Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάτι κοτοπουλάκια και λαγουδάκια


Επειδή βρίσκομαι χρονικά μεταξύ μεγαλοβδομάδας και αναμενόμενης ανάστασης (όπως και να το πάρεις), αναρωτιέμαι αν εξακολουθεί να ισχύει το έθιμο τού αίσχους που θυμάμαι πριν από αρκετά χρόνια: να πουλάνε παντού νεογέννητα κοτοπουλάκια. Τα έβρισκε κανείς σε λαϊκές αγορές αλλά ακόμα και στους δρόμους. Τους μικροπωλητές να τα πουλάνε, τις μανάδες να τα αγοράζουν, τα παιδάκια να τα αγκαλιάζουν θεόσφιχτα, να τους πέφτουν κάτω (!) τα δόλια τα κοτοπουλάκια να φοβούνται και να διαμαρτύρονται, ε, και να φτάνουν στον παράδεισο μέχρι να πεις κίμινο..

Επίσης, διαβάζοντας έμαθα πώς εμπλέκονται τα λαγουδάκια με το Πάσχα το ελληνικό. *Το έθιμο τού Λαγού τού Πάσχα, υπάρχει σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λαγός πριν από το Πάσχα βάφει τα αυγά του κόκκινα, και τα κρύβει στους κήπους, ώστε τα παιδιά το πρωί τής Λαμπρής, να τα ψάξουν και να τα βρουν. Το έθιμο αυτό έχει ρίζες στην Λουθηρανή Γερμανία. Ε, και ήρθε.. κάποτε τρέχοντας και στην Ελλάδα, κυρίως σε... σοκολατένια μορφή! 🐇 

✰*•˛˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰✰♡*•˛˛•*✰

Θα κάνω κι άλλη ανάρτηση πριν από το Πάσχα, άρα τα λέμε! 

*Πληροφορίες για το Λαγουδάκι τού Πάσχα: Βικιπαίδεια ~ Art: Anikka Jonsdottir ~ Foto: Pinterest

❤¸¸.•*¨*•♫ .............................οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο...........................❤¸¸.•*¨*•

10 σχόλια:

  1. Νομίζω πλέον έχει, ευτυχώς, σταματήσει αυτό το απαράδεκτο πουληταριό, Πέτρα μου. Βαρβαρότητα και δεν είναι η μόνη, που χαρακτηρίζει όλη αυτήν την κατάσταση. Ελπίζω να μην το δω ποτέ πια και πουθενά.
    Εύχομαι ολόψυχα καλό Πάσχα κορίτσι μου αν και θα τα πούμε ξανά.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να μην κάνω αναφορά και στις άλλες καφρίλες, Γιάννη μου, γιατί όντως η λίστα είναι ατελείωτη.. Καλό Πάσχα, αν δεν μιλήσουμε 🐇🌼

      Διαγραφή
  2. Ναι δεν έχω δει και εγώ πουθενά να πουλάνε πλέον κοτοπουλάκια. Όσο για το λαγό από τόσες θεωρίες επιλέγω αυτήν της αρχαίας ελλ. παράδοσης που η θεά Εστία μεταμόρφωσε ένα πουλάκι σε κουνέλι για να το σώσει απο το κρύο. Αλλά το πουλάκι-κουνέλι εξακολουθούσε να κάνει αυγά και όχι κουνελάκια. Κάθε άνοιξη λοιπόν τα πρόσφερε στη θεά ως ευχαριστώ που το έσωσε και μάλιστα τα πρόσφερε πολύχρωμα. Καλό ε; Καλύτερο από τα ξενόφερτα .
    Θα πουμε ευχές αφού θα γράψεις ξανά πριν το Πάσχα
    Καλή Μεγαλοβδομάδα Πέτρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόπηκαν οι αισχρές διαφημίσεις ( μέχρι λαγουδάκια και κοτοπουλάκια έβαφαν) και ηρέμησαν τα παιδιά ( μαζί και οι γονείς τους). Έρμαιοι της εικόνας, όλοι τους!!!!
    Καλό Πάσχα. Πέτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμάς εδώ δεν έχει σταματήσει αυτό, δηλαδή να πουλάνε κοτοπουλάκια στις λαϊκές.
    Από κει αγόρασε η αδερφή μου κάμποσα, όταν αποφάσισε να έχει και αυτή κότες.
    Μην με κάνεις τώρα να λυπάμαι και τα κοτόπουλα, γιατί δεν θα τα τρώω ούτε αυτά
    και στο τέλος, τι θα τρώω μανταμίτσα μου;
    Όσο για τα λαγουδάκια το ήξερα ότι ξενόφερτα! ☺ Το γιατί δεν με είχε απασχολήσει
    ποτέ!
    Άντε, καλό Πάσχα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γλυκούλια τα κοτοπουλάκια, μωρέ.. Όχι, κάτι πρέπει να τρως, όλα εμείς οι υπόλοιποι θα τα αφανίσουμε; 🤪 Καλή Ανάσταση να ξαναπούμε! 🧡🎁

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ δεν έχω δει πια να πουλάνε κοτοπουλάκια στη λαική......ελπίζω να σταματήσει αυτό, αν και απ ότι διαβάζω στην Αριστέα υπάρχει ακόμα...κρίμα.
    Με το καλό η Ανάσταση ....τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ TOY BLOG ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GDPR~ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

ΠΕΡΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ 2121/1993 Copyright © Mia Petra

Απαγορεύεται από το δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ' οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση και ιδιοποίηση τών κειμένων μου, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΣ -Mia Petra-
***IMPORTANT NOTE***:The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited.