεβασμό δείχνεις είναι κάτι που με συγκινει.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, επειδή έχω διαβάσει και το βιβλίο τής εγγονής της Ρέας,
      η απόδοση στο έργο σε ό,τι αφορά την προσωπικότητά της, είναι
      απολύτως σωστή, χωρίς στοιχεία μυθοπλασίας, πέρα από σκηνοθετικές
      πινελιές. Σε ευχαριστώ κι εσένα πολύ, για τα όμορφα λόγια σου!🌻🌼

      Διαγραφή
  5. Λίγοι άνθρωποι θα τολμούσαν να ζήσουν όπως η Ευτυχία. Ειλικρινά δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τα κίνητρα ενός ανθρώπου που ζει τόσο "απροστάτευτα". Είναι η τόλμη το κίνητρό του, η άγνοια κινδύνου ή ο άκρατος εγωϊσμός μιας αστείρευτης δημιουργικότητας; Ό,τι και να'ναι,στο τέλος αποδεικνύεται μαγικό αφού μεταμορφώνει την δική του πονεμένη ζωή σε πλούτο των άλλων.
    Θαυμαστή και μοιραία προσωπικότητα η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου!
    Σ'ευχαριστούμε πολύ για την τόσο ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη ανάρτηση σου Πέτρα μου!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μποέμ" τύπος, Μαράκι μου. Πλούτισε τις ζωές μας, αλλά κι εκείνη μέσα από τον τόσο πόνο της, κατάφερε "να περπατήσει όπως ήθελε", όπως έλεγε κι η ίδια. Να 'σαι καλά και καλό -και συγκλο!!! 😛- σ/κ! 😘

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω δει την ταινία, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο.
    Γνώριζα τα "τραγούδια" της -ποίηση. Αληθινή ποίηση!
    Υπέροχο κείμενο-ψυχογράφημα.
    Μπράβο Πετρούλα μου!


    (Η ψυχή του μπαμπά πόσο θα χαμογελάει που τον θυμάσαι
    ακόμα και για αυτά τα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα...
    Εγώ συγκινήθηκα για την αφιέρωσή σου! ♥)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ξέρεις, ο μπαμπάς το έλεγε στην μαμά αυτό το τραγούδι,
      γιατί ο παππούς μου δεν τον ήθελε, ο μπαμπάς όμως, κατάφερε
      και παντρεύτηκε την μαμά, γι' αυτό τραγουδούσε "κι όμως ΣΕ
      απόκτησα".. Ευχαριστώ Αριστάκι για τα καλά σου λόγια! 🌞🌻

      Διαγραφή
  7. Πρόσφατα είδαμε την ζωή της στην tv. Μεγάλη στιχουργός που μέσα απ’ το τεράστιο έργο της αλλά και την αντισυμβατική συμπεριφορά της έγραψε ιστορία. Πολλά τα πάθη της, το μεγαλύτερο για τη ζωή!
    Πολύ όμορφο αφιέρωμα Πέτρα μου!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Κυριακή το βράδυ έχει και πάλι την ταινία 😉
      Αννίκα μου, μεγάλη θέληση για ζωή, έστω και μέσα
      από τόσο δυνατά χαστούκια που της έδωσε η ζωή της.
      Κι εσύ να είσαι καλά και καλό σ/κ! 🌸🌺🌷

      Διαγραφή
  8. Θαυμάσιο αφιέρωμα. Και ναι κανένας πιστεύω δεν υπάρχει να μην έχει τραγουδήσει τα τραγούδια της. Και οι δικοί μου γονείς μουρμούριζαν παραποιώντας τους στίχους το πετραδάκι πετραδάκι. Δεν είδα την ταινία και το βιβλίο θα προσπαθήσω να το πάρω. Έξοχα την παρουσίασες
    Καλημέρα Πέτρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο το βιβλίο τής Ρέας, Άννα, γιατί η εγγονή της
      έζησε μαζί της ακόμα και τα χρόνια που οι γονείς της έλειπαν
      στο εξωτερικό, κι έζησε τη γιαγιά της από πολύ κοντά. Πάντως
      όπως έγραψα και πιο πάνω, Κυριακή βράδυ στις 9, έχει την ταινία
      ο ΑΝΤ1. Είναι καλή ευκαιρία να τη δεις. Καλημέρα και καλό σ/κ🌺

