Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Εμένα δε θα με κρατήσει κανείς να μην πάω το Πάσχα στη Κρήτη


Όχι, το φαντάζεσαι; Η θερμοκρασία στους 28 βαθμούς, η ρακή ράιθρου, κάθε μερικά μέτρα πέφτεις επάνω σε μια σούβλα, οι μπαλωθιές σκάνε κάθε μερικά δευτερόλεπτα, και τον αέρα σκίζουν μαντινάδες μαζί με  μαλεβιζιώτικους "όπα τού Λεωνίδα η κοντυλιά έχει περίσσα χάρη, γιατί με τέχνη το κρατεί στη χέρα το δοξάρι" Στον έβδομο ουρανό η καρδιά σου!

...ή κάπου στο έβδομο σύννεφο κοιμάσαι κι ονειρεύεσαι κακομοίρη! Είναι αυτά όνειρα ρε άνθρωπε; Γιά σύνελθε λίγο και προσγειώσου. Πάσχα στο χωριό τέλος. Και να σου πω και την αλήθεια;  Πού θες να τρέχεις πασχαλιάτικα; Τις συνέπειες τις ξεχνάς; Που θα πας στο χωριό -στο κάθε χωριό- μετά από κάνα δυό χρόνια χονδρικά, και θα αντικρύσεις περασμένες μου αγάπες τού καιρού χαλάσματα, και θα πας να μπεις μέσα στο σπίτι και θα σε υποδεχθούν νυχτερίδες κι αράχνες γλυκιά μου! Και τρέχα για σκούπες και σφουγγαρίστρες, τρέχα να ασβεστώσεις ό,τι ασβεστώνεται, τρέχα να πλύνεις σεντόνια και κουρτίνες, τρέχα να βγάλεις το αρνί από το αυτοκίνητο, τρέχα να το καθαρίσεις, τρέχα να φτιάξεις τ' άντερα και τα συκώτια θα ξεράσω Παναγία μου!, τρέχα να στήσεις τη σούβλα, τρέχα να κατσικωθείς 7-8 ώρες στον ήλιο, για να γίνει τί; Για να σου στρωθεί η κουμπάρα που όλη μέρα στον καθρέφτη της κοιτιέται κι από μόνη της αγαπιέται, να πιάσει πρώτη θέση στο στασίδι, άντε και στην υγειά τού κορόιδου. Κάποιος σοφός τα σκέφτηκε όλα αυτά πριν από σένα..

Κάποιος, που, για να σε απαλλάξει από τρελή κούραση και ταλαιπωρία, "φρόντισε" το πριν με κάθε λεπτομέρεια: εφάρμοσε τη γνωστή μέθοδο "κάνω ό,τι μου καπνίσει κι ό,τι κατεβάζει η άδεια γκλάβα μου", κοινώς γιατρούς δεν παίρνω, ΜΕΘ δε φτιάχνω, σε κλείνω εσένα μέσα 6 ολόκληρους μήνες, σου πουλάω διαγγελματικά φούμαρα, οι ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους, τα κρούσματα έχουν φτάσει στο Θεό, αλλά κάνε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός ξαφνικά το  ξημέρωμα τής 15ης Μαϊου! Πες μου ότι δεν παθαίνεις ένα deja vu γαμώ το κέρατό μου!!!

Αλλά όχι, πριν απογοητευτείς ότι ζεις ξανά την ημέρα τής Μαρμότας, σκέψου μήπως αυτός ο κάποιος σε δουλεύει για το καλό σου.. Διότι "σό λέει" (Χατζηχρήστος/Ζήκος) δε βαρέθηκες να ζεις κάθε χρόνο την ίδια ρουτίνα με τα πανομοιότυπα Πάσχατα; Αν δε θες να έχεις να θυμάσαι κάτι διαφορετικό, το λες κι αχαριστία, ανθρωπάκι ποταπό! Με μαθηματική ακρίβεια, ποιό Πάσχα θα 'χεις να θυμάσαι; Εκείνο που ήταν όμοιο με το 23ο και το 47ο και το 55ο τής ζωής σου ή εκείνο που θα 'χεις να λες στα εγγόνια σου με νοσταλγία "αχ, δε θα ξεχάσω ποτέ το (δεύτερο!) Πάσχα που ένας τραγιΚούλης μάς είχε κλείσει μέσα κι εκείνος αρμένιζε, κι εμείς ψήναμε κοκορέτσι στο τριάρι με βεράντα στο κλιμακοστάσιο, κι από την απέναντι βεράντα -σε κλιμακοστάσιο- ακουγόταν ένα μωρό να σπαράζει, μιά μάνα να του ουρλιάζει, μιά πεθερά να της τα χώνει "παιδί μεγαλώνεις μωρή κακούργα, πώς του φέρεσαι έτσι;" κι ένας γιος να δυναμώνει τον ήχο ένα πουλί μάνα μου ματζουράνα μου μάνα ένα πουλί απ' το χωριό μας!"🐇 

✰*•˛˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰

Ο τίτλος τής ανάρτησης είναι δήλωση τής Ντόρας Μπακογιάννη ~ Foto από ΕΔΩ 

❤¸¸.•*¨*•♫ .............................οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο...........................❤¸¸.•*¨*•

23 σχόλια:

  1. Τι καλά που τα λες; Στο ίδιο μήκος κι εγώ. Πού να τρέχουμε τώρα. Και αυτές οι νυχτερίδες που μου θυμίζουν και κόβιντ, αυτά τα πλυσίματα φτου. Μια χαρά εδώ καραντινάτοι να μετράμε κρούσματα και θύματα.
    Πάντως Πάσχα στην Κρήτη δεν έχω κάνει. Και μου βαλες ιδέα τώρα να τα βάλω με τον τραγιΚούλη που μας έκλεισε μέσα; Όχι ποτέ,το καλό μας θέλει κι εσύ...ε μα πια!!
    Καλησπέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ έχω κάνει Πάσχα στην Κρήτη, το φαντάστηκα! Καλησπερούδια Αννούλα🐇

      Διαγραφή
  2. Εντάξει είσαι απίστευτη...! 💖💖💖

    Κατερινα Βαλσαμίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ξέρω ότι σας λείπει το Πάσχα στο χωριό... εμένα πάλι μου λείπει η πόλη αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού, πάντα στις διακοπές του Πάσχα κάναμε μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη. Υπομονή μόνο να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο, γύρω μας πεθαίνουν ακόμα πολλοί άνθρωποι, μακάρι το καλοκαίρι να νιώσουμε μια ανάσα ελευθερίας και το φθινόπωρο να έχουν τελειώσει όλα αυτά.
    ΥΓ: Απόλαυσα την περιγραφή των προετοιμασιών του σπιτιού και του Πασχαλινού τραπεζιού στην Κρήτη...
    Την καλημέρα μου, Πέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που απόλαυσες τις περιγραφές Βασίλη μου! Καλησπερούδια!🐇

      Διαγραφή
  4. Είσαι αχάριστη, βρε Πέτρα μου!
    Δεν του αναγνωρίζεις τίποτα πια;
    Ξέρεις τί ωραία περνώ;
    Δεν βάφω μαλλί, φοράω καπέλο, δεν κάνω λέιζερ το μουστάκι, φοράω μάσκα, δεν κάνω δίαιτα, φοράω συνέχεια φόρμες.
    Λίγο τόχεις ;
    Τώρα, αν όταν τελειώσουν όλα, δεν αναγνωρίζω ούτε εγώ τον εαυτό μου, άσχετο.
    Δεν θα πάω στο χωριό και θα γλυτώσω όλα αυτά που ανέφερες, για το καλό μου δεν είναι;
    Στο τέλος δεν θα θυμάμαι κατά πού πέφτει το σπίτι μας, όπως λένε και οι εγγονές μου.
    Α, να σου συστήσω τα ηρεμιστικά που παίρνω;
    MASTAPRIXATEL!
    Άντε και καλό Πάσχα.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω ότι εγώ εν μέσω εορτών κάνω δίαιτα, τί θα πεις;
      Μέχρι κι εγώ με έχω θαυμάσει και ψάχνω να βρω τί μου συμβαίνει!
      Υ.Γ Θέλω τα ηρεμιστικά σου ΤΩΡΑ! 😁 Καλό μεσημέρι Ρενάκι 🐇