      Διαγραφή
  9. Δεν γνώριζα καθόλου λεπτομέρειες για τη ζωή της νονούλι, αλλά γνώριζα τα τραγούδια της και πολλές φορές είχα θαυμάσει τους στίχους της. Καθότι οι γονείς και οι ευρύτερη οικογένεια, αρέσκονται να ακούνε λαϊκά τραγούδια.
    Σε ευχαριστούμε λοιπόν που μας γνώρισες καλύτερα την Ευτυχία.
    Ο πατερούλης σου θα χαίρεται εκεί ψηλά και ίσως να σιγοτραγουδά τον αγαπημένο του στίχο. Και ξέρεις δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να μην ξεχνάμε τους ανθρώπους μας και να τους κρατάμε έτσι ζωντανούς.
    Μια μεγάλη αγκαλιά νονούλι αγαπημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεται να ξεχνάμε, κουκλοβαφτιστηρόνιμου, απλά δε γίνεται..
      Το δύσκολο είναι να ξεχνάμε.. Δες την ταινία αύριο βράδυ στις 9!
      Αγκαλιά και καλό σ/κ! 💕🎈

      Διαγραφή
  10. Ρε συ τι ωραίο αφιέρωμα!
    Πρόσφατα είδα την ταινία με την μεγάλη Καριοφυλια Καραμπετη και την λάτρεψα
    Επίσης σκεφτόμουν πόσο ο πόνος το πάθος και γενικά τα δυνατά συναισθήματα έχουν γράψει ιστορία στη μουσική μας!!! Πολύ όμορφα τα έγραψες όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία για τα καλά σου λόγια!
      Το αφιέρωμα ("ψυχογράφημα" το λέω εγώ),
      το έγραψα με πολλή αγάπη και διάβασμα..
      Καλό σ/κ! ⭐🌞

      Διαγραφή
  11. Άκουγα τα τραγούδια αυτά από μικρή χωρίς φυσικά να ξέρω την δημιουργό.
    Ακόμα και τώρα, συγκινούμαι όταν τα ακούω και μερικές φορές δακρύζω.
    Η ταινία για τη ζωή της , φανταστική.
    Την θαυμάζουμε αλλά ποια άλλη θα μπορούσε να ζήσει έτσι;
    Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου.
    Πάω να βάλω τα τραγούδια της.
    Είμαι αητός χωρίς φτερά αααα, χωρίς αγάπη και χαρά αααα.
    Συνεχίζουμε ακάθεκτοι και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά τραγούδια ακούμε μέχρι και σήμερα, κι ούτε καν φανταζόμαστε
      ότι είναι δικά της.. Άσε πόσα της έκλεψαν, και πόσα τους χάρισε..
      Να 'σαι καλά Ρενάκι και καλό σ/κ! ⭐🌞

      Διαγραφή
  12. Εζησε την ζωή της Πετρίνα μου όπως την ήθελε το μέσα της την πήρε από το χέρι και την περπάτησε στα δικά της μονοπάτια...ποια άλλη γυναίκα θα το τολμούσε εκείνον τον καιρό; ΤΙ ΖΩΗ!!!
    Ποιος δεν έχει τραγουδήσει αυτά τα αγαπημένα τραγούδια και πόσο λίγοι ξέραμε ότι ήταν δικά της όπως και την ζωή της...
    Μέσα από αυτήν την καταπληκτική ταινία μάθαμε γι αυτήν που ρούφηξε την ζωή μέχρι το μεδούλι της...
    Τι ωραίο αφιέρωμα στον μπαμπά σου και σε εκείνη !! πόσο θα χαίρονται Πετρίνα μου!! φιλιαασα ❤🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνο τον καιρό ήταν μοναδική, κι ακόμα κ ως τώρα, δε λες;
      Σε ευχαριστώ Σμαράγδι μου.. Ναι, θέλω να χαίρονται..⭐⭐🌞

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.