      Διαγραφή
  5. Μα το ‘πα εγώ, να πω πως δεν το ‘πα η έρμη. Να δεις που όταν με το καλό μας αμολήσουνε δεν θα θέλουμε να βγούμε. Πριτςςς καλέ…μια χαρά είμαστε μέσα κι ούτε σούρτα φέρτα, ούτε τριτοτεταρτοξάδερφα, ούτε συμπεθεροκουμπάρες.
    Αμ το άλλο; Αφού με το καλό (πιο καλό δηλ. Αθήνα-Λαμία το κανες 8 ώρες) έφτασες στο χωριό, άντε και πήρες την κυρά Μαριγώ να σου καθαρίσει το σπίτι (γιατί λεφτά έχουμε) κάθισες λοιπόν ο άρχοντας στην αυλή να σουβλίσεις τον οβελία. Και πάνω στα ντουζένια σου (άκουγες την παπα-Λάμπραινα ) να σου το περιπολικό (τώρα όρκο δεν παίρνω ποιος το κάλεσε, η Σουλτάνα η Φωφώ από απέναντι, ο δορυφόρος του μπιγκ μπράδερ, θα σε γελάσω) και σου κόβει μια τρακοσάρα επί 5 συν της πεθεράς σου. Ε καλά (λεφτά έχουμε είπαμε) Πάσχα είναι…δε βαριέσαι!
    Και συνεχίζεις το γύρισμα γιατί με το να και τ’ άλλο κόντεψε να σου αρπάξει. Και κει λοιπόν που το ‘φερες στο λογαριασμό, νάσου ο μπάρμπας του μπάρμπα σου. Έι μωρέ…χρόνους και ζαμάνους κάναμε να σας δούμε και στρογγυλοκάθεται. Να από κοντά η θεια η Φώτω και να τα παινέματα για τα καμάρια που μεγαλώσανε, και αχ να ζούσε η βάβω η Τασούλα να σας ίγλεπε, τόσο δα κούτσικα ήσασταν και κοτζάμ μαντραχαλέοι γίνατε και τα αγόρια να κοιτάζονται και να αναρωτιούνται τι γλώσσα μιλάει. Ε κόντεψε μεσημέρι και πάνω που ήταν έτοιμος ο οβελίας και οι μουσαφιρέοι δεν έλεγαν να ξεκουνήσουν, νάσου κι ο μπάρμπα Λευτεράκς , ζήτησε ένα κρύγιο νερό αλλά στρογγυλοκάθισε κι άρχισε κι αυτός τα δικά του.
    Να μην τα πολυλογούμε η παρέα έφτασε κοντά είκοσι άτομα και να σου τα « Άιντε να είμαστε καλά και τ’ χρόν’…και όξω το κακό…και να σκάσουν οι οχτροί ….και τα τοιαύτα»
    Και να προσπαθείς να πεις κάτι…και τι να πεις δηλαδή, πάει και το αρνί, πάει κι η μαγειρίτσα, πάνε τ΄αυγά τα κόκκινα, πάει και κείνη η πίττα, και να παλεύεις για ένα κοκαλάκι που έμεινε και να χτυπιέσαι, και να ιδρώνεις και κει που το πρόλαβες να νιώθεις το σκούντημα της Πόπης….ξύπνα καλέ, όνειρο βλέπεις…..
    Αχ βρε γυναίκα δεν ήταν όνειρο αυτό ….εφιάλτης ήταν. Όλη μέρα το κλωθογύριζες στο μυαλό και το μεσημέρι τους ανακοίνωσες. Το χωριό ΤΕΡΜΑ …ξεχάστε το….ΕΔΩ θα κάνουμε Πάσχα και δεν θέλω αντιρρήσεις.
    Άντε με το καλό η Μ. Εβδομάδα και η Ανάσταση!
    Καλό Πάσχα!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγνώμη για την κατάχρηση χώρου και χρόνου Πέτρα μου! Παρασύρθηκα!
    Φιλιά πολλά κι ευχές!
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω ξεραθεί στα γέλια με σένα !!!!!!!!! ΣΕ ΑΠΟΛΑΥΣΑ!

      Διαγραφή
    2. Αννίκα μου, τα σχόλιά σου είναι ό,τι πρέπει για αναρτήσεις!
      Με τόση φαντασία και τόσο μεράκι, κρίμα να χαραμίζονται!😁Και
      μην ξαναπείς για κατάχρηση χώρου.. Η "αίθουσα" διατίθεται για
      τους φίλους, έχει κλιματισμό και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο!🐇

      Διαγραφή
  7. Νονούλι είσαι εκπληκτική! Το χιούμορ σου είναι αξιοζήλευτο! Και οι περιγραφές σου, επικές!
    Εγώ μια χαρά περνούσα και στο χωριό και στην πόλη. Αλλά μαζευόμασταν τόσα άτομα κάτι που τώρα λόγω συνωστισμού δεν μπορούμε να κάνουμε.
    Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στο χωριό του (εγώ δε θα πήγαινα έτσι και αλλιώς δεν το λέω γι' αυτό), αλλά 12 μέρες μετά, ανοίγουν όλα και έρχονται και οι καλοί μας οι τουρίστες! Το θέμα είναι, γιατί να πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ, αφού δεν χαίρεσαι το σπίτι;
    Εγώ με τα μέτρα της κυβέρνησης έχω τρελαθεί, δεν βγάζω άκρη, αλλά όπως έγραψαν στο twitter, ας εστιάσουμε στα θετικά! Δεν είπε καλό Πάσχα!
    Σε φιλώ γλυκά και εύχομαι του χρόνου τέτοιο καιρό, να σου σχολιάζω χωρίς τον ιό πάνω από τα κεφάλια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που (ακόμα) δεν είπε καλό Πάσχα, κι εγώ δεν ξέρεις
      πόσο πολύ το φοβάμαι..🙄 Νομίζω όμως πως δεν θα το γλιτώσουμε..
      Ανοίγει η εστίαση, χωρίς μουσική όμως, γιατί έχει λέει κορονοϊό
      η μουσική! Τί να πει κανείς; Όλοι ελπίζουμε πια για του χρόνου🐇

      Διαγραφή
  8. Πάσχα στο χωριό δεν έκανα ποτέ. Όχι γιατί δεν ήθελα, ίσα-ίσα. Αλλά γιατί δεν έχω σύνδεσμο με το χωριό. Όμως αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά τι σημαίνει από κάποιον που έχει δεσμό μαζί του, να του κλείνεις την πόρτα της μετάβασης σε μια μεγάλη γιορτή.
    Στα λεγόμενά σου Πέτρα μου δεν έχω να διαφωνήσω πουθενά. Η γλώσσα της γραφής σου είναι υπέροχη, τσακίζει κόκκαλα ο σατιρικός σου λόγος και έτσι προκύπτει ένα εξαιρετικό χρονογράφημα πάνω σε όσα ζούμε.
    Θα μπορούσα να πω πολλά για την πολιτεία, την ιδεολογία, τις αξίες εκείνων που ο Ελληνικός λαός αποφάσισε να τον κυβερνήσουν. Όταν πάει κάποιος να μιλήσει για αυτόν τον πολιτικό χώρο, πιθανά να ακούσει και κανένα εξάψαλμο περί ...ξύλινης γλώσσας κλπ. Ξέρετε εσείς.

    Όλα θα τα φάμε στη μάπα! Και τα γενόμενα και τα τρέχοντα. Τα επόμενα δεν ξέρω. Παίζεται. Εξαρτάται από το βαθμό αντίστασης. Με τα λόγια και τη μουρμούρα δεν λυτρώθηκε κανείς. Αν δεν λιώσεις σόλα στο πεζοδρόμιο μην περιμένεις οι συνειδήσεις να αλλάξουν και να πέσουν οι αυταπάτες.

    Δεν έχω κάτι άλλο, προς το παρόν να πω Πέτρα μου.
    Τις ευχές μου να στείλω αν και θα τα πούμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, έχεις δίκιο, με τα λόγια και τους εξάψαλμους δε θα βγει κάτι.
      Ο λαός σε μεγάλο βαθμό είναι απολιτίκ, κι αυτό είναι μέγα πρόβλημα..
      Ας περάσουν κι αυτές οι ημέρες, και τα συζητάμε πάλι. Ναι, τα λέμε 🐇

      Διαγραφή
  9. Στο έχω πει και στις προσωπικές μας συζητήσεις, θα το
    πω και δημόσια: θα έπρεπε να αρθρογραφείς σε μεγάλα sites.
    Ο σχολιασμός της επικαιρότητας που κάνεις είναι πάντα
    απίστευτος! Τόσο εύστοχο και έξυπνο χιούμορ... Είσαι
    απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποτε ως παιδί, ήθελα να γίνω δημοσιογράφος.
      Κι ο μπαμπάς μου το ήθελε για μένα. Ευτυχώς που
      τελικά δεν έγινα.. Δεν κάνω εγώ για να με κάνει
      ο κάθε εργοδότης ό,τι θέλει, και να μου στερούσε
      την ελευθερία τού λόγου μου.. Σε ευχαριστώωωω! 🐇

      Διαγραφή
  10. Πέτρα μου απόλαυσα το καυστικό χιούμορ σου. Είσαι καταπληκτική!
    Δεν έχεις άδικο, που να τρέχεις τώρα... Όλα για το καλό μας.
    Μας σκέφτονται...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μωρέ, πού να τρέχεις! Αν και μαθαίνω ότι πολλοί Έλληνες
      κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να φτάσουν στα χωριά τους!
      Κάποιος λέει είπε πως είναι έγκυος η..πεθερά του στο χωριό,
      και πρέπει να πάει οπωσδήποτε χαχαχα! Να είσαι καλά Ελενάρα🐇

      Διαγραφή
  11. Τι ωραία περιγραφή!! Περάσαμε υπέροχα, νοερά, μαζί σου στο χωριό. Και τώρα προσγείωση. Καλά να περάσουμε, όπως και όπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσγειωθείτε και μην καπνίζετε! Χωριό τού χρόνου😉
      Καλά να περάσουμε, αυτό έχει σημασία Χελωνάκι μου🐇

      Διαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.